Last news in Fakti

25 Февруари, 2019 10:24 7 853 19

Мини война за Арктика

  • арктика-
  • сащ-
  • русия-
  • алеутски острови

САЩ призоваха Арктика да бъде обявена за свободна международна територия

Мини война за Арктика - 1

Командирът на американския флот в Европа и Африка, адмирал Джеймс Фого, изрази мнението, че Арктика трябва да остане свободна и отворена международна територия, противно на позицията на Русия.

„Виждаме значителна активност на Китай и Русия, а руснаците смятат Арктика за своя територия", заяви командирът на американския флот в Европа и Африка, цитиран от в. The Washington Examiner.

Според адмирала „всъщност това е международна територия”, а Съединените щати „се интересуват от това да останат свободна и открита територия”, допълва ТАСС.

В края на миналата година ръководителят на американския флот Ричард Спенсър заяви, че САЩ възнамеряват да разположат антиподводни патрулни самолети P-8 „Посейдон” на Алеутските острови, за да наблюдават руските дейности в Арктика.

През януари ръководителят на американския флот Ричард Спенсър обяви плановете на Вашингтон да изпрати военни кораби в Арктика. В отговор руският външен министър Сергей Лавров напомни на САЩ за необходимостта от спазване на международните норми.

Според експерти американският флот от ледоразбивачи е в ужасно състояние и САЩ отдавна отстъпват пред Русия в надпреварата за полярните територии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    69 15 Отговор
    Империята на злото фащ е на колене

    Коментиран от #3

  • 2 Реалист

    18 80 Отговор
    Пари имат достатъчно и мощности също - не са като орките дето потопиха единственния плаващ док за "самолетоносача" си. Ако им трябва - до 2-3 години ще са изпреварили орките и по бройка и по мощност. Още 2та св.война всеки ден са пускали на вода по едно Либърти. И от там ще свият обръча около "Империята на злото - рашастан".

    Коментиран от #4

  • 3 Киро

    18 70 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Ох, поредното мишле, дето блянува САЩ на колене.

    А то САЩ с около 15 ПЪТИ по-високо БВП от калната дупка расийка, където минималната заплата е около 250 лева, а средната по-ниска дори и от България, с покупателна способност 11% по-ниска от България.

    Иначе на колене били...горкото ушанкаджийче, подвизаващо се от години тук, как пък не намери някоя по-платена службица?!

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 букова глава

    71 9 Отговор
    Каквото не могат да откраднат краварите ревът да се обяви за свободна територия!
  • 6 Элджей

    17 4 Отговор

    До коментар #3 от "Киро":

    Икономика му е майката! Не на всеки се отдава!
  • 7 СссереМ

    12 48 Отговор
    Май Курск скоро ще си има компания.

    Коментиран от #12

  • 8 Румяна Костова

    65 9 Отговор
    Руснаците първи стъпват на Артика и започват да я усвояват.Никой не е пречил и на американците са сторят същото,ама климатът нещо не им понася,няма кой да издържа да работи при тези температури.
  • 9 Румяна Костова

    63 10 Отговор
    Това ,което могат са вършат в момента от САЩ е да наблюдават от въздуха как руснаците напредват в Арктика и да цъкат завистливо.
  • 10 патриотъ

    56 10 Отговор
    Нямат шанс краварите,защото памперсите им замръзват при минус 50 градуса,а на Арктика студа достига и до минус 70 градуса!Да не говорим,че подводниците им остават заклещени в леда и не могат да се измъкнат.Ама да се мечтае,не е забранено!
  • 11 ТОЧКАТА

    32 3 Отговор
    Интересни термини употребяват америте--уж разбираеми по логика ,НОО със съвсем различно значение когато се употребяват в контекста на тяхното мислене и доктрини....,,СВОБОДНА И ОТКРИТА ТЕРИТОРИЯ!!/в която доминира Американското присъствие,което гарантира!!!!това.../...ИЗТЕГЛЯНЕТО ОТ Сирия ОСВОБОЖДАВА УПРАВЛЕНСКИ ВАКУУМ!!/тоест ,другите не са способни да се управляват!!!/...Американските закони имат ЕКСТЕРИТОРИАЛНА!!!!юрисдикция/ законите на Америка са НАД местните,държавни закони!!!/....и още има.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ТОЧКАТА

    18 2 Отговор
    ИЗКЛЮЧИТЕЛНАТА ИКОНОМИЧЕСКА ЗОНА на САЩ е 380 километра...Всичко в зоната е под контрол и не се допускат други....Респективно и Руската е толкова--по вашите разбирания и закони.....Тааа за каква ,,свободна територия!,,говорите!?
  • 14 robur

    16 3 Отговор
    Ха ха ха - според експерти американският флот от ледоразбивачи е в ужасно състояние и САЩ отдавна отстъпват пред Русия в надпреварата за полярните територии
  • 15 Морук

    10 2 Отговор
    Свободен до моята тоалетна не ще те ли?
  • 16 Мултифилм

    1 0 Отговор
    Скоро ще пуснем филмчето с Путин в Арктика на ледоразбивач гол до кръста с бинокъл на очи
  • 17 Анализатор Тролев

    1 2 Отговор
    Чудни управници имат братущките, все оръжия и империи им се въртят в главите. Не вземат да си стегнат къщичката и да си нахранят народа, че и мигрантите ги заобикслят, ами все американците им са виновни. Американците се чудят каде да си похачат парите, а те как да свържат двата края. Но това е положението - "Умните се учат от грешките си (германците), а глупаците ги повтарят".
  • 18 Morgoth

    1 0 Отговор
    За да пратят там кораби САЩ ще трябва първо да ги построят. Корабите на САЩ макар и много пред руските не са пригодени за плуване в лед. САЩ имат ядрени самолетоносачи, но не и ледоразбивачи. Дали подобна инвестиция ще си струва обаче е много спорен въпрос, особено на фона на желанието на Тръмп да се изтеглят от всички харчове, които не водят до директни печалби за страната.
  • 19 onq s konq

    2 0 Отговор
    Ако мога да попитам адмирал Джеймс Фого какъв го търси в Европа и Африка след като те не са Американска територия, ... но за съжаление не мога.