Last news in Fakti

20 Октомври, 2018 15:55 2 166 7

Италия не се притеснява от финансовия удар

  • италия-
  • рейтинг-
  • ес-
  • дефицит-
  • матео салвини

Понижиха кредитния рейтинг на Италия

Италия не се притеснява от финансовия удар - 1
Снимка: Shutterstock

Италианският вицепремиер Матео Салвини омаловажи понижаването на кредитния рейтинг на Италия и обеща запазване на проектобюджета, който не спазва ангажиментите към еврозоната, поети от страната, предаде Асошиейтед прес.

Международната рейтингова агенция Мудис (Moody's) понижи кредитния рейтинг на Италия само до една степен над спекулативната зона - от Baa3 до Baa2, със стабилна перспектива. Сред посочените причини е "значителното отслабване на фискалната сила на Италия" заради променения целеви бюджетен дефицит. Европейската комисия вече предупреди Италия, че по-високият й от очакваното бюджетен дефицит представлява безпрецедентно отклонение от европейските бюджетни правила. Правителството трябва да отговори на притесненията на ЕС най-късно в понеделник. Салвини днес каза, че той не е притеснен, а правителството просто прави най-доброто за италианците.

Правителството ще продължи напред въпреки рейтинговите агенции, еврокомисарите и някои вътрешни прояви на неразбиране, посочи той. По думите му рейтинговите агенции и преди са грешали за Италия и отново ще се провалят. Правителството, съставено от движение "Пет звезди" и партия "Лига" на Салвини, планираше извънредно заседание на кабинета по-късно днес за обсъждане на бюджета и твърдения на лидера "Пет звезди" Луиджи Ди Майо, че в проектобюджета са внесени несъгласувани промени.

Луиджи Ди Майо обяви снощи, че проектобюджетът представен на италианския президент включва предложение за данъчна амнистия върху пари, държани в чужбина, и върнати в Италия. Движение "Пет звезди" не подкрепя такава мярка. Салвини коментира, че обвиненията на Ди Майо са "сюрреалистични", но спорът разкрива пукнатите в управляващата коалиция, която е само на четири месеца, предаде БНТ.

Правителството е заложило във финансовата рамка за бюджета дефицит за следващата година от 2,4 процента от брутния вътрешен продукт. Това е под целевия дефицит от 3 процента, който се изисква от страните от еврозоната според европейските разпоредби, но е доста над обещания от предишното правителство дефицит от 0,8 на сто. За тази година заложеният бюджетен дефицит е 1,8 процента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666

    11 2 Отговор
    Ясно. Италия не се притеснява от финансовия удар. А италианците? Той и Бойко не се притеснява от новата цена на хляба и сиренето.
  • 2 Ултранационална алтернатива за България

    7 4 Отговор
    Италия има изключително развита съвременна икономика и явно поумняват след като искат да отпаднат санкциите към Русия. Стига с тоя Сащ, ЕС, НАТО и темподобни глупави неща. До 1 година излизаме и от НАТО и от ЕС. Няма да ви пуснем тая аванта на вас комунягите и на вашите деца и внуци, които в момента са съвременните капиталисти на България и пият кръвчицата на унищожения народ, да лапате стотици милиони и милиарди от еврофондовете и да живеете на чужд гръб. Връщаме се към Русия и въвеждаме задължителен руски език във всичките учeбни заведения, обръщаме си икономиката отново към Русия и да видиме тогава какво ще лапате вие внуците на комунягите. Ще ми налапате дедо..я тогава, защото от белите, светли, искрящи, умни и красиви братя руснаци трудно можете да лапате наготово. Ще работите в заводи и фабрики насила, в организирани студентски бригади, за да се научите как се изкарва хляба с труд. И да не бъдем като ''най-умния'' народ на планетата украинците.
  • 3 Путин е бе евреи

    3 0 Отговор
    Ротшилдите свалиха доверието от националистите.
  • 4 Рунд първи

    6 1 Отговор
    Италия срещу жидовете.
  • 5 no name no face no number

    7 0 Отговор
    Bravo Italia, Давай Савини мачкай тия брюкселски зелки за нищо не стават, а и е време за нова финансова организация. Свтовната банка е наказателен инструмент в ръцете на фащ. А европейската за развитие е нейна маша.Решението на Путин е добра първа крачка, но плаха. Трябва рязко и здраво оттегляне от банки и борси свързани с фащ
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ха ха ха

    1 0 Отговор
    Италия поиска свалянето на санкциите зе Русия и получи банков удар... тя не е вчерашна и знае как стават нещата ;)
Новини по държави: