815 8

ЕНП отправи предупреждение към Орбан

Ценностите на ЕС са изложени на сериозна заплаха

ЕНП отправи предупреждение към Орбан
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Най-голямото политическо обединение в ЕС - Европейската народна партия (ЕНП), предупреди унгарския премиер Виктор Орбан, че може да обмисли да изхвърли неговата партия ФИДЕС от състава си поради притеснения за действията й относно върховенството на закона и запазването на демократичните свободи, предаде Ройтерс.

На годишния си конгрес в Хелзинки дясноцентристката ЕНП прие специална резолюция, с която иска от Унгария да зачита ценностите и свободите, на които се основава ЕС, и заявява, че те са изложени на сериозна заплаха. В резолюцията не се споменава изрично Будапеща, но представители на ЕНП, в чийто състав влиза и Християндемократическият съюз на германската канцлерка Ангела Меркел, заяви, че тя има за цел да изпрати послание към Орбан и ФИДЕС.

"Популисткият и националистки екстремизъм, дезинформацията, дискриминацията и заплахите срещу върховенството на закона са най-голямата заплаха срещу свободата и демокрацията в Европа от вдигането на Желязната завеса", се казва в резолюцията. "Подчертаваме, че ЕС е основан на ценностите на уважение към човешкото достойнство, свобода, демокрация и върховенство на закона" и се призовават всички членове на ЕНП да спазват, уважават и подкрепят тези принципи.

Австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви, че ценностите на блока са свещени, независимо към коя партия принадлежи премиерът "и дали това е в Унгария, Румъния, Полша, Малта, Гърция или Италия". През последната година тези шест страни бяха обвинени в неспазване на ценностите на ЕС.

Унгария

Още по темата

 • Унгария няма да отстъпи пред Сорос

  Унгария няма да отстъпи пред Сорос

  Унгарското правителство каза, че няма да прави никакви отстъпки пред Централноевропейския университет, спонсориран от американския финансист Джордж ...
  8.11.2018
  1 920
  15

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Виктор Орбан
  Отговор
  1 09:44  08.11.18
  Тия ценности да си ги пробутват по прайд парадите в Мюнхен и Берлин!
 • Инкогнито
  Отговор
  2 09:47  08.11.18
  Тези ценности са само на част от Западно Европейските държави и голяма част от членките в ЕС не ги споделят което поставя цялата схема на ЕС под?
 • боцмана
  Отговор
  3 09:52  08.11.18
  Че кой не спазва човешкото достойнство и свобода. Искам само да попитам могат ли да се смятат за човешки същества , терористи , убийци , търговци на дрога и хора, крадци педофили , насилници и т.н.?
 • 1234
  Отговор
  4 09:53  08.11.18
  Предупреждение за Орбан и еврогейски шут за михлюзите от ДСБ, дето само папкат парите на Сорос и не си плащат членския внос !!!
 • Гостът
  Отговор
  5 10:01  08.11.18
  Щом все повече държави не ги спазват тия ценности,значи не са толкова ценни.Да си самоунищожаваш държавата заради някакви не дотам обмислени " ценности" е престъпно.
 • Borislav Popov
  Отговор
  6 10:28  08.11.18
  Орбан ще забели бананата в най скоро време, помнете ми думата .
 • Какво ЕНП?
  Отговор
  7 10:56  08.11.18
  Догодина на изборите ще му кажем : "Довиждане и сбогом". Хората започнаха да проумя ватерпол, че ценностите на Сорос, наричани "еврогейски" носят само беди и нещастия.
 • ТОЧКАТА
  Отговор
  8 13:24  08.11.18
  ПОПУЛИСТКИ!!!???ПОПУЛ---НАРОД!!!Това ли е заплахата----НАРОДЪТ?....Много лесно решавате проблема...АКО НЕ ИСКАТЕ НАЦИОНАЛИСТИ/комунисти,социалисти,НАРОД/ НЕ ГО СЪЗДАВАЙТЕ!!!!Не създавайте само МИЛИОНЕРИ ,а и СРЕДНА КЛАСА.

Напиши коментар:


Публикувай