Last news in Fakti

25 Януари, 2019 17:44 1 927 13

Заев: Историческа победа!

  • македония-
  • гърция-
  • зоран заев-
  • алексис ципрас-
  • победа

Гърция ратифицира важния договор с Македония

Заев: Историческа победа! - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Постигнахме историческа победа. Това заяви македонският министър-председател Зоран Заев, след като гръцкият парламент ратифицира договора от Преспа, с който името на бившата югославска република ще бъде променено на Република Северна Македония.

„Поздравления, приятелю Ципрас. Заедно, с нашите народи, постигнахме историческа победа. Да живее Преспанския договор! За вечен мир и просперитет на Балканите и Европа“, написа македонският премиер в социалната мрежа Фейсбук.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас приветства ратификацията на договора за името между Атина и Скопие, с който Македония се преименува на Република Северна Македония. „Днес се роди Северна Македония и тя ще е приятелска страна, съюзник и поддръжник на Гърция в нейния стремеж към сигурност, стабилност и развитие на региона“, написа Ципрас в Туитър.

„Те имаха въображение, поеха риск и бяха готови да пожертват собствените си интереси за по-велико добро", написа в Туитър председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск, след като гръцкият парламент ратифицира днес следобед Преспанското споразумение. С него бившата югославска република Македония се преименува в Република Северна Македония, а Гърция сваля блокадата срещу започването на преговори на Скопие за влизане в ЕС и в НАТО.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El comediante

    21 9 Отговор
    Историческа външна намеса, бих добавил!
  • 2 Македонеца

    14 12 Отговор
    Юдата Заев струва 2 шекела
  • 3 onq s konq

    7 11 Отговор
    Има една картина мисля че от Репин,на която е нарисуван един омърлушен ученик след слаба оценка в училише,а под нея пише "Опять двойку".В момента след резултата от гласуването в Гърция РУСИЯ Е ТОЧНО В РОЛЯТА НА ТОЯ ТЪЖЕН УЧЕНИК СЛЕД НЕУСПЕШАТА СИ АКЦИЯ ЗА НЕДОПУСКАНЕ НА РАЗШИРЯВАНЕТО НА НАТО В МАКЕДОНИЯ...И ПРОФУКАНИТЕ СТОТИЦИ МИЛИОНИ ДОЛАРИ ОТ РУСКАТА ХАЗНА ЗА СУБСИДИРАНЕ НА ПРОТЕСТИ КАКТО В ГЪРЦИЯ,ТАКА И В МАКЕДОНИЯ!
  • 4 среднощен

    10 0 Отговор
    Във всяка историческа епоха постиженията на лидерите биват наричани - "победи" или "поражения"..!? Но само и единствено "Историята" е тази, която ще отреди дали тези постижения ще бъдат определени и като национални победи или национални предателства..!!
  • 5 ЦуБруБн

    11 3 Отговор
    Историческа победа за.... американците! Заев и Ципрас продадоха интересите на хората си!
  • 6 Северномакедонец

    4 2 Отговор
    УРААААА!!!!!
  • 7 Истина зла

    7 2 Отговор
    И тия ги гепиха американските братя ! Скоро ще си говорят сами като нас ! От трън та на глог ! Чака ги демократичната мизерия !

    Коментиран от #9

  • 8 туй беше

    4 0 Отговор
    Битката е между Русия и САЩ със всички недостойни средства !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Петър

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Само питам":

    Стига с тоя руски ботуш,демоде е .
  • 11 БЮРМ

    1 1 Отговор
    Сороз успя да направи от Македония Албания.
  • 12 плевен

    0 0 Отговор
    Май е неприлично да покажете днешната среща в Давос: Заев- Сорос и увеличаване на ролята на ромите в управлението на Македония?
  • 13 РОСФАКТ

    1 1 Отговор
    Русия винаги е работела за отделянето на Македония от България, съветските комисари и нашенски те петолъчковци караха хората от югозапада да се пишат македонци, историята помни как руските части в Битоля късат българските знамена и слагат сръбски през ПСВ. Същите боклуци червени натикаха и тримата сина на ген. Вазов по лагери и затвори и тримата български офицери с чест и достойнство убиха ген. Луков още преди 44г и още дузина офицери герои от Дойран в атентата в ЦЪРКВА СВ Неделя 1925г с изрична заповед от коминтерна, а за героя от Добруджа ген. Колев и дума не даваха да се издума забранява ха даже и промените на гроба му, мръсните русоблизци и техните Кремълски азиатски господари, никъде не споменава ха за бомбандировките над Варна(Сталин), Балчик и Шумен. И къде е знамето на Оренбурската дивизия.
Новини по държави: