Last news in Fakti

5 Март, 2019 07:28 8 154 44

5 март 1940 г. Катинското клане

  • полша-
  • ссср-
  • катинското клане

Масовите гробове на Катинското клане са разкрити случайно

5 март 1940 г. Катинското клане - 1
Снимка: БГНЕС

На 5 март 1940 г. – Членовете на съветското политбюро на КПСС издават заповед за екзекуция на 25 000 души от полската интелигенция, в това число 17 500 военнопленници.

На 2 март 1940 г. Лаврентий Берия –шеф на НКВД, изпраща до Йосиф Сталин секретна докладна записка № 794/Б, в която определя полските военнопленници / 14 736 лица / и затворниците от затворите в Западна Белорусия и Украйна /18 632 лица / като не подлежащи на превъзпитание врагове на съветската власт. Предлага да бъдат разстреляни 14 700 военнопленници и 11 000 затворници, без предявяване на обвинение и без представяне на обвинителен акт.

Под записката стоят четири утвърждаващи я подписа: на Сталин, Ворошилов, Молотов и Микоян, както и съгласието на секретарите Калинин и Каганович. На основата на тази записка Политбюро на КПСС издава на 5 март секретното решение №П13/144 с препоръчаното от Берия съдържание.

Масовите гробове на Катинското клане са разкрити случайно. На 17 февруари 1943 година местни жители посочват на германците точното място на масовите гробища. На 13 април радио "Берлин" информира за престъплението, а на 15 април Германия кани Международния червен кръст да направи проучване на място. Отговорът е, че трябва да получат покана от всички заинтересовани страни. Съветският съюз не изпраща покана. Тогава Германия формира Международна лекарска комисия, която включва 12 експерти от 12 европейски държави. Комисията работи в Катин от 28 до 30 април. Публикува своите наблюдения и изследвания през есента на 1943 година. До началото на юни 1943 година са извадени 4 243 тела и идентифицирани 2 730 от тях. При телата са открити писма от близките им с последни дати от пролетта на 1940 г. Времето на убийствата е установено и чрез анализ на корените на дърветата засадени от функционерите на НКВД върху масовите гробове с цел заличаване на следите. Документацията от изследванията е съхранена в Института по съдебна медицина в Краков. След войната тя изчезва, но копия се откриват през пролетта на 1991 година в тайно скривалище в Института за съдебна експертиза в Краков. Сред експертите подписали протоколите е и българския лекар проф. Марко Марков, който след войната е принуден от комунистическата власт да се откаже от своя подпис.

Москва реагира два дни след съобщението на радио „Берлин“. Това припомня в блога си бившият ни посланик в Полша Александър Йорданов.

В съобщение на Совинформбюро излъчено по радиото и публикувано във в. „Правда“, за клането са обвинени „немските нашественици“. След отстъплението на немската армия в Катин пристига екип на НКВД и военното контраразузнаване Смерш. Ямите, в които са нахвърляни телата, са разкопани и са поставени фалшиви документи. Подготвени са фалшиви свидетели, а неудобните са ликвидирани или заточени. След като теренът е „обработен“, на 13 януари 1944 г. Политбюро създава специална Комисия за „установяване и провеждане на следствени действия за причините и обстоятелствата около разстрела в Катинската гора на полските военнопленници от немско - фашистките нашественици“. Комисията се ръководи от академик Николай Бурденко и посочва като извършители на престъплението „фашистите“.

През 1969 година в селцето Хатин в Беларус е издигнат огромен паметник в памет на жертвите на нацизма. Целта е да се прикрие името Катин. В „Болшая советская эниклопедия“ се разказва за Хатин, а не за Катин. През 1978 г. на мястото на Катинското клане се поставя бетонов стелаж с надпис: „На жертвите на фашизма – полски офицери разстреляни от хитлеристите през 1941 г.“. На входа на Катинската гора се монтира паметник посветен на несъществуващи 500 руски военнопленници „също разстреляни“ от немците. През 1990 г. съветската власт сама отстранява фалшификата. През 1946 г. Нюрнбергският съд отказва да обвини Германия поради липса на доказателства. На 22 декември 1952 г. в САЩ е създадена комисия към Конгреса, която прави свое проучване и излиза със заключителен доклад, в който призовава за организиране на международен трибунал, който да осъди виновните за това престъпление срещу човечеството съветски власти.

