Last news in Fakti

25 Януари, 2019 16:20 3 541 27

НАТО и Русия не могат да се разберат за ракетите

  • ракети-
  • йенс столтенберг-
  • нато-
  • сащ-
  • договор-
  • русия

САЩ ще скъсат важния договор

НАТО и Русия не могат да се разберат за ракетите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Срещата между НАТО и руските пратеници не успя да реши спора около нова руска крилата ракета, която според западните съюзници е заплаха за Европа. Това заяви в Брюксел генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Ако няма пробив, на 2 февруари се очаква САЩ да задействат шестмесечна процедура по изтегляне от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Договорът беше подписан през 1987 година между американския президент Роналд Рейгън и съветския лидер Михаил Горбачов.

"Договорът е в реална опасност", предупреди Столтенберг. Той каза, че Русия не е проявила воля за компромис, но той, както и европейски страни като Германия, все още се надяват на дипломатически напредък през шестмесечния процес на оттегляне.

"Колкото по-бързо Русия се върне към задълженията си, толкова по-добре. Договорът губи смисъла си, ако не се спазва, проблемът са руските ракети в Европа", каза той на пресконференция след заседанието. Русия отрича да нарушава договора, а американците изтъкнаха това като аргумент да скъсат договора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Реално

    48 6 Отговор
    Не НАТО -а САЩ...НАТО само изпълнява поръчката на Вашингтон. И всеобща тайна е,че Алианса е американска маша-демек всички членове на НАТО защитават американският интерес по света. Затова и наши българи загива в НАТО- да могат америте да богатеят...
  • 3 КГБ Териер

    39 9 Отговор
    Договора е подписан от предателя Горбачов и няма стойност!

    Коментиран от #11

  • 4 БръмммммБамБуммм

    20 1 Отговор
    Само да се споразумеят - ще им пратим нашите цигани да ги нарежат... :D
  • 5 споразумение

    34 3 Отговор
    Предлагам руските ракети да се настанят в задния двор на краварите
  • 6 Ястреб

    48 3 Отговор
    Имаше и договир който ограничаваше разширяването на НАТО! Щом няма СССР и варшавски договор защо има още НАТО?

    Коментиран от #7, #17

  • 7 само отговарям

    36 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ястреб":

    Добър въпрос поставяш, но ще ти отговоря, че на САЩ с цялото си НАТО само една Русия им стига
  • 8 vvvvv

    33 3 Отговор
    САЩ четат всички договори, както дявола Евангелието. Даже не отидоха да ги погледнат, но ги отричат. И нашите блюдолизци мълчат.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 НКВД

    21 2 Отговор
    Теоритично Русия се откаже от таези ракети а ТУ 160 и от него ли трябва да се откаже? Че е много трудо да преорограмират ракетите с голям обсег на 500, 1000, 2000 км ли? Цялата работа е че някой иска да прави ракети с малък обсег по 1 милярд всяка!
  • 11 1234

    3 24 Отговор

    До коментар #3 от "КГБ Териер":

    Те всички ватенки разсъждават така! Затова и се изплюха на много договори!

    Коментиран от #12, #13

  • 12 КГБ Териер

    24 0 Отговор

    До коментар #11 от "1234":

    Значи е дошло време договорите да се разтрогнат! Русия със и без тези ракети са обезпечени ядрено което води сам по себе си извода че не са ядрени тези ракети! А това че някой изостава технически си е негов проблем!
  • 13 Мммм

    14 2 Отговор

    До коментар #11 от "1234":

    На кои например пробит цървул краварски?
  • 14 чарли чаплин

    4 0 Отговор
    какъв е смисъла от договор който не се спазва
  • 15 РАСО

    18 1 Отговор
    ....проблема не е руските ракети в Европа, а че НАТО и САЩ са до границата на Русия....целта е да се огради Русия от всякъде и да се смачка или да се раздели на по малки територии - т.е. "разделяй и владей...."Ето за това ще избухне третата световна война,тя вече е започнала с множеството малки регионни конфликти ,пръснати по света ,но тепърва ще стигнат до Русия и тогава - Господ да ни е на помощ....

    Коментиран от #16

  • 16 Инкогнито

    12 6 Отговор

    До коментар #15 от "РАСО":

    Русия е обградена от запад с едни въшки като Полша, Литава, Латвия, Естония, Румъния, Украйна. 8000 ядрени ракети със щита от новите Ц400 Ц500 те прави неприкосновен а и моща на Русия от конвеционални оръжия изобщо не е за подценявана ракети от семейство SS 23 - 300, Смерчове, Град, Искандери, и тем подобни.
  • 17 123

    5 8 Отговор

    До коментар #6 от "Ястреб":

    НАТО не е създаден, защото има Варшавски договор. НАТО съществува, защото има група държави, всяка от които иска да бъде в съюз с другата, за да си гарантират взаимно сигурност. Варшавският договор престана да съществува, защото страните, които участват в него вече не желаеха да участват и го разпуснаха.

    Коментиран от #18

  • 18 Хисторик

    12 5 Отговор

    До коментар #17 от "123":

    Много зле осведомен си, Варшавския Договор беше разпуснат защото социализма престана да съществува за което и беше създаден този договор за взаимана военна помощ на Соц. Държавите сещу капитализма! Следователно щом всички 1990 г ставаме капиталисти нямаме нужда от такъв договор. НАТО е създаден от капиталистите с идеята да противодейства на Социализма и пази капиталистическите държави от социалистическите. Най логичното беше 1990г.и НАТО да бъде разтрогнато.

    Коментиран от #19

  • 19 123

    1 7 Отговор

    До коментар #18 от "Хисторик":

    Варшавският договор е създаден тозно за противопоставяне на НАТО - 5-6 години след създаването на НАТО. Първа се оттегля ГДР, а след това и другите членки една по една решават да се оттеглят. Самите страни членки на Варшавския договор не желаят повече да участват в него, защо не са желаели е друг въпрос, да, заради падането на комунизма в източна Европа и т.н....
    НАТО е създадено като система за сигурност между група държави, към която се присъединяват и други държави. Самите държави членки на НАТО желаят да членуват там и тази организация да съществува. С течение на годините и след падането на комунизма има стратегическа преоценка на целите на НАТО, но това не отменя факта, че страните членки желаят да участват в пакта и очевидно виждат някакъв смисъл и цел да членуват в него.

    Коментиран от #20

  • 20 Хисторик

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "123":

    Бързо се учиш, ще те открехна и на други факти по натам.

    Коментиран от #24

  • 21 Бесен Язовец

    3 3 Отговор
    През пистолета ми е какво там мислела или искала Русия, през маткапа ми е какво там искали от НАТО..) България ще бъде и пребъде, въпреки желанията на тукашните фили и фоби !
  • 22 НКВД

    5 1 Отговор
    Еми толкова ли е просто, като не могат да се разберат да ги изстрелят и да се избият.Живота на Земята свършва и всички отиваме на второ ниво. Единствените загубили в случая ще бъдете вие троловете.Ние над 70-годишните вече сме си поживяли добре!
  • 23 ТОЧКАТА

    7 2 Отговор
    СССР и комунизма отдавна умряха,нооо НАТО е още жив,здрав,алчен и лаком....И отново развява и действа по директива 75 на Рейгън....криейки се зад ,,демократичния свят,, съставен от един вълк и 150 овце.....Добре е за света ,че има и няколко овчарски кучета....с производство,ракети и хъс....А иначе още сподписването надоговора прецакаха Горбачов като не включиха в него ракетите с МОРСКО БАЗИРАНЕ...Точно ТЕсега са до границите на Русия и тъпашки не се коментира.
  • 24 123

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хисторик":

    Като гледам, ти имаш нужда от доста открехване.
  • 25 US ARMY

    1 0 Отговор
    Ракетки значи руски свръхзвукови Но Проблем
  • 26 нибиру

    3 0 Отговор
    НАТО инструмент на САЩ за световен контрол,плаши страните членки с Русия да може да им продава скъпи оръжия да ги набутва да си налага интересите навсякъде по света,икономически..политически..Сега последно искат да спрат СЕВЕРЕН ПОТОК 2 ,заплашвайки фирмите участници в строителството...Ама все повече държави се усещат ....
  • 27 реалист

    0 0 Отговор
    считам че докато не се стигне до обявяване на война няма да се спре боричкането нещата стоя в момента до поставяне на последен ултиматум ще живеем ли или всичко отначало.
Новини по държави: