24 Септември, 2018 13:17 4 450 111

Русия доставя на Сирия противоракетна система С-300

  • русия-
  • сирия-
  • с-300
Русия доставя на Сирия противоракетна система С-300 - 1
Снимка: АР/БТА

До половин месец Русия ще достави на Сирия противоракетна система С-300 с цел засилване на бойните способности във връзка с инцидента, при който беше свален руски Ил-20. „Системата може да прихване средства за въздушно нападение на разстояние от 250 км, както и едновременно да поразява няколко въздушни цели”, каза руският министър на отбраната Сергей Шоюгу.

Министърът допълни, че доставката на С-300 за Сирия е била прекратена през 2013 г. по молба на Израел. Тогава противоракетна система е била подготвена за транспортиране, както и сирийските военни са били преминали необходимата подготовка, припомня ТАСС.

Доставката на С-300 на Сирия не е насочено против трети държави. „Ситуацията със сигурността на нашите военнослужещи, на нашите пилоти, която възникна след ситуацията с Ил-20, ни принуждава да предприемем допълнителни мерки – енергични и ефективни”, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти галфон

    108 18 Отговор
    Голямо браво за Путин! Мъж.

    Коментиран от #25

  • 2 К за евреите

    95 17 Отговор
    Голям! Путин великан!

    Коментиран от #95, #98

  • 3 а така

    84 10 Отговор
    а, браво, ще си дойдем на думата и бой по всичко де хфърчи или кръжи и нарушава суверенна държава
  • 4 Бесен пес

    86 10 Отговор
    Време беше , потреблението на памперси в Израел ще се повиши значително !
  • 5 az#ЛибераленКрах

    62 7 Отговор
    Вече са там, защо мислите РФ затвори въздушното пространство и акваторията над източното средиземноморие за една седмица след 17 септември
  • 6 Анти галфон

    56 8 Отговор
    Ще им стигнат ли гащите на жидовете да бомбардират доставката на тази система в Сирия?
  • 7 С300

    52 5 Отговор
    Системата вече е инсталирана и дежури. Хитро излъгаха шишетата със затварянето на възд. пространство за 1-седмично учение.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 българче

    18 69 Отговор
    И сега ще има "ИЛ-овете пааадат, падат от небето, ИЛ-овете пааадат, падат от небето, Миг-че падна във морееето". Хахахах жалки ушанки!

    Коментиран от #110

  • 10 Ани

    55 5 Отговор
    И не само С 300. Още команден пункт за противовъздушна отбрана ще имат автоматични системи за управление, които има само в Русия.
    А също прилежащи към Сирия райони над Средиземно море ще се осъществява радиоелектронно потискане на спътникови навигации, бортови РЛС и системи за връзка на бойна авиация, атакуващи обекти в Сирия.
    Шойгу обеща да предприемат и други мерки, в зависимост от обстановката.

    Коментиран от #96, #105

  • 11 тъжно соросче

    46 6 Отговор
    Е ся га са оплача на чичко Шорош...
  • 12 ГосТ

    48 4 Отговор
    Евала,ама треа да ги научат и да работят с нея. Надявам се руснаците да излязат победител в тоя конфликт, че по бързо да се нормализира обстановката там и да се връщат всички бежанци. хамерите ги знаем,ще тлее огнището докато не измучат всичкият петрол.

    Коментиран от #19

  • 13 Готин ама не съвсем

    50 7 Отговор
    Аз какво ви писах, след свалянето на Ила?
    И сега най-голям келепир ще имат Иранците, защото няма да има кой да им бомби базите. Да се готви Израел за хурката! Следващите са ФАЩ, дето трябва да се омитат от петролните полета, щото само крадът, каквато бе и целта им със създаването на Ал Кайда и ИДИЛ!
  • 14 Ани

    28 3 Отговор
    Жалко, че на уважаемия автор на статията не й стигнало времето да предостави цялата информация от съобщението на Шойгу, но това е по навик. Нищо, допълних и даже хонорар не искам. А вие, ако ми махнете коментарите, ще означава, че сте ми сърдити за това, че не сте звършили работата докрай.
  • 15 Иван

    19 50 Отговор
    Това нищо няма да промени...Израел защитават земята и хората си превантивно. Имат граници поставени на търпимост. В момента който Иран ги прекрачи и те узнаят нанасят превантивни удари, така че ни 300, ни 400 ще ги спрат...

    Коментиран от #40

  • 16 Рубладжийче

    17 39 Отговор
    Ще падат още самальоти! Още преди 4 години Израел направи военни учения с Кипър, който има С 300!
  • 17 M. A. G. A.

