Last news in Fakti

28 Януари, 2019 19:09 2 443 31

Проф. Дюлгерова: Впечатляващи са постиженията на Казахстан

  • казахстан-
  • нурсултан назарбаев-
  • астана

Не може да бъде подмината без внимание колосалната сума от 300 млрд. долара на преки чуждестранни инвестиции

Коментар на проф. Нина Дюлгерова към обръщението на президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев към народа на Казахстан от 5 октомври 2018 г.

Всяко обръщение, което президентът Нурсултан Назарбаев отправя към народа на Казахстан отмерва своеобразен етап от развитието на държавата. По този начин трябва да се разглежда и този документ, в който се очертава ясна и точна картина на съвременното състояние на Казахстан. Във всяка област на обществения живот са посочени постиженията, но и проблемите, които могат да бъдат решени само чрез осъзнати и целенасочени действия, основаващи се на идеята за разширяване и утвърждаване на политическия, икономическия и социален просперитет на казахстанския народ и държава.

Неоспорими и впечатляващи са постиженията на Казахстан, които го утвърждават като „отговорен и желан партньор в решаването на регионални и глобални проблеми”. Външнополитическите успехи се съчетават с положителния факт за нарасналия брой на жителите на Казахстан, надхвърлящ 18 млн. души. Своеобразно доказателство за подобрения начин на живот е и увеличената средна продължителност на живот, която вече е 72,5 години. Не може да бъде подмината без внимание колосалната сума от 300 млрд. долара на преки чуждестранни инвестиции, привлечени за последните 20 години. Развитието на средния и дребен бизнес в държавата е устойчив критерий за стабилно икономическо развитие. Не случайно в рейтинга на Световната банка за условия за правене на бизнес Казахстан е на 28 място сред 190 държави.

Тези и много други постижения във вътрешно и външнополитически и икономически план са добра база за надграждане на постигнатото, но формулирано и ясно ориентирано към преодоляване на реални проблеми. Неслучайно в обръщението на президента Назарбаев основата на успешната политика е свързана със своевременната реакция на външни предизвикателства, за която Астана винаги е подготвена. Тази теза се отнася и за успешно решаване на вътрешните проблеми.

Чрез поредицата от ясни и конкретни предложения за преодоляването на съществуващите препятствия президентът Нурсултан Назарбаев показва връзката и взаимозависимостите на процесите в държавата и с външния свят. Динамиката на промяната на политическите правила, глобалната система за сигурност и правилата на международната търговия очертават параметрите на предложенията на президента Назарбаев, насочени към утвърждаването и разширяването на досегашния успешен модел на икономически просперитет, социална стабилност и гъвкави политически взаимоотношения с регионалните и глобални субекти.

Направените в обръщението на казахстанския президент Назарбаев мерки за преодоляване на съществуващите проблеми във всички сфери на обществения живот, сред които се открояват образованието здравеопазването – двата стълба за съществуването и бъдещето на всеки народ. Не са подминати и конкретните предложения за ефективна борба с корупцията и засилване ефективността на съдебната система. Освен това ясно и точно са формулирани външнополитическите приоритети на Астана. Отношенията с Руската Федерация са еталон за междудържавни отношения.

Новата страница във взаимодействието в региона на Централна Азия е всестранното стратегическо партньорство с Китайската народна република. В глобален план гаранция за безпроблемно присъствие в международния свят е постигнатата с Вашингтон договореност за разширяване на стратегическото партньорство през ХХІ век. Прагматичната и балансирана политика на Астана с държавите от региона намира своите конкретни доказателства в подписаната на 12 август 2018 г. в Актау Конвенция за правния статут на Каспийско море, Факт е също така, че преговорите в Астана за сирийския казус се превърнаха в ефективен преговорен формат за мирно регулиране и излизане на Сирия от кризата.

За пореден път обръщението на казахстанския президент Назарбаев доказва, че прагматизмът и ясната представа за мястото на държавата в реалния свят са гаранция за устойчиво развитие и стабилно присъствие в регионалното и глобалното пространство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дориан

    11 8 Отговор
    🇰🇿🇷🇺 - братство!

    Коментиран от #27

  • 2 Монгомъри

    28 10 Отговор
    Назарбаев е мъдр политик.В Европа няма такиви.
  • 3 Антон 1

    19 16 Отговор
    Такава корупция и авторитарен тежим е там ,че не е истина !

    Коментиран от #6

  • 4 Уууууу

    38 9 Отговор
    Нека да ги барнат американците тогава ще видят един просперитет...добре че се държат с китайците и руснаците Ако изпратим нашата Тиква там да управлява ..ще превърне Казахстан в пустиня както България

    Коментиран от #25

  • 5 ТОЧКАТА

    13 1 Отговор
    ..бе също като у нас.....
  • 6 Киро

    14 6 Отговор

    До коментар #3 от "Антон 1":

    Да ти ходи и видя само че надали опъват като наз за 800 лева.

    Коментиран от #10

  • 7 Иван

    11 11 Отговор
    Колко пари взехти госпожо за тази поръчкова статия?А да сте чували за затворени журналисти, хидроспециалисти,като на Бокова мъжа?И още и още мълчите нали.
  • 8 Фриман

    19 10 Отговор
    смешно ми е да чета колко е хубаво в Казахстан! Заплатите се намаляват,а стоките стават все по-скъпи! За държавен рекет няма и да споменавам! Могат да дойдет и да ти вземат бизнеса близкиете на президента и никой няма да ти помогне! И там е грабеж на населението, само че в поголеми мащаби!

    Коментиран от #28

  • 9 Емил

    12 7 Отговор
    Тая стрина е "професор" в т. нар. Свободен университет - Варна! Сигурно е филиал, или най-малко побратимен, с Пощенския!
  • 10 Антон 1

    8 5 Отговор

    До коментар #6 от "Киро":

    Ами шест години работя с хора от там ! Не са обикновенни работници и ми се струват обективни !
  • 11 Курица

    11 8 Отговор
    Тая здраво бачка на поръчки от СССР

    Коментиран от #17

  • 12 Alpha_Lone_Wolf

    9 9 Отговор
    Все красиви👹👺 и умни🐒 хора са в червените редици💩.
    Като им видеш сурата и те се обръщат червата.💅
  • 13 Учуден + искам и аз

    12 7 Отговор
    Колко плащат на "професорката" за такава статия??!
  • 14 Хммм

    7 4 Отговор
    Всички бивши съветски републики са в добро състояние и светски. За разлика от останалите “ ...стани” в съседство. Като Афганистан , Пакистан и т.н.
  • 15 А Борат ,

    9 4 Отговор
    най известният казахстанец е символа на „просперитета„ им
  • 16 Бесен Язовец

    10 3 Отговор
    Герберите веднага изразиха съмнение !
  • 17 БАШ СИРОМАХ

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "Курица":

    Що не ни каже как умират от глад шведите, датчаните, холанците ,норвежците германците и др. европрйски държави.
    Сега всичките европейци масове ще хукнат към азия, лошшо работа.
    Оставете ме да мизерствам в норвегия .
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Sota

    5 2 Отговор
    Аз сам бил в Казахстан 12 години и не съм видял беден човек както принас там и до сега е безплатно лечението по болници ида си направиш зъбите е безплатно аз съм правил 4 зъба за такса от 5 долара така че първо отидете да работите там ида видите хората как живеят там и тогава пишете коментари
  • 21 Sota

    5 2 Отговор
    Аз сам бил в Казахстан 12 години и не съм видял беден човек както принас там и до сега е безплатно лечението по болници ида си направиш зъбите е безплатно аз съм правил 4 зъба за такса от 5 долара така че първо отидете да работите там ида видите хората как живеят там и тогава пишете коментари
  • 22 Номад

    4 2 Отговор
    Българи, много злоба има в вас. ..така ще остане ....

    Коментиран от #24

  • 23 Вили

    3 3 Отговор
    Без петрол и газ диктаторските режими са за никъде.

    Коментиран от #26

  • 24 Няма страшно свикнешли

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Номад":

    Ние пък сме най злобната нация в света , ми с нещо да се гукаме де.
    Все пак е национална черта и се гордеем с това че 80% сме дебили, койъо ни яхне не ни изпуска дълго време .
    И сега незнаем до кога ще ни лашкат налево ,на десно ,напред , назат и нагоре и надолу .
    Хайде наздраве , и свиквайте , няма страшно
  • 25 Самостоятелни

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Уууууу":

    Добре ,че не се съобразяват с никого.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бях

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Дориан":

    Бях по работа там преди 2 месеца, дивотия до шия, прост народ и корупция навсякъде, Назарбаев ги държи изкъсо точно как беше при нас по Живково време
  • 28 Транзистор

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Фриман":

    Глупости. Говориш на изуст. Имам познати там, доволни са. Страната просперира
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Kdjia

    0 0 Отговор
    Уникално тъпа професорка
  • 31 ссс

    0 0 Отговор
    Когато модератора премахва статии премахва каймака и става безинтересно