Last news in Fakti

21 Февруари, 2019 12:30 3 525 13

Чехия е руската база за шпионаж на ЕС

  • чехия-
  • ес-
  • русия-
  • разузнаване-
  • база-
  • шпионаж-
  • милош земан

Необичайна е реакцията на чешкия президент

Чехия е руската база за шпионаж на ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

Руското посолство в шести район в Прага е огромна сграда: внушителна градска вила с високи римски колони, широко стълбище, частично заобиколено от масивна стена. Това е един от най-големите имоти на Руската федерация в ЕС – учудващо, защото Чехия е една от най-малките държави-членки с малко над 10 милиона жители. Независимо от това, Русия иска да използва малката страна като база за разузнавателни операции в целия ЕС, се казва в анализ на “Ди Велт”.

Руското посолство е определено като център за осъществяване на секретни операции в страната, “резидентура”, както е на руски шпионски жаргон – на този факт се обръща внимание в годишния доклад на чешкото контраразузнаване БИС. Той беше представен през декември 2018 година на правителството и президента, предаде агенция БГНЕС.

Споменава се за “нерегистрирани офицери от службите за сигурност под прикритието на дипломати”. Според доклада те представляват огромен риск за чешките граждани, както и действията на хакерските групировки “Турла” и “ART28”. Твърди се, че те са проникнали в чешки правителствени структури през 2016 и 2017 година, прихванали са комуникации на Министерството на отбраната и на армията.

Тези подробности и директният тон са необичайни за доклад на тайните служби, където обикновено се говори най-общо за глобалното развитие. Още по-необичайна обаче е реакцията на президента Милош Земан. Само три дни след получаването на доклада той заяви в интервю за телевизионния канал Барандов, че в него не са предоставени никакви конкретни доказателства за присъствието на руски агенти в страната. Земан говори за „глупаво бърборене“ и нарече членовете на собствената си служба БИС „аматьори“. Това напомня на Доналд Тръмп, който също се противопостави на собствените си служби във връзка с разследването на така наречената руска намеса в предизборната кампания в САЩ през 2016 година.

Чешкият президент Земан изразява симпатиите си към Владимир Путин далеч по-често и по-въодушевено и от Тръмп. Това политика на саботаж ли е спрямо собствените тайни служби и превръща ли се по този начин Чехия в слабото звено на ЕС и НАТО? , пита се „Ди Велт“. “Чешката република несъмнено е специален случай”, казва Ондрей Кундра. Журналистът разследва от години случващото се около руското посолство и в дейността на руските служби. “Части от политическия елит имат връзки с Москва”, отбелязва Кундра. “Не става въпрос само за Земан, но и за хората от неговото обкръжение”, добавя той. Към това трябва да се прибавят и дясноекстремистката партия SPD, както и социалдемократическата GSSD, които са приятелски настроени към Кремъл. С гласовете си социалдемократите подкрепят в парламента правителството на малцинството на премиера Андрей Бабиш. Големият източен съсед на ЕС е по-популярен в Чешката република, отколкото в други страни от Централна и Източна Европа, които бяха в съветската сфера на влияние до края на социализма – например Полша.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глобал Ризърч

    28 18 Отговор
    България, е турския кенеф на ЕС.
  • 2 Отегчен

    22 3 Отговор
    Последно , България или Чехия ?
  • 3 123

    20 27 Отговор
    А, посолството в Прага им било огромно! Елате да видите посолството в София какво е. Сигурно е по-голямо от Кремъл. А служителите са повече от служителите в посолствата на САЩ, Германия и Франция взети заедно....

    Коментиран от #9

  • 4 Гаргов

    31 5 Отговор
    Ще слушат как джендърите си бъркат по дупките.
  • 5 Kcaniba

    27 11 Отговор
    страдате ли?
    Соросня!!!
    сороснята е в траур
  • 6 не на либерал идиотизма

    27 10 Отговор
    пак ли параноични изблици и с никакви доказателства обвинения от страна на соросоидно-либералните помияри на сащ

    Коментиран от #11

  • 7 Жечко

    30 9 Отговор
    А БЪЛГАРИЯ Е КОЛОНИЯТА НА САЩ ИЛИ ПОДЛОГАТА МАЙ Е ВСЕ СЪЩОТО!
  • 8 ПУТИН

    15 24 Отговор
    Трябва да се вземат незабавни мерки по екстрадация на цели посолства на Русия в цяла Европа! Да не се издават визи на никакви руснаци!
  • 9 Путин

    8 19 Отговор

    До коментар #3 от "123":

    Можем имаме вие Българите като сте гладници и за палатки нямате пари .Защото сте предатели и измет на света

    Коментиран от #10

  • 10 5ко

    16 1 Отговор

    До коментар #9 от "Путин":

    В абстиненция ли си?
  • 11 Гошо

    19 2 Отговор

    До коментар #6 от "не на либерал идиотизма":

    Желязна логика: "Голяма сграда, голям шпионаж"! :) И пак грешат: В Рим май имота на Русия е по-голям от територията на Ватикана. Какво да мислим?
  • 12 Дориан

    7 2 Отговор
    А ЕС е база на служби като АНС и ЦРУ за шпионаж над 500 милиона души. Също така за пропаганда на вредни за човека идеи и прочее.
  • 13 Едо

    2 1 Отговор
    А РЕАЛНО, КАКВО Е ТОВА NATO, ЩО ЗА ДЯВОЛИЯ Е? АМИ, ОТВОРЕТЕ СИ ДУХОВНИТЕ ОЧИ, КОИТО СА ЗАКЪРНЕЛИ И ГЛЕДАЙТЕ НЕ ЕМОЦИОНАЛНО, НЕ ЧУВСТВЕНО, НЕ ИНТЕРЕСЧИЙСКИ, А ДУХОВНО, Т.Е. ЧЕСТНО, СПРАВЕДЛИВО, СМЕЛО, ОБЕКТИВНО! ГЛАВАТАРЯТ НА БАДИТСКАТА ШАЙКА САЩ СЛЕД ВТОРАТА ГОЛЯМА ВОЙНА, СА ВОДИЛИ И ВОДЯТ 202 ВОЙНИ! В СЪЩОТО ВРЕМЕ РУСИЯ ВОДИ 8 ВОЙНИ! ТОВА, ЗА КОЕТО АДОЛФ ХИТЛЕР МЕЧТАЕШЕ, СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ ГО ПОСТИГНАХА - ФАШИЗЪМ! ИЛИ НЕ Е ФАШИЗЪМ, А НЕОКОЛОНИАЛИЗЪМ! КАКВА Е РАЗЛИКАТА?!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания