3 142 3

Голямо споразумение между Норвегия и Великобритания

Гражданите на двете страни няма да усетят Брекзит

Голямо споразумение между Норвегия и Великобритания
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Британските граждани, живеещи в Норвегия, и норвежките граждани, живеещи във Великобритания, ще имат правото да запазят местожителството си дори и да не бъде постигнато споразумение за Брекзит. Това казаха министър-председателките на двете страни, предаде Ройтерс.

"Премиерът Мей и аз се споразумяхме, че Норвегия и Обединеното кралство ще приемат всеобхватно споразумение за правата на гражданите", каза норвежката министър-председателка Ерна Сулберг. Норвегия е извън ЕС, но е в по-широката Европейска икономическа зона за свободна търговия и свободно движение на хора.

Британските граждани в Норвегия "ще имат същите възможности след март 2019 г., каквито са имали преди", каза тя. Тереза Мей, която е на посещение в Осло, каза, че поема същия ангажимент към норвежките граждани.

"Каквото и да стане, потвърждаваме, че хората от Свободната икономическа зона, норвежките граждани и другите, които живеят в Обединеното кралство и които са направили избор да бъдат в Обединеното кралство, ще могат да останат в Обединеното кралство. Искаме да останат", каза Мей. Британската министър-председателка повтори позицията си по въпроса за нов референдум за еврочленството на Великобритания. "Няма да има втори референдум за Брекзит", каза Мей на заседание на Северния съвет, проведено в норвежкия парламент.

Великобритания

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бай хой
  Отговор
  1 08:02  31.10.18
  Денис ба, Норвегия не е член на ЕС на него. Къв брекзит къв мрекзит.
 • osmiatorg
  Отговор
  2 10:59  31.10.18
  САМО за БЕЛИ!
 • Кикимора
  Отговор
  3 13:31  31.10.18
  Госпожа Ерна яде само сьомга , очевадно!

Напиши коментар:


Публикувай