Last news in Fakti

29 Януари, 2019 17:01 5 706 44

"Форбс": Русия трябва да признае, че има нужда от внос

  • русия-
  • икономика-
  • внос-
  • санкции

Заместването на вноса с родно производство в страната приключи и то преди да е започнало

"Форбс": Русия трябва да признае, че има нужда от внос - 1
Снимка: Shutterstock

Санкционната война между Запада и Русия, започнала през 2014 г., и съпроводена със спад в доходите на населението, продължаващ оттогава по официални данни, засили бедността и промени потребителските нагласи на хората от всички доходни групи в Руската федерация, констатира "Комерсант".

Според публикувана с двегодишно закъснение статистика на федералната служба Росстат делът на малоимотните с доходи под жизнения минимум в руските градове е нараснал от 40,4 процента през 2013 на 46,9 процента през 2016 г., а в селата е намалял от 59,6 на 53,1 процента. Макар и неоперативни, тези данни хвърлят светлина върху някои основни тенденции в икономиката на Русия", пише вестникът. Както сочи публикуваният вчера от Росстат годишник за 2018 г., при рязко намалелите си доходи през 2014-2017 г. руските домакинства са се отказвали от телевизори, компютри, мобилни телефони и квадратни метри (жилищна площ) заради хладилници и микровълнови печки.

Въз основа на тези сведения "Комерсант" отбелязва: колкото са по-бедни хората в някоя група според доходите, толкова по-голям дял от тях притежава самостоятелна къща в Русия или част от такава. Същевременно през 2017 г. най-бедните руски граждани са притежавали повече мобилни телефони от най-богатите. Затова пък, откакто доходите в Русия видимо намаляват, хората от всички доходни групи в страната рязко са увеличили дела на разходите за храна, посочва всекидневникът.

Заместването на вноса с родно производство в Русия приключи, преди да е започнало. Жителите на федерацията са принудени да купуват стоки, произведени в чужбина, при все че сриването на рублата значително оскъпи вноса, констатира руското издание на "Форбс". Властите в Москва заявяват мащабни намерения за заместване на вноса от 2014 г., след като Западът и Москва наложиха взаимни санкции.

Динамиката на вноса в Русия вече няколко години се променяше според реалния курс на рублата. Миналата година обаче тази закономерност внезапно бе нарушена, отбелязват експерти, цитирани в материала. Изданието се позовава на анализ, разработен от Руската академия за народно стопанство и държавна служба съвместно с Института за икономическа политика "Егор Гайдар".

През десетте месеца на 2018 г. курсът на рублата спрямо долара се понижи с близо 14 на сто, но без да последва симетрично свиване на вноса. "Нуждата от внос се оказа толкова силна, че принуждава фирмите и гражданите да купуват чуждестранни стоки независимо от поскъпването", обяснява икономистът Александър Кнобел.

Компаниите и гражданите реализират в момента отложеното търсене, смята финансовият аналитик Денис Поривай. Според него след сриването на рублата през 2014-2015 г. руските предприятия и домакинства са продължили да използват старото оборудване, освен това преди девалвацията на рублата хората са купували много техника. Сега обаче възможностите на старата технологическа инфраструктура са практически изчерпани, привършили са и запасите от електроника, купена преди сриването на руската валута. Това налага на хората в Русия да купуват стоки от внос.

"Време е да се признае, че руската икономика има нужда от внос, независимо че Москва е обявила курс към заместване на вноса", единодушно заключават експерти на списанието.

По думите на Александър Кнобел терминът "заместване на вноса" дори е изчезнал от дневния ред и в Русия вече се говори за друго - за увеличаване на износа.

"Ако погледнем обема на вноса спрямо брутния вътрешен продукт (БВП), този показател не се променя много с годините - това също е косвен знак, че фактически няма никакво заместване на вноса", добавя Денис Поривай.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССР

    47 61 Отговор
    Дрогари и дрогарки - Расия няма нужда от нищо освен матрьошки , водка и оръжия ! Слава Расия и Путкин !

    Коментиран от #4, #5

  • 2 ....

    42 6 Отговор
    😭 за износ, а? Сметките ви са без кръчмар!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 666

    68 19 Отговор
    Вкараха жестоки закони срещу всякакво ГМО. Започнаха да произвеждат само чиста продукция. Не използват ГМО за хранене на животните предназначени за месо и мляко. Всичко това няма начин да не се отрази на цената на хранителните продукти. Естествено това е инвестиция в здрава нация, която с времето ще се изплати многократно.

    Коментиран от #33, #41

  • 7 666

    39 9 Отговор
    Вкараха жестоки закони срещу всякакво ГМО. Започнаха да произвеждат само чиста продукция. Не използват ГМО за хранене на животните предназначени за месо и мляко. Всичко това няма начин да не се отрази на цената на хранителните продукти. Естествено това е инвестиция в здрава нация, която с времето ще се изплати многократно.
  • 8 Бартер

    42 10 Отговор
    Ми то не те започнаха тази история, просто разбраха, че на нищо отвън, особено откъм Запада, не може да се разчита, затова и въведоха този термин "заместване на вноса". Иначе ако всичко си беше нормално и коректно, нямаше и да им хрумне
  • 9 Borislav Popov

    30 24 Отговор
    49.6 % от населението на Русия с доходи под жизнения минимум, 45 % с доходи малко над жизнения минимум, от заплата до заплата, а останалите 3-4 % са чифути дет са ограбили и живет на гърба на първите и вторите ! Те, е тези чифути, тукашните руски подлоги ни ги дават понякога за пример в своите коментари, аааа вижте ги викат, какви са богати руснаците !!

    Коментиран от #11, #37, #38

  • 10 Каспаров

    21 42 Отговор
    Ватниците трябва да разберат, че са едно голямо нищо!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Batushka

    44 9 Отговор
    Ако си нарежат ракетите,затворят атомните централи ,влязат в НАТО и ЕС и готово....а и да търсят някой авторитет пожарникар за президент ....
  • 13 хи хи

    12 0 Отговор
    Коменданте, качи си го борето на оня работа и го завърти.

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 хи хи

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "El comandante":

    Вкарай чу дълбоко кочана на борето и ще скимти щастливо.
  • 19 onq s konq

    19 21 Отговор
    От много отдавна ВИСШИ РУСКИ ФУНКЦИОНЕРИ ОТ КРЕМЪЛ убеждаваха Света и Народа си,че РУСИЯ СИ Е САМОДОСТАТЪЧНА,а международните санкции са "добре дошли",защото активират СОБСТВЕНОТО РУСКО ПРОИЗОДСТВО,т.е. облагодетелстват Националната икономика.След подобни факти изнесени от "комерсант",а вчера и от "Вядомости"...ЗНАЧИ ЛИ ЧЕ РУСКИТЕ УПРАВНИЦИ СА ЛЪГАЛИ НАГЛО КАТО "МУРГАВИ"?!

    Коментиран от #20, #24

  • 20 А бе

    18 3 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    Конь, па ли рупаш?

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 onq s konq

    10 12 Отговор

    До коментар #20 от "А бе":

    Чети и поумнявай брачет,че сиренето БЕШЕ с пари но стана с МНОГО пари:)
  • 23 ПетровДругарят Петров

    16 27 Отговор
    Има много смешници - неинформирани , платени или руско-говорящие.Руснаци и здрава нация ?!?А приноса им в световната културна история , като самогон , водка , махорка ? А новите придобивки , приноса им към най-новата история на света като дрогата/чиста отрова "крокрдил" , благия аромат на афганския мак и так далее ? А над 100 години болшевизъм , репресии и идотизъм ?- до какво ги е докарало?

    Коментиран от #40

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Владимир Христов

    6 8 Отговор
    Кой евроПейски драскач си е написах халюцинациите, че не видях?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 А бе

    15 5 Отговор
    Кво предлагаш за да поеФтиньее сиреньето бре конь? Да си го внасяме от любимите ти фашистки щати ли? С танкери може би ще ни го карат? като газ-Ъ...?
  • 28 Хахаха

    13 1 Отговор
    Глупости пълни.
  • 29 българина

    17 1 Отговор
    юдеите е рано да се радват,от 2014 са минали 4 г, Русия първо си изгради армията иначе не те уважават, ред е на икономиката и това ще свършат. сащ първо са набили негрите и са убили индианците, после са печатали доларите, до икономиката не са стигали изобщо. с 20 трилиона, 50 млн нелегални имигранти и най много затворници като абсолютна сума що за икономика? в сащ като падне борста и всички обедняват, в Русия някой може и да се почеше от новината. а борсите могат да паднат от мноого неща, примерно, за NYS са заделени 10 булави и ще бъдат изстреляни на еди коя си дата? шегичка! но борсата е занулена

    Коментиран от #30

  • 30 Българин

    8 13 Отговор

    До коментар #29 от "българина":

    Руските подлоги никога не сте били и никога няма да бъдете българи!

    Коментиран от #32

  • 31 е на това му се вика да спестиш истината

    20 1 Отговор
    нито дума за това ,че РФ вече 3-та година е най голям ИЗНОСИТЕЛ на хлебна пшеница и определя цените в световен мащаб.
    Все пак не е зле да познаета окончанията на фамилните имена на собствениците на ФОРБС!!!

    Коментиран от #35

  • 32 а козяксоросоидите

    11 0 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    дори и за хамериканци не ставате,защото и те не желаят предатели и политически помаци!!

    Коментиран от #39

  • 33 Хахах

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "666":

    Хахахахахаха
  • 34 Дориан

    10 2 Отговор
    Нормално е в 21 век всяка икономика да е взаимосвързана със световната. Просто руската е достатъчно силна и успява да издържи. Нека погледнем показатели като външен дълг и резерв. Нека ги погледнем и тези на Германия. Разликата е като магаре и космос, Русия има в пъти по добри показатели. Рублата не е в състояние на инфлация, докато еврото е. Защо иначе България не е готова за еврозоната? Защото трябва цените да се повишат, както и доходите, тоест обезценяване на валутата. Някои хора не могат да си направят тази сметка. И всъщност само и единствено санкциите са виновни за забавения растеж на руската икономика. Чичо сам стигна със зъби на марионетките в Брюксел и апаратчиците послушно изпълниха задачите си. И въпреки това около половината от стокообмена на ЕС е с Русия. Нека предположим обаче, че Германия излиза от ЕС и веднага се въвеждат страшни санкции. Немската икономика ще се срине за няколко месеца, като добавим колосалния външен дълг и малкия резерв

    Коментиран от #42, #44

  • 35 Франц Кафка

    0 12 Отговор

    До коментар #31 от "е на това му се вика да спестиш истината":

    Че за пшеницата , 90% от семената са внос !
    Че тези некадърници и оборска тор внасят от Холандия ..497
  • 36 Франц Кафка

    2 9 Отговор
    Артилерийският лейтенант лично се похвали , че санкциите са полезни ..
    Че този Фас , така му е прякора от академията на КГБ , преди 2 дена си сподели впечатленията от блокадата на Ленинград .
    Това лъжливо човече , не стига , че се направи на артилерийски лейтенант , ами бил и блокадник ..
    Учудващо е , че още го търпят и чакат напълно и окончателно да потопи Русия , като Мадуро ..
  • 37 Коко

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    Еми то и в българия е така
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Мазна шваба

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "а козяксоросоидите":

    Много вярно
  • 40 Мазна шваба

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "ПетровДругарят Петров":

    Във всеки случай много по-напред от нашия живот като подлоги и почти цял народ бакшиши
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Гад

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Дориан":

    Ти на какво си бре, трябва да е бая добро?
  • 43 jforfk

    1 0 Отговор
    Винаги съм се чудил на тези заключения на западните "експерти". Ами като руснаците са зле защо си избират Путин при това със 70%. Ние също не сме доволни примерно от ББ, но кой знае защо пак си го избрахме. Колкото до останалото по-добре е да стимулираш своето производство отколкото да внасяш скъпо и прескъпо като нашите Ф16 например. Колкото до дрехи и ширпотреба ами Русия и ние, и ЕС, че и САЩ ги внасят от Китай. А благодарение на санкциите сега Русия се изхранва сама за първи път от царско време насам. И стана най-големия производител на жито в света.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания