Last news in Fakti

2 Март, 2019 15:46 6 109 7

Учени разкриха тайната на болестта на великия Стивън Хокинг

  • стивън хокинг-
  • амиотрофична латерална склероза

Болестта на Лу Гериг е известна още и като амиотрофична латерална склероза

Учени разкриха тайната на болестта на великия Стивън Хокинг - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от медицинския колеж Бейлър в щата Тексас разкриха механизма на развитие на болестта на Лу Гериг, известна също като амиотрофична латерална склероза, от която бе засегнат физикът Стивън Хокинг, съобщи сайтът MedicalXpress.

Оказа се, че мутирали протеини убиквилин престават да регулират функционирането на лизозомата - клетъчен органел, отговарящ за преработването на "отпадъци" от метаболизма.

Били извършени експерименти с плодови мушици, които притежават мутирала версия на гена, кодиращ убиквилин. Насекомите мутанти показали признаци на възрастова дегенерация, включително нарушена дейност на нервните клетки и натрупване на увредени лизозоми.

Учените установили, че дефектният убиквилин допринася за дисфункция на протеазомата - разграждащия клетъчните "отпадъци" белтъчен комплекс, и възпрепятства автофагията, при която ненужните клетъчни компоненти се унищожават. При нея везикули, наречени автофагоси, поглъщат повредените белтъци.

След това везикулите се сливат с лизозоми, чиято кисела среда активира ензими, разлагащи "отпадъците". Но в присъствието на мутиралия убиквилин средата в лизозомите не е достатъчно кисела.

Учените възнамеряват да проверят дали същият механизъм е налице у хората. Ако се потвърди съществуването му в човешкия организъм, развитието на амиотрофична латерална склероза ще може да се забави, като се възстанови киселинността в лизозомите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фалшиво положителен резултат

    15 2 Отговор
    Те не могат да открият механизма на развитие на множествената склероза,да не говорим за амиотрофичната латерална такава.Случайно,печално и в детайли съм запознат с тези кошмарни заболявания,така че.......

    Коментиран от #4

  • 2 Малко

    7 2 Отговор
    късно, не мислите ли? Хокинг щеше да обясни още доста неща, ако можеха да му удължат живота

    Коментиран от #6

  • 3 ГосТ

    7 0 Отговор
    Убиквитин се нарича. С Т,а не с Л. И такива термини като боклуци в науката не се използват.
  • 4 Съседа

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "фалшиво положителен резултат":

    Правилно. Винаги разкриват тайната на заболяването след като почине човек. Колко години Стивън Хокинг живя с това заболяване и не разкриха причините и лечение за заболяването, а няколко месеца след смърта му разкриха всичко.
    В БГ също бързо разкриват тайната на по-сложно болните например с МС. Най-напред ти разкриват банковите сметки и след това те докарват до просешка тояга. Това е фармацевтичната мафия за съжаление. В техни ръце сме.

    Коментиран от #5

  • 5 Иво

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Съседа":

    Много милиарди се въртят във фармацевтичната индустрия! А и тези " Хранителни добавки " - пуснати под това име, за да се избегне всякакъв вид наблюдение над тях, на съставките им, на всичко, което се изисква за едно лекарство, за да бъде пуснато на пазара! Защото това е "хранителна добавка"/ каквото и да значи това/ , а не лекарство... но се продава в аптеките....И кой е позволил целия този цирк ... очевидно дебели пачки са решавали въпроса , както и в последствие - %-тите за лекарите, които препоръчват на пациентите си да ги купуват. Мафия, както всичко друго вече около нас!
  • 6 Хайл

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Малко":

    Какво да ти обясни Хокинг? Как се е зародил живота на земята,как се е появила вселената ли-не ставай смешен...той както и всички такива учени като него си измислят разни теории за да им се връзвате...те са мечтатели а не учени,учените се занимават с реална наука а не с измислици
  • 7 Реалист

    3 1 Отговор
    Стана ясно , че главата му е била пълна с плодови мушици .