6 138 7

Революционен пробив в медицината

Учени създадоха ново лекарство срещу опасната туберкулоза

Революционен пробив в медицината
Снимка: Shutterstock

Учени от Общоиндийския институт за медицински науки в Делхи съвместно с техни американски колеги са разработили ново лекарство срещу туберкулоза, съобщава сп. "Инфекшъс дизийзис".

По думите на изследователите новият антибиотик, който бързо поразява бактериите Mycobacterium tuberculosis, е химически много агресивен.

Специалистите изтъкват, че причиняващите туберкулозата бактерии се крият от антибиотиците в устойчиви срещу тях клетки. Те стават уязвими едва тогава, когато търсят да заразят други клетки.

Особеността на новия антибиотик се състои в това, че той може да пробие защитата на Mycobacterium tuberculosis и да порази бактериите, като представлява сериозна заплаха за тях.

Индия
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гришата
  Отговор
  1 16:44  28.10.18
  Браво
 • Бесен Язовец
  Отговор
  2 17:14  28.10.18
  Една от малкото приятни новини тук, писна ми вече от С-400 и Томаховки, Су и Ф, не знам си какви и още една камара тъпи самолетоносачи, подводници, акули, леопарди, армати, калашници и какви ли не чифутски изобретения, които са безболезни за по голямата част от човечеството.
 • Пешо
  Отговор
  3 17:15  28.10.18
  Туберкулозата се лекува и чрез постоянно присъствие на месо в менюто. В България това е труднодостижимо, както заради масовата бедност, така и заради боклуците, които ни пробутват за храна. Така се убива един народ чрез диабет, туберкулоза, инфаркт и инсулт.

 • НАТО ВЕЦ
  Отговор
  4 20:19  28.10.18
  Нищо вярно няма в написаното относно резистентността на микобактериите. Механизмът е съвсем друг. Колкото до антибиотика, като почнат да прекаляват с него, както с Тубоцина, ще се развие резистентност и към него. Свободният достъп до антибиотици, самолечението и неграмотното им изписване са в основата на появата на "суперпатогени".
 • Д-р. Ианова
  Отговор
  5 20:38  28.10.18
  Статията е грешно преведена.
 • Пенсионер
  Отговор
  6 20:49  28.10.18
  А от Русия нещо за живота или само бомби.
 • Именно
  Отговор
  7 09:22  30.10.18
  очаквайте в аптеките до вас 2039-та. Те разработиха и истинска ваксина за грип, която се свързва с протеина на вируса който не мутира - за разлика от псевдо-ваксините които са само за група щамове и само за сезона (защото се свързват с постоянно мутиращите протеини на вируса) - това беше през 2009-та!

Напиши коментар:


Публикувай