Last news in Fakti

24 Август, 2018 20:20 2 734 3

Разрешиха ексхумацията на генерал Франко (СНИМКИ)

  • испания-
  • франко-
  • ексхумация-
  • подемос-
  • франсиско франко-
  • мария дел кармен калво

Ексхумирането, на което семейството на бившия диктатор остро се противопоставя, може да се извърши до края на годината

Разрешиха ексхумацията на генерал Франко (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Испанското социалистическо правителство одобри указ за ексхумирането на тленните останки на генерал Франсиско Франко от мемориалния комплекс "Долината на падналите", за да бъдат препогребани другаде, съобщи вицепремиерът Мария дел Кармен Калво, цитирана от AFP.

Честваме 40-ата годишнина на демократична Испания и един стабилен и зрял конституционен ред, а те са несъвместими със съществуването в мемориала на гроб, който продължава да слави личността на Франко, подчерта на пресконференция Калво.

"В "Долината на падналите" могат да почиват само тленните останки на загиналите в Гражданската война", отбеляза тя.

Разрешиха ексхумацията на генерал Франко (СНИМКИ)

Според вицепремиера ексхумирането, на което семейството на бившия диктатор остро се противопоставя, може да се извърши до края на годината.

Предстои одобреният от кабинета указ да бъде гласуван от Конгреса на депутатите (долната камара в парламента), където социалистите са малцинство. Те обаче могат да разчитат на подкрепа от радикалната лява партия "Подемос", каталунските сепаратисти и баските социалисти, за да получат необходимото им обикновено мнозинство.

Разрешиха ексхумацията на генерал Франко (СНИМКИ)

Ексхумирането на останките на Франко от мемориала, построен по негово нареждане на 50 км северозападно от Мадрид, ще е паметно събитие в Испания, която още носи обществените и политически белези от Гражданската война от 1936-1939 г.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зизу

    15 3 Отговор
    И тия изтрещяха!
  • 2 Брат ми

    6 2 Отговор
    Испания тръгна към дъното.А комунягите и социалистите почнаха да дърпат пари от лудата бабичка(Меркел).За това и пускат тъмнозелените от които нормалните хора бягат.
  • 3 любопитен

    7 0 Отговор
    Ама ще го съживяват ли? А онзи, дребния австриец с мустачките? А дано, че да оправят Европата!
Новини по държави: