Last news in Fakti

8 Февруари, 2019 17:06 2 955 4

Иран ще сдобрява Ердоган и Асад

  • иран-
  • турция-
  • сирия-
  • мохамад джавад зариф

Техеран е готов да бъде посредник при възобновяването на диалога между Анкара и Дамаск

Иран ще сдобрява Ердоган и Асад - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Иран е готов да бъде посредник при възобновяването на диалога между Турция и Сирия. Това заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от ТАСС.

Смятаме, че диалогът между Турция и Сирия е в интерес на региона. Ако страните помолят за помощ, ние ще бъдем готови да влезем в ролята на посредник, каза Зариф в интервю за телевизия RT.

Той посочи, че според Техеран единственият начин да се намали безпокойството на Анкара по повод терористичните заплахи в района на турско-сирийската граница, е разполагането на правителствени сили край границата.

Не може да се допуска окупацията на граничните райони от други сили. Решението се състои в "освобождаването" от чужди сили на тези територии и разполагането на сирийската армия там. Иран заедно с Русия е готов да помогне на Турция да разреши този въпрос, каза още Зариф.

Той добави, че преди началото на процеса от Астана е имало големи разногласия между Техеран и Анкара, но след Астана са били намерени общи гледни точки и са били постигнати сериозни резултати при усилията за разрешаване на сирийския въпрос. Зариф каза още, че "военно решение на кризата в Сирия не съществува".

Турция прекрати преките дипломатически контакти със Сирия през 2011 г. заради разногласия за начините за преодоляване на кризата в страната. В момента Анкара и Дамаск на практика не контактуват или правят това чрез посредници.

Иран ще сдобрява Ердоган и Асад

Турция извърши две военни операции в Северна Сирия и е готова да предприеме трета офанзива. Анкара твърди, че целта на операцията е защитата на националната ѝ сигурност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инфо

    4 17 Отговор
    Либийската национална армия призовава ООН да наложи санкции срещу Турция, защото подкрепя тероризма. / Руски сайт Спутник
  • 2 Инфо

    5 17 Отговор
    Външните министри на Съединените щати, Египет, Франция, Германия, Йордания, Саудитска Арабия и Англия, след среща във Вашингтон, издадоха съвместно комюнике, в което, наред с други неща, Турция се нарича "дестабилизираща сила на региона ". / Yeni Şafak
  • 3 Обективен

    9 1 Отговор
    Турция не може да има доверие на човек който в продължение на 40 г. подкрепяше терористите явно или подмолно .
    Щом е дал пространство на някакви сили за дестабилизация на съседа си , едвали ще спечели пак доверие.
    По същият начин действаше и иракската държава която също скрито подкрепяше терористите и даваше подслон в държавата си .
    Двете държави дирия и ирак са слаби и не са в състояние да управляват и контролират държавите си.
    Сега Ердо категорично и твърдо е решен да осигури буферна зона в сирийска и иракската територия.
    Въпросът е не дали , а кога ще се наложи буферната зона от 40 км .
    В тази свободна зона ще живеят противниците на диктатора Асад , заради които поча и гражданската война.
  • 4 гост

    4 2 Отговор
    случайно ако се разберат първо ще почнат от израилците и много други държави в близкия изток ще се обединят
Новини по държави: