Last news in Fakti

23 Август, 2018 09:55 4 129 14

Лидерът на "Ислямска държава" пак възкръсна от мъртвите

  • абу бакр ал багдади -
  • ислямска държава-
  • мосул-
  • халифат

В социална мрежа се появи предполагаем аудиозапис на Абу Бакр ал Багдади 

Лидерът на "Ислямска държава" пак възкръсна от мъртвите - 1
Снимки: БТА/АР

В социалната мрежа Telegram беше разпространен предполагаем аудиозапис на лидера на "Ислямска държава" (ИД) Абу Бакр ал Багдади, предаде AFP. Това е първи негов запис от миналия септември.

На разпространения по случай Айд ал Адха запис Ал Багдади честити на мюсюлманите празника и призова последователите си да продължат с "джихада".

"Тези, които забравят за своята религия, търпението, джихада срещу враговете и за увереността си в обещанието на Създателя, рухват и падат. Придържащите се към тези неща са горди и ще победят дори и да мине малко време", казва Ал Багдади в близо 55-минутния запис, чието заглавие е "Предай благи вести на търпеливите".

Лидерът на ИД похвали "лъвовете", извършили скорошните терористични нападения в Канада и Европа, и прикани поддръжниците си да използват бомби, ножове и коли, за да атакуват враговете.

Лидерът на "Ислямска държава" пак възкръсна от мъртвите

Ал Багдади коментира и актуални въпроси на международната политика като например спора между Турция и САЩ по отношение на американския пастор Андрю Брънсън и съревнованието между Съединените щати и Русия в Близкия Изток. Той разкритикува и споразуменията, по силата на които сирийските бунтовници се предадоха на силите на президента Башар ал Асад и нарече бунтовниците предатели. Ал Багдади призова продължаващите съпротивата бойци да се присъединят към "Ислямска държава".

Ако се докаже, че гласът от записа наистина е на Ал Багдади, това ще опровергае твърденията, че той е бил убит. Лидерът на ИД на няколко пъти между впрочем бе обявяван за мъртъв.

Според иракските тайни служби той се намира на сирийска територия в близост до границата с Ирак. Миналия месец иракските власти обявиха, че един от синовете на Ал Багдади Худайфа ал Бадри е убит в Сирия при руска ракетна атака.

Лидерът на "Ислямска държава" пак възкръсна от мъртвите

Групировката "Ислямска държава" загуби около 90 процента от териториите, които владееше в Ирак и Сирия, където през юни 2014 г. обяви създаването на халифат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гришата

    11 0 Отговор
    Къде си бе, Робокоп?!

    Коментиран от #5

  • 2 БАЙ ГАН4О

    13 0 Отговор
    Тия са голям театър
  • 3 ПЕЕВ

    21 2 Отговор
    ТАКИВА КАТО ТОЗИ РАЗВАЛЯТ ИМИДЖА НА ПОЧТЕНИТЕ МЮСУЛМАНИ.
  • 4 СССР

    11 15 Отговор
    Дрогари и дрогарки бива ли така - нали нашите солдати го утрепаха вече 3 пъти ?!?

    Коментиран от #8

  • 5 Дзоро

    21 4 Отговор

    До коментар #1 от "Гришата":

    Вероятно е правен записа в Гуантамо или в частна вила, където някой дженерал от Пентагона и тоя брадатия са си казали Чиърс преди и след речта? .
  • 6 Ташко Мъдев

    15 2 Отговор
    Докато има кой да дава доларчето така ще е.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ОлигУфрен

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "СССР":

    Охо Бохо, в момента тази гнида се крие на изток от Ефрат и Дейр ез-Зор, демек в районите контролирани от кюрдите и техните съюзници! Т.е.нали разбийш кой го пази?
  • 9 КироП

    7 4 Отговор
    Той и Бин Ладен колко пъти го обявяваха за убит при ракетни нападения, при дронови атаки, при зенитен обстрел на пещерите дето се криеше...Докато не пратят командоси на место да свършат работата всичко друго си остават журналистически съчинения по картинка
  • 10 бббббб

    12 4 Отговор
    ЦРУ само го убиват и съживяват медийно.
  • 11 Хасан

    9 4 Отговор
    Човека си изкара годишната отпуска в Маями и се върна...това е американски проект
  • 12 Иванов

    2 0 Отговор
    Багдади е мъртъв, това е театър.
  • 13 НИ УМРЯЛ НИ ЖИВ

    3 1 Отговор
    "Кралят е мъртъв, да живее кралят!"
  • 14 ХанкоБрат

    4 0 Отговор
    Още 8 пъти и ще настигне вожда на България - ВинетУ.