    56 2 Отговор
    Сега ще стане ясно дали Ф-35 може да преодолее С-300 или напразно са се набутали за него евреите.
  • 18 Наблюдател

    16 55 Отговор
    Руската измет не разбира, че всичко това се обръща срещу любимата и кочина!
  • 19 Руските свине

    12 42 Отговор

    До коментар #12 от "ГосТ":

    отдавна губят в Сирия, затова е цялата нервност.
  • 20 Хитър Петър

    8 35 Отговор
    Това е за награда че им свалиха без аналоговия! Сега ще могат да свалят и по - нови Сушки!
  • 21 хлшjl

    28 8 Отговор
    Многоо късно, колко излишни жертви и техника си отидоха , Турция свали руски самолет, Израел също. Русия май започна да отстъпва , защо.Нито Турция нито Израел и са в категорията. Русия нещо започна да прави много отстъпки.
  • 22 Историк

    18 35 Отговор
    Трябва да си пълен идиот, за да мислиш, че Израел ще престане да пердаше чалмите, които са съюзници на руската кочина. И че ще се съобрази с някакви си С 300. за Израел е въпрос на живот исмърт да премахне всяка опасност от територията на Сирия, която е насочена срещу еврейската държава. Нетаняху това го е казал в прав текст на джуджето много отдавна. най-много животното Асад да не доживее до нова година. а махнели се то пъзела ще трябва да се преподрежда.
  • 23 Само питам

    11 31 Отговор
    нали напвдсеки е ясно, че разполагането на С300 ще одзначава дирекнтен дблъсък между Русия и Израел, защото не може от днес за утре да се подготвят сирийски оператори на устаноките. Русия вече е яла попарата на евреите в няколко войни, в които израелсикте пилоти сволиха над 80 скамолета с руски пилоти и унищожиха доставената от Русия ПВО. Разправят, че умните хора не настъпвали два пъти върху една и също гребло. Русия е на път да наприв тази грешка. След нея джуджето си отива.

    Коментиран от #33, #42, #54

  • 24 Еха още повече

    14 27 Отговор
    Израел няма да спре да отстрелва ирански оръжия това е сигурно. Тези системи в ръцете на некадърници ще свалят още повече руски самолети. Русия затъва все повече в Сирия. Интересно ми е с какви пари ще плащат сирийците като САЩ държат петролните кладенци. Пак подаръци от руския народ в пари и свидни жертви. Наистина е голям "мъж" Путин. Мъжки яха руснаците и ги води за носа.

    Коментиран от #26

  • 25 Да да

    6 25 Отговор

    До коментар #1 от "Анти галфон":

    Има ли нужда пРосия от война, за да си продава солетите, ракетите де :D? С300 освен зИЛ-ове може да свалят и УАЗ-ки :D. Скоро ще има Миг-ове на СУ-шата, кацнали извън пистите! Асад алах, Путин жабар, неговия порок :D. Ушанки, мечтайте за деня, в който Вова ще ви нацепи г.за :D
  • 26 666

    30 7 Отговор

    До коментар #24 от "Еха още повече":

    Подарък е за Сирия. Ще пукнеш злъчка от яд, еврейски помияр.
  • 27 Кcaniba

    21 2 Отговор
    Aми казах ви го, НПОгалфони!!!!
    Публикувано във факти.бг:
    Ксaniba
    (гост)

    Неутрално
    18 12:46 24.09.18 ОТГОВОР с 300 вече са на път за Сирия!!! Оценка:
    -4 +2
  • 28 Заработващ иени

    28 2 Отговор
    Удри по тия с шапчиците, удри до де се вразумят
  • 29 Анти

    30 1 Отговор
    Путин трябва да въоръжи и Иран срещу хлебарките.

    Коментиран от #97

  • 30 Четиво за русофили

    9 21 Отговор
    На 6 юни 1982 г. започва да осъществява операция “Мир за Галилея” (“Галилея” е наименование на северните части на Израел, попаднали под обстрела на ООП), целта на която е да бъдат унищожени военните структури на ООП в Ливан.
    Израел дава ясни индикации, че целта му е ООП, а не сирийската страна, и предполага, че последните ще проявят “здрав” разум . Но сирийците се намесват в защита на ООП. Поради което, израелската армия е принудена да влезе в битка и със сирийците.

    За да се справи със сирийския контингент Израел първо трябва да се елиминира гордостта на съветската военна мисъл - 19-те зенитноракетни батареи и радарната система, ползвана от сирийците, разположена в долината Бекаа(Ливан) и в планините между Ливан и Сирия. Без никакви загуби израелската авиация ги унищожава.

    Следва продължение.
  • 31 Четиво за русофили

    9 19 Отговор
    Продължение....

    Опитът на сирийските ВВС да се противопоставят на израелските ВВС завършва катастрофално. В най-голямата въздушна битка след II световна война, в която участват стотици сирийски и израелски самолети, са свалени 107 сирийски изтребители – Су, МИГ-23, МИГ-25, МИГ-29. Загубите от израелска страна са НУЛЕВИ (0) !
  • 32 гост

    7 16 Отговор
    Това със сваления Ил прилича на манипулация, която да легитимира доставката на с-300.
    Руснаците ги владеят тези неща.

    Коментиран от #36

  • 33 Бай хой

    26 8 Отговор

    До коментар #23 от "Само питам":

    Съвсем малко грешиш затоваи ще си позволя да те поправя уекинко. Не са 80 свалените самальоти а 1200. Не е у близкийо изток а у виетнам. И не са руски ами хамерикански. Понял?

    Коментиран от #37, #39

  • 34 пешо

    23 3 Отговор
    Абе тъпаци ако искат рашките Израел изчезва за една нощ.Няма как да отрази масирана атака от всички страни.

    Коментиран от #41, #99

  • 35 onq s konq

    8 23 Отговор
    С-300 са руска разработка от 1978г.Първоначалният им обсег е 47 км,като вследствие модернизация "вече" достигат 75 км. обхват на поразяване.А иначе може да си засичат вражески обекти не от 250,а от 2500км.ЕФЕКТИВНОСТТА ИМ ОБАЧЕ ПОВТАРЯМ Е МАКС. 75КМ...което е СМЕШНО ПРИ СЪВРЕМЕННОТО РАЗВИТИЕ НА ТЕХНИКАТА.

    Коментиран от #49, #63

  • 36 икем

    7 7 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Един разумен коментар! И аз мисля, че няма свален самолет (абсолютно никакви кадри или снимки-нищо) а повреден, който се е добрал до базата, но руснаците се възползват от ситуацията. Тяхно право си е все пак. Дано да съм прав и да няма загинали руски военни!

    Коментиран от #38

  • 37 Само питам

    5 11 Отговор

    До коментар #33 от "Бай хой":

    Колкото и да злобееш и да хвърляш къчове фактите са си факти.

    Коментиран от #102

  • 38 Само питам

    2 11 Отговор

    До коментар #36 от "икем":

    Защо им е на рашките предлог? От кого се страхуват?
  • 39 русофилска подлога

    8 25 Отговор

    До коментар #33 от "Бай хой":

    Ограничена подлого,преди да се хващаш за Виетнам погледни малко на север ,за да разбереш как финландците изметоха земята с твойте руски господари.Руснаците имат загуби около 400 000 човека които са загинали или тежко ранени,3500 загубени танка и над 1000 загубени самолета.И това е само с минимални загуби от страна на финландците.Войната във Виетнам е ,като лек конфликт ,пред това осиране на руските боклуци.И не ми пиши на руски ,антибългарска подлого !

    Коментиран от #44, #61

  • 40 Ани

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "Иван":

    Времето ще покаже.
  • 41 Само питам

    3 10 Отговор

    До коментар #34 от "пешо":

    Ами защо не поискат? Защото са хуманисти и обичат евреите ли? Та руснаците са най-големите антисемити, по-големи дори от иранците и палестинците. А хуманисти определено не са, хуманизма винаги им е бил чужд и са го смятали за признак на слабост. Така, че нещо друго ги възпира.

    Коментиран от #48

  • 42 Ани

    9 4 Отговор

    До коментар #23 от "Само питам":

    А нашите ББ и Радев не са джуджета и затова ние цъфнахме и вързахме.

    Коментиран от #47, #50

  • 43 Цанко

    4 12 Отговор
    Още непотребни кюнци! Всъщност потребни са- мишени за ф 22! Израелтяните показаха с подробности, как направиха "непровзойденния" Панцир на 🥗!
  • 44 Цанко

    5 11 Отговор

    До коментар #39 от "русофилска подлога":

    Симо Хайха пратил за няколко месеца над 500 ихтамнети при ленин!
  • 45 тихомир

    6 14 Отговор
    Още руски самолети ли ще свалят ? Малеееейййй
  • 46 Бастион

    6 13 Отговор
    Плашат гаргите ! Израел разбомби вече една такава, иранска беше . И то с F 16 я разкости
  • 47 Само питам

    0 9 Отговор

    До коментар #42 от "Ани":

    Те поне войни не правят!
  • 48 Ани

    15 1 Отговор

    До коментар #41 от "Само питам":

    Ами много просто. Евреите спекулират с това, че много евреи от бившия СССР живеят в Израел, следователно се заблуждават, че Русия няма да убива своите.

    А има и още нещо., над 140 световни певци и музиканти направиха подписка и искат да бойкотират Евровизия в Израел. Защо ли ?

    Коментиран от #55, #101

  • 49 КОНЯ ДЕТ ЕБА ОНЯ

    13 1 Отговор

    До коментар #35 от "onq s konq":

    Ма тебе пак ли та изтърваха бе да си изпиеш хапчетата.
  • 50 Само питам

    3 12 Отговор

    До коментар #42 от "Ани":

    Но бъркаш, че не са джуджета. В морално отношение са най-големите лилипути!
  • 51 злобар

    2 11 Отговор
    Не е толкова важна доставката , а дали ще се употреби при нужда което много ме съмнява . От досегашните действия на Путин той само губи и жертва хора ей така безнаказано.
  • 52 гост

    14 1 Отговор
    Чифутите са страхливи - бой по тази измет !

    Коментиран от #57

  • 53 M. A. G. A.

    5 14 Отговор
    Попаднах на една статистика за използване на F-16A в Израел. Дадени са дата, място, свален противник. Резултата е 44-0, а противниците са предимно МИГ-21 и МИГ-23. тук-там има и по някое Су.
  • 54 Голда Меер

    16 2 Отговор

    До коментар #23 от "Само питам":

    Я кажи на кого принадлежат думите-Израелската авиация е с пречупени криле ,и по какъв повод са изречени?

    Коментиран от #56

  • 55 Само питам

    2 13 Отговор

    До коментар #48 от "Ани":

    Какви свои? Руснаците са най-големите антисемити. А емигриралите в Израел смятат направо за предатели.
  • 56 Само питам

    3 13 Отговор

    До коментар #54 от "Голда Меер":

    Руските фейкове край нямат. Прочети корко руски "съветници"пилоти и оператори на зрк са загинали през Израел-арабските конфликти.

    Коментиран от #59

  • 57 Само питам

    0 11 Отговор

    До коментар #52 от "гост":

    Неща ги бъркаш с арабите. Или с русофилите.

    Коментиран от #58

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Голда

    2 1 Отговор

    До коментар #56 от "Само питам":

    За твое съжаление този филм не е руски.
  • 60 Направи добро, да ядеш л/яно !

    10 1 Отговор
    Еврейтенантите се е.ават, но ще съжаляват ! Много си позволяват ! А Защо Мойши, идва у нас да учи български а ? Че ни е пораснал авторитета ? Че сме хубави хора ? Че сме Швейцария на Източна Европа ? Или сме на ниво - For SALE ! OUT OF BUSINESS ! Всичко се разграбва, както при починали родители ! ГРИПЯСЪЛА НАЦИЯ ! СИСТЕМА кирпич - БЕТОН ! Бунище ТОРИЩЕ за продан на едро - попитан !
  • 61 Бай хой

    10 2 Отговор

    До коментар #39 от "русофилска подлога":

    Ето кой е победителя и кой е на колене и моли за пощада. На 6 март 1940 г. финландското правителство изпраща делегация в Москва да преговаря за мир. На 12 март правителството на Финландия обявява, че условията са приети и се подписва Московски мирен договор от 1940 г., с което се слага край на военните действия във Финландия. Договорът променя съветско-финландската граница, установена с Тартуския мирен договор между РСФСР и Финландия, подписан в гр. Тарту (Естония) на 14.10.1920 г. след завършване на гражданската война във Финландия и Първата Съветско-Финландска война от 1918-1920 г. В допълнение към предишните съветски условия сега Финландия е принудена да отстъпи части от общините Сала и Кунсамо, целия Карелски провлак, а също и финландската част на полуостров Рибачий. Понял?

    Коментиран от #65

  • 62 Съсипахме си държавата !

    11 1 Отговор
    Престъпен Криминален Капитализъм след сриването на СОЦА ! СТРАШНОТО ТЕПЪРВА ЩЕ ИДВА !
  • 63 на коня под опашката

    15 1 Отговор

    До коментар #35 от "onq s konq":

    То хубаво човек да чете Уикипедия и после да се прави на умен, но в някои случаи не се получава! При теб е така! Първо информацията в Уикито е за първите С300. Сега вече далекобойността им е 150-200-300км. Тавана е 24 км., най-ниска точка на прихващане на цел около 500 м. Но и това не е от значение, когато мишени те им са ракети. Колкото по-близко е ракетата, толкоз по-вероятно е да я поразя. Хубаво би било, когато говориш за характеристики да хвърлиш поглед и на другия бряг. Пейтриът-максимална далекобойност 80км.,максимална височина 24 км. Но това не е прави технически изостанала, нали умнико!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Само питам

    6 11 Отговор

    До коментар #61 от "Бай хой":

    Не пиши на руски, бе путиноид. Виж колко жива сила и техника е загубила кочината за няколко месеца, пък тогава квичи.

    Коментиран от #66

  • 66 Бай хой

    14 4 Отговор

    До коментар #65 от "Само питам":

    Тъй да ти допълня и че освен територии финландия губи около половината си икономика. Понял? Братушките не прощават. Факт.

    Коментиран от #67, #71

  • 67 Само питам

    5 7 Отговор

    До коментар #66 от "Бай хой":

    Ами прочети неграмотнико, колко територия са загубили фините и на каква цена. А за икономиката дето са я загубили лъжеш като дърт русофил.

    Коментиран от #70, #86

  • 68 Ади ба

    1 6 Отговор
    Израел като изстреля дузини ракети все някоя ще ги уцели.
  • 69 пешо

    11 1 Отговор
    Когато всичко приключило, жидът (евреинът) отишъл при Сюлейман, за да си вземе наградата.
    На утрешний ден пред пашата
    евреин се мръсен яви,
    цалуна му рабски полата
    и с вид горделив заяви:
    – Преславний войводо, сполучих
    услуга да сторя на вас:
    аз портата таз нощ отключих
    и Царевец в твойта е власт. Вазов
  • 70 Haskovo

    6 3 Отговор

    До коментар #67 от "Само питам":

    Питайте питайте господа с питане на моя мъж жената натаковаха ,а сега ще питаш ли нещо а!!!!
  • 71 русофилска подлога

    4 7 Отговор

    До коментар #66 от "Бай хой":

    Какви братушки са ти тея неандарталци бе ,подлого смешна ? Единствената причина поради която Финландия предлага мир е ,защото немогат да смогват повече да избиват руските неможачи и по-нататъшната част от войната става безмислена.Руснаците буквално имат най-неадекватните генерали и тактики.Правят масово военна техника и просто я хвърлят на бойното поле ,както хвърлят и войниците си.Финландия има 60 000 убити или тежко ранени ,а Русия 400 000.Финландия е загубила 30 танка ,а Русия 3500.Да не говорим и за останалата военна техника.По-същия начин руските смешници бяха наритани и в Афганистан.Руснаците са военни аматъори,а такива антибългарски подлоги като теб са срам за България !

    Коментиран от #73

  • 72 Забележка

    1 2 Отговор
    Къде другаде да си набутат скапаните кюнци , които своите самолети не разпознават. Мизерници
  • 73 Бай хой

    6 3 Отговор

    До коментар #71 от "русофилска подлога":

    ЗДРАСТВУЙТЕ, БРАТУШКИ!

    – Мамо, мамо, я ги виж!

    – Що е? – Идат, погледни ги.

    С пушки, с саби... – Що стоиш?

    Скоро, чедо, поздрави ги!

    Тях ги бог прати насам,

    да помагат, чедо, нам. –

    И детето дава крушки

    на солдатите без страх

    и крещи на тях:

    здравствуйте, братушки!



    Генералът кат орел

    ескадроните повежда,

    а орачът се запрел

    и омаян ги изглежда:

    чини му се, че е сън...

    Изведнъж с туптенье, с звън

    приближават кат вихрушки.

    Той си шапката свали

    и ги поздрави:

    здравствуйте, братушки!



    Шипка! Шипка! Гръм се чуй.

    Гурко мина планините!

    Радост, чудо беше туй!

    И на Тракия момите

    срещат храбрите борци

    и покриват със венци

    техни глави, коне, пушки...

    И кат стискат им ръце,

    викат от сърце:

    здравствуйте, братушки!



    Как са горди тез момци!

    Един казак варди, гони

    хиляди злодей, крадци –

    цели турски легиони.

    И народа с лик засмен,

    като гледа вече в плен

    тия полкове хайдушки,

    на казаците добри

    тъй благодари:

    здравствуйте, братушки!



    Русе, 1878

    Иван Вазов

    Коментиран от #74, #75

  • 74 Само питам

    5 2 Отговор

    До коментар #73 от "Бай хой":

    Достатъчно е било един руски снаряд да падне на българска земя, за да се превърне възторжени русофил Вазов в българин. И пише друго стихотворение

    О, руси, о, братя славянски,

    защо сте вий тука? Защо сте

    дошли на полята балкански

    немили, неканени гости?



    Желали би вас възхитени

    да срещнем со сълзи и с китки…

    Но идете вий настървени,

    на грозни зовете ни битки!
    о любим и свойта свобода,

    стократно пµ любим я ния.



    За тоз кумир ние се бием

    и с чужд, и със близък упорно

    и няма ний врат да превием

    пред никакво иго позорно!



    О, колко ви, братя, жалея!

    О, как би желал, братя клети,

    свобода и вам и за нея

    кат нас да живейте и мрете!


    Но днешните русофил сте толкова зомбирани, че няма шанс отново да станете българи.

    Коментиран от #76

  • 75 русофилофоб

    2 4 Отговор

    До коментар #73 от "Бай хой":

    Когато сме пратили зов за помощ към руснаците от Шипка ,Русия са ни казали да се оправяме сами.Развоя е такъв ,че наще удържат позициите си и спасяват руските нищожества от разгром.

    Коментиран от #77, #78, #80

  • 76 Бай хой

    5 2 Отговор

    До коментар #74 от "Само питам":

    И пак мухлясали нпо лозунги и партенки. Нищо истинско и реално. България днес я има благодарение на руските снаряди падали по нашите земи през войната. Факт. Неоспорим. Понял?

    Коментиран от #79

  • 77 Бай хой

    5 1 Отговор

    До коментар #75 от "русофилофоб":

    ОПЪЛЧЕНЦИТЕ НА ШИПКА
    11 август 1877

    web

    Нека носим йоще срама по челото,
    синила от бича, следи от теглото;
    нека спомен люти от дни на позор
    да висне кат облак в наший кръгозор;
    нека ни отрича исторйята, века,
    нека е трагично името ни; нека
    Беласица стара и новий Батак
    в миналото наше фърлят своя мрак;
    нека да ни сочат с присмехи обидни
    счупенте окови и дирите стидни
    по врата ни още от хомота стар;
    нека таз свобода да ни бъде дар!
    Нека. Но ний знаем, че в нашто недавно
    свети нещо ново, има нещо славно,
    що гордо разтупва нашите гърди
    и в нас чувства силни, големи плоди;
    защото там нейде навръх планината,
    що небето синьо крепи с рамената,
    издига се някой див, чутовен връх,
    покрит с бели кости и със кървав мъх
    на безсмъртен подвиг паметник огромен;
    защото в Балкана има един спомен,
    има едно име, що вечно живей
    и в нашта исторья кат легенда грей,
    едно име ново, голямо антично,
    като Термопили славно, безгранично,
    що отговор дава и смива срамът,
    и на клеветата строшава зъбът
  • 78 Бай хой

    7 2 Отговор

    До коментар #75 от "русофилофоб":

    О, Шипка!

    Три деня младите дружини
    как прохода бранят. Горските долини
    трепетно повтарят на боя ревът.
    Пристъпи ужасни! Дванайсетий път
    гъсти орди лазят по урвата дива
    и тела я стелят, и кръв я залива.
    Бури подир бури! Рояк след рояк!
    Сюлейман безумний сочи върха пак
    и вика: "Търчете! Тамо са раите!"
    И ордите тръгват с викове сърдити,
    и "Аллах!" гръмовно въздуха разпра.
    Върхът отговаря с други вик: ура!
    И с нов дъжд куршуми, камъни и дървье;
    дружините наши, оплискани с кърви,
    пушкат и отблъскват, без сигнал, без ред,
    всякой гледа само да бъде напред
    и гърди геройски на смърт да изложи,
    и един враг повеч мъртъв да положи.
    Пушкалата екнат. Турците ревът,
    насипи налитат и падат, и мрът; -
    Идат като тигри, бягат като овци
    и пак се зарвъщат; българи, орловци
    кат лъвове тичат по страшний редут,
    не сещат ни жега, ни жажда, ни труд.
    Щурмът е отчаян, отпорът е лют.
    Три дни веч се бият, но помощ не иде,
    от никъде взорът надежда не види
    и братските орли не фърчат към тях.
    Нищо. Те ще паднат, но честно, без страх -
    кат шъпа спартанци под сганта на Ксеркса.
    Талазите идат; всичките нащрек са!
    Последният напън вече е настал.

    Коментиран от #81

  • 79 Само питам

    4 4 Отговор

    До коментар #76 от "Бай хой":

    Кога руските мръсни подлоги ще научат истинската история на България, която е държава въпреки а не благодарение на Русия.

    Коментиран от #82

  • 80 Бай хой

    6 2 Отговор

    До коментар #75 от "русофилофоб":

    Последният напън вече е настал.
    Тогава Столетов, наший генерал,
    ревна гороломно: "Млади опълченци,
    венчайте България с лаврови венци!
    на вашата сила царят повери
    прохода, войната и себе дори!"
    При тез думи силни дружините горди
    очакват геройски душманските орди
    бесни и шумещи! О, геройски час!
    Вълните намират канари тогаз,
    патроните липсват, но волите траят,
    щикът се пречупва - гърдите остаят
    и сладката радост до крак да измрът
    пред цяла вселена, на тоз славен рът,
    с една смърт юнашка и с една победа.
    "България цяла сега нази гледа,
    тоя връх висок е: тя ще ни съзре,
    ако би бегали: да мрем по-добре!"
    Няма веч оръжье! Има хекатомба!
    Всяко дърво меч е, всякой камък - бомба,
    всяко нещо - удар, всяка душа - плам.
    Камъне и дървье изчезнаха там.
    "Грабайте телата!" - някой си изкряска
    и трупове мъртви фръкнаха завчаска
    кат демони черни над черний рояк,
    катурят, струпалят като живи пак!
    И турците тръпнат, друг път не видели
    ведно да се бият живи и умрели,
    и въздуха цепят със демонский вик.
    Боят се обръща на смърт и на щик,
    героите наши като скали твърди
    желязото срещат с железни си гърди
    и фърлят се с песни в свирепата сеч,
    като виждат харно, че умират веч...
    Но вълни по-нови от орди дивашки
    гълтат, потопяват орляка юнашки...
    Йоще миг - ще падне заветният хълм.
    Изведнъж Радецки пристигна със гръм.
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,
    спомня тоз ден бурен, шуми и препраща

    Коментиран от #87

  • 81 Само питам

    5 3 Отговор

    До коментар #78 от "Бай хой":

    А знае ли руската подлога, че на Шипка се бият рамо до рамо българските опълченци и войници от Орловски и Брянски пехотни полкове, които на 90% са съставени от етнически украинци?
  • 82 Бай хой

    6 2 Отговор

    До коментар #79 от "Само питам":

    Истинската история се пише от великите хора. И всички Българи я знаят. Поствам за да прочетат продажниците изкривяващи истината. Нека неграмотниците да ра берат кое какво, от кога за кога, от кой за кого и как. Казах.

    Коментиран от #83

  • 83 Само питам

    4 4 Отговор

    До коментар #82 от "Бай хой":

    Истинската история не е руска фаршификация.
  • 84 Бай хой

    6 3 Отговор
    Кой червей долен е сложил минус под " Опълченците на Шипка". Видяхте ли се сороспиите. В омразата си към братушките сте отричате от България и славната ни история. О неразумни и юроде...

    Коментиран от #85, #103

  • 85 Само питам

    4 6 Отговор

    До коментар #84 от "Бай хой":

    Украинците, които са се били заедно с българските опълченци на Шипка братушки ли са или бандеровци фашисти?

    Коментиран от #88

  • 86 Цанко

    1 5 Отговор

    До коментар #67 от "Само питам":

    "За цялата война (съветско- финската), завоювахме толкова територия, колкото да си погребем избитите войници!" Маршал Конев..... Слава на ген. Манерхайм, Слава на Симо Хайха и на всички герои, паднали в битката с болшевишкия окупатор!

    Коментиран от #90

  • 87 Цанко

    3 4 Отговор

    До коментар #80 от "Бай хой":

    О руси братя славяни, защо сте дошли днес на полята Балкански- НЕМИЛИ, НЕКАНЕНИ гости? Редно е да прочетеш и "Нови екове"!
  • 88 ААА

    3 1 Отговор

    До коментар #85 от "Само питам":

    Били са войници на руският император , а "покрайнината " географско понятие указващо крайната част на руската империя , както сега на ричаме "Северозапада" , северозападната част на България. Но тъй като в Северозапада имаше подписка да се отцепи от БГ. то може и в бъдеще да се обособи държавата " Рио- Северогранде- Пустиняк-Канарио, със столица "Монтана"

    Коментиран от #89

  • 89 Само питам

    5 5 Отговор

    До коментар #88 от "ААА":

    Дори проруския президент Радев е на друго мнение. Ти ли си най-правоверната руска подлога?
  • 90 Прост

    5 5 Отговор

    До коментар #86 от "Цанко":

    Ако беше чел достатъчно щеше да знаеш, че Минерхайм е човек Сталин! Добър или лош Путин доказва , че умее да играе голямата игра! Ако се спазваха законите в шибания Европейски съюз , голяма част от коментиращите трябваше да бъдат издирени и съдени за подкрепа на тероризма! Те американските ви господари ни го сложиха яко щото тези тъй наречени бежанци са си обучени и програмирани (буквално) и не се знае кога Европа ще бъде обхваната от пламъци. Единствения шанс на Европейския съюз да да се противопостави на агресивната китайска инвазия е ефтини енергийни ресурси от Русия. Всеки, който се пени явно не мисли с главата . В бизнеса няма време за омраза ...Има лаф руски актуален Два дебила това е сила ..а тук са доста . Прост народ слаба държава ..

    Коментиран от #104

  • 91 Руските свине

    5 4 Отговор
    Се намеси а в сирийската гражданска война на страната на животното Асад, помагайки му да избива сирийците, които оспорват наследствената му власт. Сега отново се намесват в Израел-сирийския конфликт и отново на страната на животното Асад. Всичко ще свърши зле и за Русия и за животното.

    Коментиран от #92

  • 92 Бай хой

    4 4 Отговор

    До коментар #91 от "Руските свине":

    Те навремето руснаците са се намесили и в османската империя на страната на робите Българи. И на пук на германци, французи, ингелизи и сащисани още я има България. Факт.

    Коментиран от #93, #94

  • 93 Руските свине

    6 3 Отговор

    До коментар #92 от "Бай хой":

    Са искали единствено Проливите ушанке миризлива, изобщо не са се интересували от нас. А и не сме били роби.
  • 94 Само питам

    6 4 Отговор

    До коментар #92 от "Бай хой":

    Нали съм те казвал, че България я има не благодарение, а въпреки Русия.
  • 95 СЕСЕСеРЕ

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "К за евреите":

    Наполеонови комплекси.
  • 96 БСП

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "Ани":

    На кое казваш автоматични системи. Руски оператор със самогон в ръката.
  • 97 Айран

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Анти":

    Да не вземат иранците да сложат бурка на жена ти.
  • 98 Исастър

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "К за евреите":

    Това за великана -пигмей изби рибата. Няма случай в световната история, когато да е създадено оръжие и да не е намерено пртивооръжие. Русия до сега не е използвала С-300 в бойни условия - пълноценно. Поддържаше някакво изкусвено създадено очакване за супер оръжие. Продаде го на баламурници араби. Сега всички, които желаят ще могат да търсят и съответно намерят практически цаката на прехваления комплекс. Току виж се окаже един голям сапунен мехур. Червените боклуци не си взеха поука от войните в Кувейт. Тогава прочутите Т-72 си отиваха със стотици без да могат да дадат поне по един изстрел. Тогава арабите им бяха виновни. Не били усвоили техниката. Сега сирийците са я усвоили. Ще видим колко.

    Коментиран от #109

  • 99 Бай Ламби

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "пешо":

    Пешо - умнико , едно е да искаш ,друго да можеш, друго да го направиш. Второ ,не мога да разбера българските лизачи , а бе вий по-големи руснаци от руснаците ли ще се пишете. Руснаците и на ум не им идва да нападат Израел , вий обаче още малко ще действате от името на руснаците. Всички разбраха ,че израелците не са виновни за инцидента и Путин го каза , вий си чешете крастата.
  • 100 без аналог

    2 3 Отговор
    прави впечатление че доста от адекватните коментари в този форум изобилстват от минуси и обратното , като първите няколко коментара на подобна тема винаги са доста крещящи и общо взето еднакви . Иначе , както каза Путин , случилото се с Ил 20 е в следствие от съвкупност от грешки от всички страни . Ф-16 (дори в ударна конфигурация)е достатъчно маневрен самолет за да не се опасява от ракета , особено от С-200 , изстреляна от подобно разстояние така че няма защо да се крие зад друг самолет . Израелските ВВС постоянно работят над чужда територия и единствения израелски самолет свален от вражеско ПВО от 1973-та е онзи от преди няколко месеца , основно поради грешка и прекалена самоувереност на пилота . Освен кипърските С-300 , преди няколко месеца израелските пилоти облетяха и нашите подобни системи , така че е абсурдно да се мисли че това ще спре израелските удари . Всяка една ПВО система е ефективна срещу маневрена цел на сравнително малки разстояния , обикновено когато се окаже изненадващо на пътя на изтребителя , а фантазии с обхват от 500 км. са пълни глупости
  • 101 ген Вазов

    2 3 Отговор

    До коментар #48 от "Ани":

    Недей да споменаваш Финландия , че това е срам за великите Сталинисти. Една малка финландска армия под ръководството на Манерхайм прави съветските партенки за посмещище. Смърт на окупаторите. Ама както винаги ком пропагандата не допускаше през годините тази информация.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Манчо Манчев

    1 3 Отговор

    До коментар #84 от "Бай хой":

    Кат цитираш опълченците ,защо не цитираш другите стихотворения , с въпроса какво правят руските братя на българска територия .
  • 104 Стоян Михалев

    4 3 Отговор

    До коментар #90 от "Прост":

    Прост народ слаба държава . Много хубав лозунг , но той важи само за простия народ ,който го употребява,. Единствения прост народ са : Българските комуняги , българските ратаи , българските текезесари ,криминалните пуснати на 9-ти септември , Криминалните пуснати след 10 ноември и 5-тата руска колона
  • 105 Барчо

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ани":

    Явно само ти си гледала изявлението на Шойгу. Сега вече сирийците ще могат да свалят всичко летящо, което ги напада. Инсталирани са и опознавателните системи свой-чужд. Вече няма да има грешки. Да видим израелските самолети, които над 200 пъти бомбят разни цели по тяхно усмотрение дали ще си позволяват да летят без разрешение изобщо. И тук принципа направи добро, изяж .... важи с пълна сила. Руснаците спряха продажбата на С300 преди 8 г по молба на израелците. Ето ти и тяхната благодарност. Да се крият зад руския за да си спасят задника. Нищо де. Сега да ги видим.
  • 106 Хасан

    2 0 Отговор
    И какво стана сега..гърците с С 300,кипърците също,турците също скоро и Иран ....западните съюзници искаха Турция да дестабилизират май стана обратното ..Запада губи позиции..новата роля на Турция е да бъде балансьор между Изтока и Запада..като ДПС за България
  • 107 Гостъ

    1 1 Отговор
    Империята на злото въоражава терористите, така че очаквайте скоро война!
  • 108 Симо Хайха

    1 2 Отговор
    Аз възкръснах! Сега, с моята вярна М 28 ще трепя още много ушанки!
  • 109 Цанко

    2 2 Отговор

    До коментар #98 от "Исастър":

    Документиран случай от Пустинна буря- три машини "Брадли" се откъсват напред и попадат в пясъчна буря! Тя отминава и те се оказват срещу 6 танка Т 72. Всяка от машините има по 2 ПТУРС.... След 2 минути танковете са купчини димящ метал.....
  • 110 Емил Стефанов

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "българче":

    За ИЛ-ове не знам но чифутска летяща зган със сигурност ще пада.
  • 111 Биби Натаняху

    0 0 Отговор
    През 1982 Израел воюва със Сирия в Ливан, долината Бекаа.
    Щедро снабдени със съветски зенитни комплекси и авиация, сирийците вихрено влизат в сражение с Израел.

    Резултатът е печален за Кочината и нейните съюзници:

    86 свалени летящи москвичи (Миг-21, Миг-23 и Су-20), 29 (от 30) унищожени зенитно-ракетни комплекси. Израел губи 0 (НУЛА) военни самолета.

    Така че, С-300 да заповяда, Тел Авив няма притеснения
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания