1 191 10

Ражданията секцио са се превърнали в „епидемия“

Расте броят на жените, които раждат чрез цезарово сечение

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Мария Атанасова

Прибягването до цезарово сечение (секцио) в света почти се е удвоило за последните две десетилетия и е достигнало "епидемични" размери в някои държави, предупреждават лекари и подчертават за огромна пропаст в родилната грижа между богатите и бедните майки, информира АФП.

Лекарите подчертават, че милиони жени всяка година вероятно са поставяни, както и техните бебета, пред ненужен риск, подлагайки се на цезарово сечение. Данни от 2015 г. показват, че лекарите са извършили секцио 29,7 милиона пъти по света - 21% от всички раждания. За сравнение през 2000 г. са регистрирани 16 милиона пъти или 12% от всички раждания, разкрива научно изследване, публикувано в журнала The Lancet. Установено е, че операцията - жизненоважна хирургическа процедура, когато настъпят усложнения по време на раждане - е била необходима само при 10-15% от случаите.

Но учените са открили, че има сериозни разлики в различните държави, което често е свързано с икономическия статут: в най-малко 15 държави повече от 40% от ражданията са извършени с прибягване до секцио, съобщи News.bg. В Бразилия, Египет и Турция повече от половината от всички раждания са станали чрез секцио.

Авторите подчертават, че докато процедурата се използва прекомерно при родилки със среден и висок доход, жените в долните прослойки нямат необходимия достъп до животоспасяващата процедура. В изследването се предупреждава, че много млади лекари се превръщат в "експерти" по секцио, а в същото време губят увереност във възможностите си да асистират при естествено раждане. В САЩ повече от една четвърт от всички раждания са извършени чрез секцио.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хубенов
  Отговор
  1 15:56  12.10.18
  Не разсте броя на жените които раждат секцио, а лакомията на лекарите които ги плашат в последния момент, че има усложнения. Все пак разликата е между 400 и 600лв в повече!!!!!
 • deadman1488
  Отговор
  2 15:57  12.10.18
  е нали искат им режат корема затва е по лесно да не им се увреди пиздето за извесно време за тва е тая мания
 • Пища Хуфангел
  Отговор
  3 15:57  12.10.18
  И после стават торбести отпред! Един мускул срежеш ли го пиши го бегал!
 • qqqqqq
  Отговор
  4 16:08  12.10.18
  Една от причините е секса. След всяко естествено раждане жените стават по широки и удоволствието се губи. Все пак мъжете искат да правят секс, не да бият камбана. А и много от жените ги е страх да дадът бонуса.

  Коментиран от #5


 • Курягър
  Отговор
  5 16:12  12.10.18

  До коментар #4 от "qqqqqq":

  Кой си има инструмент тия работи не го притесняват, ти ходи със Шублера и си търси!

  Коментиран от #8

 • гост
  Отговор
  6 16:22  12.10.18
  Ако сте минавали през тези неща и сте съпровождали родилка няма да говорите толкова против секциото и избора на жените да раждат по този начин. Това е най-щадящ вариант за тях и най-вече за бебето, намаляват се много рисковете от увреждане на плода.
 • Пища Хуфангел
  Отговор
  7 16:29  12.10.18
  Дебелите жени раждат със секцио, защото не могат да напъват! а най- лошото от цялата работа е че си насрочват и дати и променят съдбата на човека!!! Природата си знае работата обаче хората почнаха много да и се бъркат!!!
 • qqqqqq
  Отговор
  8 17:54  12.10.18

  До коментар #5 от "Курягър":

  Такива като теб с 20 куб. парафин ги знаем. Като нямаш пари за Титан гел.
 • Kcaniba
  Отговор
  9 17:55  12.10.18
  Всичко е за пари
 • един
  Отговор
  10 11:22  13.10.18
  У нас, да, така е. Пък и повечето жени считат, че могат да си спестят болките при раждането. Не сме се прославили с успехи и добро отношение в нито един клон на медицината. При всички опити за промяна на здравната система водещо правило е интересите на лекарите да бъдат защитавани до дупка. Пациентите - в зависимост от социалното положение, близки лекари, някакви привилегии на тази основа и така нататък. Колкото до оперативните раждания, в Щатите и цивилизацията това се прилага само в краен случай. Не зная по какъв начин им е внушено, но жените изпадат в ужас, ако им кажат, че ще се наложи операция. Така че твърденията на авторката просто не са верни. Оперативното раждане е присъщо на нашата практика и то точно поради ниската ни култура и ламтежите на лекарите за големи заплащания. Да не говорим, че се планира по-рано от необходимите 9 месеца с цел запазване на фигурата на жената, което понякога води до смърт на новороденото поради недоразвити органи и невъзможност нашата медицина да се справи с това.

Напиши коментар:


Публикувай