Last news in Fakti

5 Януари, 2019 22:29 4 694 20

Средиземноморската диета е най-здравословна

  • средиземноморска диета-
  • диета-
  • здравословно хранене

Тя е най-добрата за здравословно хранене, най-добрата диета, базирана на зеленчуци, най-добрата диета за диабет и най-лесната за спазване

Средиземноморската диета е най-здравословна - 1
Снимка: Shutterstock

Почитателите на Средиземноморската диета имат повод да изиграят танца на радостта, а желаещите да живеят здравословно - да изберат именно нея. След анализ на десетки хранителни режими, експерти отреждат първенството на Средиземноморската диета като най-добрата за следване през 2019 г., съобщават в. "Дейли експрес" и Си Ен Ен, позовавайки се на публикация в "Ю Ес Нюз енд уърлд рипорт".

Анализът, обхванал 41 хранителни режима, отрежда първенството на Средиземноморската диета не само в общото класиране на най-добрите диети, но и в няколко подкатегории. Според експертите Средиземноморската диета е най-добрата за здравословно хранене, най-добрата диета, базирана на зеленчуци, най-добрата диета за диабет и най-лесната за спазване.

Признанието за този хранителен режим едва ли ще изненада някого. Редица проучвания са показали, че Средиземноморската диета може да понижи риска от диабет, висок холестерол, деменция, загуба на паметта, депресия, рак на гърдата. Блюдата от слънчевия Средиземноморски регион се свързват и с по-доброто здраве на костите и сърцето, и като цяло с по-дълъг живот. И с отслабване, разбира се.

Средиземноморската диета включва семпло и основно растително готвене. Фокусът на по-голямата част от блюдата е върху плодовете и зеленчуците, пълнозърнестите продукти, варивата, семената, ядките. Набляга се на употребата на зехтин екстра върджин. Хранителният режим изключва рафинираните захар и брашно, освен в много редки случаи. С изключение на зехтина други мазнини, като например масло, се консумират рядко.

Месото също е рядкост на трапезата, като обикновено за овкусяване на блюдо. Вместо това ястията могат да включват яйца, млечни продукти и пилешко, но не в изобилното количество, присъщо за традиционния западен начин на хранене.

За сметка на това рибата е основен продукт.

"Говорим за нещо повече от диета - това е начин на живот. Средиземноморската диета сближава хората, подтиква ги да се хранят с близки и приятели, да общуват по време на хранене, да хапват любимите си ястия, да се движат, да живеят здравословно", казва диетоложката Рахаф Ал Бочи от Атланта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 американски психо

    13 5 Отговор
    Шматки!
  • 2 Миризлив пор

    39 3 Отговор
    Стига глупости бре хора, ако всичко е натурално може и да се съглася, ама рибата е от рибарници и я хранят с храна като за прасета, за да няма проблеми с бактерии я тъпчат с антибиотици. Зарзавата почва не е виждал т.е. всичко е хидропоника. Ядеш химия предназначена за пазара и ще си здрав... Дядо ми доживя на солена сланина и червено вино до 90 нека писалия статията да помисли до колко ще живее здравословно.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бачо Киро

    32 1 Отговор

    До коментар #2 от "Миризлив пор":

    Не са глупости, средиземноморските храни наистина са много полезни. Но, а е голямо но, ти също си прав - едно е да живееш на гръцки остров и да си купуваш рибата от рибаря сутринта жива, друго рибата от твоя пример. Зеленчуците които ядяха нашите баби и дядовци има да ги търсим също... Е, сега пък имало банани... нали все нямането на банани преди 89та им пречело на някои ...
  • 5 999

    41 0 Отговор
    До като не дойдоха пластмасите и маргарина след 1989 година хората редовно стигаха 80-90. Сега не можем да докараме и 50! - Преди бе нормално за мъжете да се проверяват за проблеми с простата след 50, а сега на 40 години хващат рак... - Здравословни диети... Всичко много хубаво, ако беше истинско! Доматите на са домати, краставиците не са краставици, млякото не е мляко, сиренето не е сирене, а хляба не е хляб! Дядовците ми ядяха сланина и пиеха ракия и вино всеки ден. Единият прехвърли 80 преди да почине, а другият мина 90- ката. Първият въобще не пиеше вода,а бира и лимонада вместо нея. Сега сме подложени на геноцид от германски търговски вериги пълни с полски яйца, испански ягоди, белгийско свинско, ирландско говеждо, чесън от Китай, картофи от Египет и Швейцария и разбира се домати от Холандия.

    Коментиран от #17

  • 6 LCI

    2 20 Отговор
    Нека най-после някои от хората да започнат да се замислят и върху това, какво всъщност се крие за гастрономичния оргазъм - отнемане на ЖИВОТ!!!
    Тоест, нека някой най-сетне да се позамисли и за това, кое е полезно за ЖИВОТ-ните и останалите ЖИВИ същества, които безмилостно и жестоко биват превръщани в "храна", каквато не са! Именно затова няма нищо по-полезно за човека от това, изобщо да не се храни с ЖИВОТ-ни, запазвайки като техния ЖИВОТ, така и себе си чист от причината за смъртта им.

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Нина

    4 7 Отговор
    Ганьо сака боб с наденица,после да пърди и говори колко е велик и колко малко го ценят

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Е бре Нина

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Нина":

    Не е точно така, аз след като се изпърдя звучно и миризливо се сещам че ние българите имаме много големи корове и затова навсякъде ни харесвар.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Миндя

    5 1 Отговор
    Заклахме си прасето на коледа и цял ден се занимавахме. Получихме 5 буркана свинска мас, наредихме си две тенекийсланинка с чесън, голяма купа с джумерки пръжки. Всичкото това върви с праз и домашно винце. Да имат много здраве елипите.

    Коментиран от #19

  • 15 Евроатлантик

    3 5 Отговор
    Не гледай тъпо българино ами спри мазгочи, цигари, алкохол. Всики меса и колбаси са пълни със сол. Повече фитнес, може и физкултура на двора или терасата. Събудете се защото много народ си замина от ипсулти иинфаркти. Българина до 40г. Нарушава правилен живот и след това почва да мръна и докторитемувиновни. Девиз 8000 крачки днес.

    Коментиран от #16

  • 16 Хихихихи

    14 0 Отговор

    До коментар #15 от "Евроатлантик":

    Тези 8 хил.крачки съм ги направил за един час още сутринта! Ся кво, да ходя да лова риба в Средиземно море? И да не припарвам до нашите магазини, защото има само Е-та и ГМО-та? Това последното е евроатлантически дар!
  • 17 Анализатор на риска

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "999":

    АБСОЛЮТНО ВЯРНО ! За Никулден един познат ми донесе 5 пъстърви по 2 кг., от някакъв рибарник. Били пуснати малки рано напролет.... И как една пъстърва за 9 месеца става 2 кг. ?? По големите сайтове всичко с етикет "Домашно" е фалшиво, правено за балами. Как се правят по 3 тона суджуци, пъстърми и бабеци от домашни прасета ?? А как бабичките надупени берат горски ягоди, варят сладко и го продават по 3 лв. бурканчето ?? И как може пчелен мед да струва 4.50 лв., или "гръцки домашен зехтин" за 4 лв. ?? В ОЛХ или Базара, видите ли обява "Домашно не-нам-кво-си", бегайте бързо, храните са по-кофти и от магазинските. Всичко, което се продава в крайпътни сергии по селата е менте. Особено нагли са т. нар. "производители" в Пловдивските и Пазарджишките села, там видите ли крайпътно пазарче, бегайте бързо.
  • 18 Mimi

    1 1 Отговор
    Всичко е в гените–останалото АЛА–БАЛА!
  • 19 Дедо Митю

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Миндя":

    Браво, и аз искам така, но все още не мога да напусна гнусната просташка столица и да се преселя окончателно и целогодишно в селската ни къща... Със сигурност сланинката, пръжките и мръвките от вашето прасе са хиляда пъти по-малко вредни от пъстървите по-горе, и от повечето неща в магазините. Аз бих си спретнал един бобец с пръжки и резенчета сланинка.... Еха ! :-))
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.