През април 1990 г. Михаил Горбачов предава на Полша архивни документи и признава, че Катинското клане е извършено от НКВД. Същият ден ТАСС съобщава, че непосредствената отговорност е на „Берия, Меркулов и техните сътрудници и че това е едно от най-големите престъпления на сталинизма“ . На 14 април 2010 г. президента на Русия Дмитрий Медведев признава, че полските офицери са били разстреляни по заповед лично на Йосиф Сталин. На 26 ноември 2010 година руският парламент приема декларация, която осъжда Катинското клане.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роко

    55 15 Отговор
    Вечна памет на жертвите на червените изроди

    Коментиран от #5, #18

  • 2 Сталин

    25 43 Отговор
    С всяка годи броя на мъртвите расте бяха уж 15 000 после 17 000 вече 25 000 догодина 40 - 50 000! Сега ония подлоги от Варшава да вземат да искат рубли обезщететние?

    Коментиран от #21

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 каквото

    34 14 Отговор
    и да си говорим руснаците все пак са се извинили на поляците въпреки , че вината е била на диктатора сталин който е избил 20 млн руснаци...но прави чест на руснаците , че са осъдили този срамен акт . интересно ми е какво ще каже хасан,иванчо и другите кога турците ще признаят и осъдят ГЕНОЦИДА който се е извършвал над българският народ в османската империя цели 500 години !!а нещо за арменците да си признаят ?? именно заради това . че шалварестите смятат това за нормално и правилно винаги ще си останат врагове !!

    Коментиран от #7, #44

  • 5 Мафани Закура

    34 21 Отговор

    До коментар #1 от "Роко":

    Като си казал А кажи и Б, нима американците които хвърлиха атомните бомби над Хирошима и Нагасаки и избиха много по-вече не са изроди?

    Коментиран от #6, #9

  • 6 Хрониките на Евразия

    31 9 Отговор

    До коментар #5 от "Мафани Закура":

    Кажи и В бе !
    Взривяването на атомна бомба над 30 хилядна армия по време на учения в СССР ?
  • 7 Сталин

    10 36 Отговор

    До коментар #4 от "каквото":

    То е целия СССР не е имало 20 милиона руснаци! Кога поляците ще се извинят на Израел за избитите в лагрите на смърта?

    Коментиран от #11

  • 8 Хрониките на Евразия

    21 13 Отговор
    Днес е и годишнината от Смъртта на главният канибал - Сталин !

    Коментиран от #17

  • 9 бомбите

    17 24 Отговор

    До коментар #5 от "Мафани Закура":

    американците са ги хвърлили с цел япония да капитулира докато избоването на поляците е било просто разчистване на ненужни хора. с бомбандировките американците ускоряват капитулирането на япония и така предотвратяват жертви от бъдещи военни действия като тези жертви биха били от двете страни. просто при бомбандировките жертвите са цивилни а не военни и са само японци ....и все пак японците нападат американците и всеки си носи последствията но жалко за цивилните. трябвало в да тряснат императора и обкръжението му

    Коментиран от #34

  • 10 ****

    15 29 Отговор
    Щом са били обявени за враг от Русия,значи има някаква причина да се постъпи така,а така се постъпва винаги с врага.

    Коментиран от #14

  • 11 както казах

    14 4 Отговор

    До коментар #7 от "Сталин":

    примера е валиден и за израелците ! целият въпрос е какви като народ са турците и израелците....когато 80 % са нечовеци ...такива интересуващи се само от себе си и когато от действията им страдат невинни хора тогава няма какво да се извиняват .и аз например не смятам , че трябва да се извиняваме за голямата екскурзия щом турците не съжаляват какво са направили на нас(ако очакваш да подложа и другата си страна няма да стане)
  • 12 Генрих Ягода

    12 25 Отговор
    Другария Сталин малко изби в Катин трябваше повече и Георги Димитров също изби малко в България. Плявата трябва да бъде оскубана за да вирее полезното и здравото!
  • 13 За ЛЪЖИТЕ ТИ И НЕГРАМОТНОСТТА

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    ЩЕ ОТГОВАРЯТ И СТРАДАТ ДЕЦАТА ТИ

    Коментиран от #28

  • 14 спор няма

    10 7 Отговор

    До коментар #10 от "****":

    стига врага да не се намира в чужда държава !! никой не е казал , че съседите трябва да се харесват и руснаците е трябвало да се разкарат от полша .а , че има сред поляците фашизоиди спор няма
  • 15 Берия

    13 21 Отговор
    Фашисти които са щели да пристанат на Адолф Хитлер но руските НКВД са ги надушили и като превантивна мярка са ги храс храс!!!
  • 16 дамммм

    11 18 Отговор
    За помощниците на фашистите само така-без никакви сантименти-просто куршум в тиквата''""

    Коментиран от #36

  • 17 Свенсон

    15 16 Отговор

    До коментар #8 от "Хрониките на Евразия":

    Главния канибал умря 1965г.и се казва Уинстън Чърчил само периода 1939г.-1942 в Бангладеш мори от глад 6 милиона души. Историците са разцепени кой е по голям канибал Хитлер или Чърчил.

    Коментиран от #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Стоян

    21 8 Отговор
    Сталин е най големия касапин в човешката история
  • 20 Големия Хур

    26 6 Отговор
    През войната Русия нее дала толкова жертви колкото е убил Сталин,и то собствения си народ,
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Наблюдател

    2 2 Отговор
    Странното е, че все още полските офицери е дело на руснаците.
  • 23 Хрониките на Евразия

    13 2 Отговор

    До коментар #17 от "Свенсон":

    Забравяш милионите малки канибалчета , самоизяждащи се чак досега !
    Да ти припомня ли какво стана с Коминтерна !
    До 1943 година Сталин е застрелял и репресирал всички ..
    Георги Димитров го е оставил за последно !
  • 24 Историк

    14 10 Отговор
    Русия винаги е лъгаха, лъже и ще продължава да лъже. за отговорността си за клането в Катин руснаците лъгаха 50 години, за сваленият малайзийски Боинг ще и убийствата по света ще лъжат значително по-малко.

    Коментиран от #32

  • 25 Пеньо

    13 1 Отговор
    А някои още се чудят защо поляци и руснаци не се понасят!
  • 26 Мерчо

    21 8 Отговор
    Гледайте филма Катин мръсни и долни комуняги.... терористи и убийци,това сте вие.ЧУМА.
  • 27 koko

    13 3 Отговор
    Толкова са избили и в България само дето сме били 4 мил.
  • 28 Щайнер

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "За ЛЪЖИТЕ ТИ И НЕГРАМОТНОСТТА":

    Айде децата са невинни и не се интересуват от политика , не ги забърквайте в глупостите си
  • 29 Рене

    9 4 Отговор
    Още през 1921г СССР и Германия подписват договор за военно сътрудничество. В нарушение на версайския договор. На територията на СССР има германски военни заводи и полигони. Въздушната база в Липетцк е основана от луфтвафе. Там е обучавал и Гьоринг. Цялата европейска кампания на Хитлер е с петрол от Баку. Нама по-големи варвари от московията, наследник на Златната орда.
  • 30 Голям Слон

    7 12 Отговор
    Катинското клане е руският отговор на полското клане няколко години по-рано. Пита се защо историците мълчат. Може би ,защото удобно мълчат за поделянето и на други държани преди ВСВ от големите, а още по-удобно натъртват САМО да поделянето на Полша от Хитлер и Сталин. :-) Верно много удобно.
  • 31 Черна Врана

    1 4 Отговор

    До коментар #21 от "Levski":

    Ти ебем путето майчино мършо недоклатена.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Batushka

    4 7 Отговор
    Е това е война, какво се пенявате...просто трябва да ви е като обеца на ухото като подрънквате оръжията....тръгне ли касапницата няма спиране....
  • 34 СссереМ

    5 6 Отговор

    До коментар #9 от "бомбите":

    След след бомбите в Япония трябваше да продължат да мятат такива и на запад докато стигнат до Украйна и светът днес щеше да е несравнимо по добър.п.с.Ама то не е късно,блядовете освен кузя и мултики друго нямат.
  • 35 Кольо

    9 10 Отговор
    НЯМА ДРУГА ТАКАВА СВОЛАЧ , КАТО РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ, ЛЪЖЦИ И МЕРЗАВЦИ !
  • 36 стоян георгиев

    10 3 Отговор

    До коментар #16 от "дамммм":

    другарю въпросните полски офицери избити в катин са се били с фашистите в момента на пленяването им от червената армия съюзник на хитлер в този момент.отселелите от тва клане продължават да се бият с хитлер до края на воината.хора дето не сте чели една кника не пишете по темата.само се излагате!

    Коментиран от #40

  • 37 стоян георгиев

    8 8 Отговор
    катинското клане и последвалите събития са типичен пример за деиствието на комунистическата държава.цинични боклуци безнаказано извършват престъпления после изкарват за тях виновни други.в русия тия практики се вързаждат и в момента.
  • 38 Хрониките на Евразия

    8 5 Отговор
    Най - страшната тайна на Русия , е нейната история ..
  • 39 323

    4 3 Отговор
    Такава е политиката на рушня.!
  • 40 Гюрза

    7 8 Отговор

    До коментар #36 от "стоян георгиев":

    Отворко..що не пишеш,че Хитлер влиза септ.1939 г.в Полша,и веднага създава импровизирани/временни/ концентрационни лагери,в Познан,Лодз,Гданск и.т.н.над 100 000 арестувани поляци,съдбата им е трагична,масови екзекуции в близките гори..Сталин е мразел поляците..но Хитлер два-пъти повече.

    Коментиран от #42

  • 41 гост

    5 4 Отговор
    Защо не напишете колко индианци жени и деца са изклали и убили краварите . А пишете само поръчкови статии от вашите господари за руснаците. Ей това краварите сте жалка измет.
  • 42 стоян георгиев

    4 3 Отговор

    До коментар #40 от "Гюрза":

    ами щото не е предмет на дискусията.в момента дискутираме катинското клане.хитлер определено е избил огромен брои поляци ,но тва не е причина да унивиняваме руснаците в техните убииства както и в последвалите опити да прикрият гнусното си дело.
  • 43 Сталин

    2 3 Отговор
    е изрод. Неговите последователи и у нас избиха хиляди със същия мотив. Ама какво да се чуди човек, че руснаците избили толкова чужди "несъвместими" с тях, след като затриха милиони в собствената си държава. Жертвите на червената чума из цял свят са без аналог в човешката история.
  • 44 et.galen1

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "каквото":

    Ако е вярно, за Катин тъй като всички обвиняващи ссср са абсолютни негови противници.Германия е окупирала цяла европа и тази територия на ссср. Всички експерти са под властта на германия. Точно горбачов и наивния медведев не са гаранция.. Но сталин има да си връща на поляците за 1920 и за 1937-39.Първо пилсудски побеждава и унищоэава към 100 000 червено армейци от глад болести и дори са ги ползвали като роби във фермите и за мишени от армията. Защо поляците избягват тези факти.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания