Last news in Fakti

30 Септември, 2018 15:20 3 121 14

Илон Мъск плаща $ 20 млн. и напуска председателски пост

  • елон мъск-
  • обвинения-
  • tesla

Основателят на Tesla сключи споразумение с Комисията за ценни книжа

Илон Мъск плаща $ 20 млн. и напуска председателски пост - 1
Снимка: БТА/AP

Илон Мъск сключи споразумение с Комисията за ценни книжа на САЩ, съобщи CNBC.

Комисията настоява Мъск да напусне председателския пост на съвета на директорите на компанията Tesla и да плати глоба от $ 20 млн. Самата компания ще трябва да заплати допълнителни $ 20 млн.

Мъск беше обвинен, че е подвел инвеститорите в компанията, че е осигурил средства за нейното сваляне от борсата. Самият той определи обвиненията като „неоснователни“.

„Аз винаги съм действал в най-добрия интерес на истината, прозрачността и инвеститорите. Почтеността е най-важната ценност в живота ми и фактите ще покажат, че никога не съм компрометирал това по какъвто и да било начин“, заяви Мъск.

На този етап Мъск ще може да остане на поста главен изпълнителен директор на Tesla. Компанията ще трябва да назначи двама независими директори, които да отговарят за надзора над дейността на дружеството.

Ако се стигнеше до дело, Комисията можеше да му забрани да оглавява публични компании в срок от три години. Със споразумението Мъск избягна този вариант.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Boxer

    8 5 Отговор
    Преди 3 седмици казах, че столът му се клати и до няколко дни ще го сменят... Е, изтръпяха го малко по-дълго...

    Коментиран от #3, #7, #8

  • 2 Кирил

    10 4 Отговор
    Илон Мъск е и основателя на Pay Pal .От където също са го изгонили и това ако не е съдба здраве му кажи.
  • 3 1234

    15 7 Отговор

    До коментар #1 от "Boxer":

    много добър мошеник и схемаджия... щом излъга света че технология на 100 г е бъдещето на света... електрическа кола с пробег 200 км има в музея торино... той е продавач на мечти нищо повече

    Коментиран от #4

  • 4 Орфей

    9 9 Отговор

    До коментар #3 от "1234":

    Той пфодава и реални ел. автомобили. По-вероятно е, автогигантите, които държат позиции отдавна сред управляващите, да са ядосани, че набира клиенти и губят печалби, а те са тръст, и да са му спретнали това. Като случая с крана в пивоварния завод тук.... Алчност.... Не познавам Мъск, но всеки започва с илюзии, мечти, после работа и ако успее е реалност. С какво е нарушил борсовата дисциплина не схванах? Набрал капитал и щял да извади Тесла от борсата? Ами то и ДаймлерКрайслер си изкупува акции.. Обратно изкупуване.
  • 5 Електрошок

    6 10 Отговор
    Къде я видя тази технология на повече от сто години? Всичко започва последните 20-30г.с усъвършенстването на батериите.И Мъск не е наложил нищо-живота го налага.Иначе по времето на Тато във всеки цех имаше транспортни електрокари,но това нищо не значи.
  • 6 омъскаряване

    9 6 Отговор
    Аууу екоджендърите и сектантите в потрес, Сети Илон Мъченик на кладата хаха ! А от кога ви бая за Мъск лаладжията и неговите "истини", ама тук мантри се леят и разни хора сърдито минуси ми лепят хаха :) 'Ся остава само клишето "аз казах ли ви" ;))

    Коментиран от #9

  • 7 Boxer

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Boxer":

    За тези които не вярват, статията за "Производството на Тесла продължава да се опростява" от 11. Сеп. 2018, коментар №11 : )
  • 8 Boxer

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Boxer":

    За тези които не вярват, статията за "Производството на Тесла продължава да се опростява" от 11. Сеп. 2018, коментар №11 : )
  • 9 Орфей

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "омъскаряване":

    Би ли ни превел, на разбираем език, засекрегеното си послание? Изпих една КокаКола, докато го осмислям и пак съм в началото... Нищо не разбрах. Пише, че Мъск твърди, че е осигурил капитал до ниво, ненужно оставане на борсата. Това ако е истина не е престъпление, няма измама, инвеститорите притежават акции с определен дялов капитал. Те не са изгубили нищо. Все едно е да купиш апартамент от собственник и той да свали обявата за продажба. Обвинен е, в измама от инвеститорите, че е излъгал, че е набрал нужния капитал. Това лично не зная колко е нужен и колко е набрал? Те си знаят. Но дали е излъгал или инвеститорите се страхуват или някой ги кара? И това не зная. Факт е, че Мъск произвеежда коли, влекач и други, значи не е фантазьор, а производител. И какво ни каза ти, че не разбрах? На втора Кола съм, казвай, да не купя 2 литра. . Ще се... кая...

    Коментиран от #10

  • 10 Зомби с квадратно чело

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Орфей":

    Обвиняват го в шантаж на борсата. Не просто казва изтегля а казва и цена с 15% по-висока от моментната. Комисията му казва добре щом ще купуваш трябва вече да имаш парите. Мъск казва СА ще ги даде те отричат схемата е ясна. Мен ако питат наказанието трябва да е 10 години забрана да се докосва до социалните медии.

    Коментиран от #11

  • 11 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Зомби с квадратно чело":

    Еми за щастие тебе не те питат , хахах !!!! А на компанията злобарчета , на какво точно се радвате , чер не разбрах ???? Мъск ВСЕ ОЩЕ е най-големия акционер и изпълнителен директор , а тия двамата дето ще се назначават да не би да си мислите , че "комисията" ще ги избира ???? Ядеееец , ще ги избере съвета на директорите и основно ще "работят" да не излиза никаква публична информация преди да се случват нещата , демек конкуренцията вече само ще гадае какво подготвя Тесла , за разлика от Мъск дето им казваше всичко без да го крие !! Най-много и патентите да затворят за в бъдеще , че да видим "стогодишните" от къде ще копират !!! А за съвета на директорите , Мъск ще си върне поста до година най-много , само да утихне шумотевицата !!! И цялата тупурдия е щото умниците , дето залагат срещу Тесла последния месец изгоряха пак и то със стотина пъти по тия 40 милиона дето ще ги плати Тесла !!!

    Коментиран от #13

  • 12 Зомби с квадратно чело

    3 1 Отговор
    А ти на какво се радваш, че някой се прави на тарикат ли? В България от много тарикати до къде я докарахме. Това са САЩ а не България а глобата е символична и по скоро е предупреждение да няма втори път престъпване на правилата. Сключване на споразумение по всички писани закони означава признаване на вина, само за зомбитата означава тарикатлът.
  • 13 Зорлем

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Я, ти кажи сега за борсовата капитализация на фирмата, че нали много ти е присърце тая тема?
  • 14 Бивш бензинджия

    1 0 Отговор
    Пичове и мацки, вие сериозно ли не разбирате, че Илон Мъск е най-готиното, всъщност единственото позитивно нещо, което се е случило на тая планета през последните 30 г.? Пичът се опитва да спаси ш...ания свят, а вие го ругаете за глупости? Ако имаме 10 такива като Илон, един да хване здравеопазването, друг замърсяването, трети образованието, четвърти храненето и т.н. може би ще успеем да се измъкнем от от голямото л...о, в което доста бързо затъваме. Човекът иска да ни даде шанс да изпълзим от калта, те ритат!