Last news in Fakti

3 Октомври, 2018 15:05 1 333 1

Съдът: САЩ да отменят частично санкциите срещу Иран

  • иран-
  • сащ-
  • санкции-
  • оон

ООН с призив към двете държави

Съдът: САЩ да отменят частично санкциите срещу Иран - 1
Снимка: БТА/ AP

Международният съд на ООН частично уважи иска на Иран за въвеждане на временни мерки по отношение на САЩ в периода на съдебния спор между двете страни, предаде ТАСС.

Съдебното решение, взето единодушно, беше оповестено от председателя на съда Абдулкави Ахмед Юсуф. САЩ трябва да гарантират, че въведените на 8 май санкции срещу Иран не засягат хуманитарната сфера и гражданската авиация, каза съдия Юсуф. Освен това съдът приканва двете страни да се въздържат от действия, които може да засилят разногласията им.

Съдът отбелязва единодушно, че САЩ трябва, със средства по техен избор, да премахнат всяко препятствие, което мерките, обявени на 8 май 2018 г., поставят пред свободния износ за Иран на лекарства и медицински материали, хранителни и селскостопански продукти, обяви председателят на Международния съд.

Иран приветства решението на международния съд на ООН да разпореди Съединените щати да вдигнат временно някои от санкциите срещу Техеран. Иранското външно министерство приветства решението на съда като ясен знак, че Техеран е в правото си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инкогнито

    11 1 Отговор
    Какъв съд какъв Юсуф какво ООН? ООН екомпронентирано отще от 2002 г. Когато не защити Ирак!