Last news in Fakti

14 Март, 2012 08:13 14 186 12

Жестока автобусна катастрофа в Швейцария, 28 загинали

  • катастрофа-
  • швейцария-
  • автобус-
  • загинали-
  • деца
Жестока автобусна катастрофа в Швейцария, 28 загинали - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС

28 души, от които 22 деца, загинаха снощи при катастрофа на белгийски автобус в град Сиер, кантон Вале в Южна Швейцария, съобщи местната полиция.

Според първоначалните информации това е най-тежкият пътен инцидент, ставал някога на швейцарски път. Автобусът, който пътувал към Сион, се ударил в стена на тунел на магистралата между източния и западния вход на град Сиер, предаде БГНЕС, като се позова на АФП.

Автобусът излязъл от траекторията си по неизвестна засега причина и се ударил в стената на тунела. В автобуса пътували 52 души - ученици от два класа, които идвали от градовете Ломел и Хеверле във Фландрия.

Децата се връщали от ваканция в ски курорта Вал д`Анивие и се готвели да се завърнат в Белгия. Двамата шофьори са загинали при катастрофата. Ранените са настанени в четири болници във Вале. На пресконференция рано тази сутрин началникът на полицията във Вале заяви, че става въпрос за "безпрецедентна трагедия".

Дори спасителите, които са претръпнали, бяха разстроени, допълни той. "Тази драма ще разстрои цяла Белгия", заяви посланикът на страната в Швейцария Ян Ликс, цитиран от агенция ATS. Всички жертви идвали от две провинции във фламандската част на Белгия - Брабан и Лимбург. "Никога не съм преживявал подобно нещо. Мащабът на катастрофата е труден за осмисляне..., за момента съм съсредоточен върху практическите аспекти. Емоциите ще дойдат при срещите с близките", допълни посланикът.

Очаква се много от тях да пристигнат във Вале. Те ще имат на разположение психолози, които да им помогнат да преодолеят шока. Премиерът на правителството на кантон Вале Жак Мели изрази "огромната си тъга" и "дълбоко вълнение". Той изказа съболезнования на близките на жертвите и благодари на спасителите, които работили "при много трудни условия".

Според главния лекар на Кантоналната спасителна организация във Вале Жан-Пиер Деларз, всички спасители били шокирани от преживяното.

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до белгийския премиер Елио ди Рупо по повод трагичния инцидент в Швейцария, отнел живота на 22 белгийски деца и шестима възрастни.
„Моля, приемете моите и на българския народ най-искрени съболезнования и дълбоко съчувствие към мъката на семействата и близките на загиналите”, посочва премиерът Борисов и изразява надежда за бързо и пълно възстановяване на ранените при катастрофата.

Президентът Росен Плевнелиев изпрати днес съболезнователно писмо до белгийския крал Албер ІІ, по повод тежката катастрофа в Швейцария, отнела живота на белгийски деца.

 

Държавният глава изразява от името на българския народ и от свое име най-искрени съболезнования.

 

Президентът Плевнелиев изразява надежда за бързото и успешно възстановяване на ранените при катастрофата.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mario

    0 0 Отговор
    8 души от който 22 деца ?! Браво на редактора отново

    Иначе да почиват в мир горките. Най-вероятно е заспал шофьора или нещо как така ще кривне от треактория. Съмнявам се в страна с такъв контрол да е техническа повреда ама и това не е изключено
  • 2 росен маринов

    0 0 Отговор
    tragediq
  • 3 Чичо Скрудж

    0 0 Отговор
    :(
  • 4 гост

    0 0 Отговор
    Марио браво та теб не на редактора,събуди се.Хората правилно са го написали 28 души от които 22 деца,ама кой да чете.За случилото се нямам думи ТРАГЕДИЯ
  • 5 Пловдив

    1 0 Отговор
    Направо ми се зави свят,когато гледах сутринта новините и сега,когато чета това...
  • 6 Тошко Станчев

    0 0 Отговор
    Мир на душите им!!!
  • 7 Гост

    0 0 Отговор
    Лека им пръст на загиналите деца :(
    Трагедията наистина е голяма :(
    Няколко пъти съм пътувал до Швейцария , шофьорите каращи там спазват правилата за движение. Станала е някаква повреда на автобуса, не ми се вярва шофьора да е заспал. Лош късмет,че е станало точно до тази "издатина" в тунела и автобуса се е блъснал в нея.
  • 8 PlimP

    0 0 Отговор
    пфу, после ми разправяйте, че имало господ и ни обичал :Х, ако изобщо му пукаше поне грам на бадема за нас (хипотетично ако съществува), нямаше да се получават такива нещица, ама то надеждата умира последна
  • 9 айде де

    0 0 Отговор
    Не се ли сещаш, че е коригирано след направената забележка!
  • 10 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Този случай е още по трагичен от загиналите български деца в
    река ЛИМ!Светла им памет!
  • 11 Боян Димитранов

    0 0 Отговор
    Трагедия. Нека, Почиват В Мир. :(
  • 12 Митко

    0 0 Отговор
    Когато загиват деца е непоносимо.Мир на душитеим.