Last news in Fakti

12 Март, 2019 18:53 5 057 50

Европейският парламент призова: Спрете "Северен поток-2"

  • северен поток-2-
  • газопровод-
  • еп

Според депутати "Северен поток-2" увеличава зависимостта на ЕС от руските газови доставки

Европейският парламент призова: Спрете "Северен поток-2" - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският парламент одобри нови ограничения спрямо Русия и официално поиска спиране на изграждането на газопровода "Северен поток-2".

Резолюцията, внесена от латвийския евродепутат Сандра Калниете, е свързана с политическите отношения между ЕС и Русия. Тя предвижда възможност за разширяване на личните санкции, ограничаване достъпа на Русия до финанси и технологии, както и решение Москва вече да не бъде считана за стратегически партньор.

Документът беше одобрен с подкрепата на 402 депутати, 163 гласуваха против, а 89 се въздържаха. Ограниченията в него ще влязат в сила, ако Москва продължи да нарушава международното право, съобщават от пресслужбата на ЕП.

Евродепутатите призовават ЕК и европейската дипломатическа служба "спешно да разработят законодателни предложения относно общоевропейския закон "Магнитски" ("глобален правозащитен режим на санкциите на ЕС"), който ще позволи въвеждането на визови забрани и целенасочени санкции, като блокиране на собственост и имущество на физически лица в ЕС, вкарани в "санкционен списък".

Според документа "Северен поток-2" увеличава зависимостта на ЕС от руските газови доставки, застрашава вътрешния пазар на ЕС и не отговаря на енергийната политика или стратегическите интереси на ЕС и затова трябва да бъде спрян.

Европейският парламент смята, че Русия вече не може да се счита за стратегически партньор, a споразумението за партньорство и сътрудничество трябва да бъде преразгледано, тъй като заложените в него принципи вече не се спазват. Евродепутатите призоваха страните от ЕС към по-координирана и съгласувана външна политика спрямо Руската федерация.

В документа се отбелязва още, че ЕС "както и преди е отворен за укрепване на отношенията и диалога и би искал да се върне към сътрудничество с Русия, когато руските власти изпълнят своите правни и международни задължения".

"Настоящите разногласия и конфронтации между ЕС и Русия не отговарят на интересите на нито една от двете страни; каналите за връзка трябва да останат отворени, въпреки разочароващите резултати; новото разделение на континента застрашава сигурността на ЕС и Русия", се казва още в резолюцията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС Е РАДИОТОЧКАТА НА УСА

    104 24 Отговор
    НЕЩАСТНИЦИ .ЮНКЕР ПИЯНДЕТО Е ЗА ПАНДИЗА.

    Коментиран от #50

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Аз пари нямам

    60 23 Отговор
    И на тия ПРОДАЖНИЦИ им плащам заплатите, раИраш ли?! На тия евроизбори ще се "гмурна" с бюлетина на ДПС!
  • 4 Tiffff

    19 42 Отговор
    Хутин пуйло
  • 5 Реалист

    28 50 Отговор
    Това с имуществото най ми хареса - сега да видим как крадците на денги ще си купуват къщи в Европа??? До тук беше с вилата на Лазурния бряг и апартамента в Монако. Пращай Григорий - уеду в Магадан.
  • 6 Граф Монте Христо

    62 17 Отговор
    Пак спират газопроводите в полза на танкерите от САЩ. Англия има историческата възможност да излезне от АДА, но ако го пропусне втори шанс няма да има. Англичаните не могат да се отърват от змийското НЕОКОМУНИСТИЧЕСКО гнездо, наречено ЕС какво остава за нас... Това е сбирщина от престъпни неокомунистически елементи от всички страни, които си нямат понятие от ГАЗ, БЕЗНЕС И КАПИТАЛИЗЪМ. Съсипват не само наченките на капитализъм у нас, с централизирани тъпи решения ''В СТИЛ ЕВРО-СТАХАНОВЕЦ'' от бюрократи, нямащи представа от нищо, но и капитализма в познатата му форма в Европа. Ако за вас Станишев, Неков, БАРЕКОВ, Майдел и Габриел са ''най-способните хора'', които е изпратила България там, и ЕК /ЕВРОПЕЙСКАТА НЕОКОМУНА/ е върха на начина на управление на един континент, то вие сте с неокомунистически възгледи. Колкото и да ви е чудно бизнесът в България вече се ориентира към Русия и помощ от Путин, заради опита за съсипването му от неокомунистическата партия ГРОБ. Я да видиме дали ще оцелеят на следващиге избори, като настроиха бизнеса срещу себе си???Едва ли....

    Коментиран от #32

  • 7 Реалист

    50 15 Отговор
    Този Европейски парламент му свъшва мандата .Умряло куче не хапе !

    Коментиран от #9

  • 8 соросоиден джендъризъм

    64 12 Отговор
    Евросъюза сам реже клона на който седи! Какво им пречи Северен или южен поток? Като не искат зависимост от Русия, да не купуват от тях! Някой да не ги кара насила!

    Коментиран от #11, #25

  • 9 Реалист

    19 34 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист":

    Абе може и да ти се иска но в бокса се играе докато удари гонга - така че рашка-разбойниците ще отнесат поне още няколко ритника. Достатъчно е да забавят Северен Поток 2 за 4-5 години. А и Дания още не е потвърдила че разрешава да минава потока през ИИЗ. Има време - ще видим кой кум кой сват, кой на булката брат....

    Коментиран от #14, #17

  • 10 Аха

    35 8 Отговор
    Да видим дали германците ще клекнат като нас или Северен поток ще го бъде.
  • 11 Реалист

    20 34 Отговор

    До коментар #8 от "соросоиден джендъризъм":

    Проблема е на рашка - тя се натиска да продава и да строи газопроводи. Без копейки останаха, не говорим за рубли. А и газта от Средиземно море е по-близо до Европа. Като са курназ орките, да затворят кранчето. Водорода е на хоризонта - първи автобус на водород в Пловдив. А какво има най-много в Черно море под 200 метра - СЕРО-ВОДОРОД. Хахахахаха... Още малко и сами орките ще си затворят кранчетата. Англичаните вчера подписаха национално съглашение за 30% ЕНЕРГИЯ САМО ОТ ВЯТЪРНИТЕ ГЕНЕРАТОРИ. Държавата го гарантира! Отделно всеки кичи солари по покривите. Подумай товариш хорошр что тебе ждет...

    Коментиран от #36

  • 12 Стоян

    17 27 Отговор
    Няма газ няма денги,тролчета сега ще правите?И Кака Кури няма,лошооо
  • 13 Batushka

    17 0 Отговор
    А БАЦЕ риве за газ ...
  • 14 Реалист

    14 8 Отговор

    До коментар #9 от "Реалист":

    И твоя мандат изтича , Джон Маккейн те очаква с нетърпение !

    Коментиран от #19

  • 15 Барчо

    27 9 Отговор
    Дори да няма да има Северен поток, но никой не може да спре Турски поток. Ердоган май ще се окаже най-големия гявол. А дори да няма Северен поток, пак няма да има транзит през Украйна. Те се насраха и сега ще си ближат оная работа за сол. За нас ще е по-добре.

    Коментиран от #20, #44

  • 16 БирникЪ

    28 7 Отговор
    Хайде на бас, че ако тези дупетати трябва да изброят какви точно международни задължения има Р2усия и с какво точно нарушава международното право, нито един няма да успее да отговори!?
    В същото време за Украйна, която от 2015 има задължения по Минското споразумение - 14 точки, от които с помощта на САЩ и ЕС не е изпълнила нито една - санкции нихт!?
  • 17 Барчо

    32 7 Отговор

    До коментар #9 от "Реалист":

    Турски поток до края на тази година започва да работи. А германските джендъри ако искат да купуват с 20-30% по скъп газ от обора, да купуват. Бойкото накрая съзна, че няма ли турски поток за нас и тръбите ни ще се разсъхнат, а и за атомната разбра, че след десетина години ще трябва да купуваме ток от вън. Кюлотите му покафенеха и започна да хленчи като квартално пичлеме пред Медведев.

    Коментиран от #39

  • 18 Шопо

    31 10 Отговор
    Ами да го спират тоя пАток и да мирясат. Защото въпросът не е за никаква сигурност, а просто за ПАЗАРИ и ПАРИ. Е, ако еврогейците клекнат на пиндосите и почнат да купуват техния с 40% по-скъп газ, то си е за тяхна сметка. Впрочем не се знае и дали газът ще е американски - защото краварските танкери зареждат LPG от компресорните станции в...Ярмала, Русия. Т.е. - тъпите западняци пак ще купуват руски газ, ама с американска надценка.

    Коментиран от #21, #45

  • 19 Реалист

    10 16 Отговор

    До коментар #14 от "Реалист":

    Реалистично погледнато - всички отиват натам дори и твойто пути... Първо обаче ще изпратим там избирателите на мазна кури, включително и теб...
  • 20 Реалист

    12 18 Отговор

    До коментар #15 от "Барчо":

    Ами ако няма потоци и газ през Украйна, рашка откъде ще си продава газта бе? Рейгън веднъж вече ви каза - ще дъвчете ракети и приклади.

    Коментиран от #28

  • 21 Д-р Дулитъл

    15 17 Отговор

    До коментар #18 от "Шопо":

    Шопо -толкова си объркан ,че ти трябва дофтур. С 30 % е по ниска цената на американския газ. А това в Ярмала може да ти докарва полюции -но не е вярно .
  • 22 Гифон

    17 4 Отговор
    Бойко послушкото няма да смее да кажете и гък без алкохолиците от ЕС
  • 23 цар Крум

    16 6 Отговор
    тия от ес що не се хванат за палците прекалиха вече
  • 24 Националист

    17 3 Отговор
    Еврогейския парламент доста често призовава да се самоунищожим. Бойкотирайте джендърските и хомо пропагандите! Не приемайте учебници с джендър пропаганди за децата си.
  • 25 МиГ 23

    13 3 Отговор

    До коментар #8 от "соросоиден джендъризъм":

    Всичко е заради Украйна. Газопровода като минава през Украйна -няма зависимост. Ако Украйна остане без природен газ - фалирва! Няма да могат да крадат от транзитните доставки. И най-вероятно избухва гражданска революция и отиват към Русия....
  • 26 Solaris

    7 2 Отговор
    сега вече ако му е студено на бб ..и цц и ако и след акото .. на слънце за да ги стопли народната обич ... големи умници ... браво.
  • 27 no name no face no number

    12 3 Отговор
    ЕС е Титаник пробит е и потъва само, че още не са разбрали пътниците, че се пълни с вода и пътуването е еднопосочно без връщане

    Коментиран от #29

  • 28 Барчо

    14 4 Отговор

    До коментар #20 от "Реалист":

    Щом се пишеш Реалист, гледай реалистично на нещата. Русия до края на 2019 г започва да изнася газ в Китай с подсигурени договорености за 30 години. До края на 2019 г започва да работи и Турски поток. Руската газ поради много фактори е с около 20-30% по-евтина от газта, която се транспортира с танкери и това няма как да се промени. Дали е политически или икономически проект, не променя този факт. Дори американците да искат да намалят цената и да стигнат до руската цена, ще трябва да работят за нас. Това е положението в "реалния" живот. Само си представи с колко ще се вдигнат цените ни тук в БГ ако купуваме газ с 30% по-скъпо от сега за крайните стоки. Говоря за всичко, като се почне от храните и се стигне до транспорта. Мога смело да кажа, че ще е катастрофа и това вече дори и тиквата го проумя, ако че е тиква.

    Коментиран от #46

  • 29 Барчо

    9 2 Отговор

    До коментар #27 от "no name no face no number":

    Бравоссссс!!! Страхотно сравнение. Свалям шапка. Кораба потъва, но оркестъра свири ли, свири.

    Коментиран от #30

  • 30 no name no face no number

    7 1 Отговор

    До коментар #29 от "Барчо":

    Това си е истината само дебил не би видял накъде вървят нещата
  • 31 Дориан

    16 6 Отговор
    Балтийските държави са възможно най недемократичните. Без съмнение и жалка женица от там внася документа. Там живеят руснаци, но им е попречено да говорят езика си и да изповядват религията си, а също и други привилегии. Именно в Латвия руснаците са 40% от населението, а в столицата Рига са 60%. Въпросът е, че се подкопава стопанството в Европа с такива недомислици. Най важният партньор отвъд океана нарушава международното право ден и нощ, но ответни реакции няма. Напълно демократичен процес носи санкции на Русия от друга страна. Имало е вот и хората са дали своя глас. Аз пък мога да попитам за Косово. Що за страна е това? Сърбия беше бомбардирана с уранови бомби и хиляди загинаха, това не беше съгласувано с ООН. Изконна територия беше отделена от централната власт. Това е прецедент. Всъщност целия процес, който трая години, е нарушение на международното право. И в него участваха същите тези държави - Германия, Франция и компания. Как може политици от тези страни да говорят за международен ред и отношения? Това е цинично и неприемливо.
  • 32 Госあ

    7 12 Отговор

    До коментар #6 от "Граф Монте Христо":

    Я сега разкажи за неокапиталистическите олигарси но Русия че ми стана интересно. Резолюцията е съвсем нормална спрямо агресията на руснаците към техните съседи. И повече бази на НАТО трябва да има в тези страни за да бъдат защитени от плячкосването на мужиците
  • 33 Голямата работа

    10 11 Отговор
    Никаква газ никакви тръби Да си строят ракетите и да им се радват Целия свят с простотийте им ще подлудяват Санкции до дупка
  • 34 1944

    6 8 Отговор
    само бой за евразийските варвари и ще ни уважават.

    Коментиран от #35

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ники

    7 4 Отговор

    До коментар #11 от "Реалист":

    На чужд гроб недей да плачеш не знаеш къде са му краката може да плачеш на Х-Я РУснаците нямали копейки ти бил ли си скоро в там неграмотник.
  • 37 гъзпром

    7 5 Отговор
    Жужко пак прецакан Само тръби разнася нагоре надолу и пак ги събира Да ги нарежда към Китай и без това ще се обединят скоро
  • 38 гост

    7 3 Отговор
    Сега да продължим с добрите новини !!! Не стига , че потоците ойдоха , сега на ред е и другата "гордост" и надежда на батя !!! Европейският парламент на пленарна сесия в Страсбург ще разгледа проект на резолюция за Турция, в която има призив за спиране на изграждането на АЕЦ „Аккую“, сочи внесеният за гласуване документ, съобщават международните агенции.


    „ЕП призовава правителството на Турция да спре осъществяването на плановете си за строителството на атомната електроцентрала „Аккую“, се казва в една от точките на проекта, който обхваща цяла редица от въпроси, касаещи Турция и ще бъде разгледан в сряда, 13 март !!!


    Освен това в документа има и призив към Турция да се присъедини към международната конвенция за оценка на въздействието върху околната среда, според която оценка на проектите трябва да се прави както по време на етапите на планиране и в съседните страни.


    „ЕП изисква от правителството на Турция да включи или поне да проведе консултации с правителствата на съседните страни, като Гърция и Кипър във връзка с всякакви по-нататъшни действия за развитието в рамките на проекта „Аккую“, се казва в проекта.


    През 2017 г. Европейският парламент вече прие резолюция по отношение на Турция, в която се призовава Анкара да се откаже от строителството на АЕЦ „Аккую“ !!!!
  • 39 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "Барчо":

    Коментар 38 и по нататък !!! Надявам се , че ще си много "радостен" , хахахха !!!
  • 40 гост

    3 4 Отговор
    САЩ през 2021 г. ще станат нето експортьор на петрол и петролни продукти, а през 2024 г. може да се наредят сред най-големите експортьори на петрол в света, изпреварвайки Русия и доближавайки се до Саудитска Арабия, прогнозира Международната агенция по енергетика (МАЕ).
    „САЩ в средносрочно бъдеще ще продължат да доминират по ръст на предложенията на пазара на петрол. След безпрецедентния ръст през 2018 г., в който общият дял на течни въглеводороди се увеличи с 2,2 млн. барела на ден, на дела на САЩ през 2024 г. ще се пада около 70 % от ръста на производствените мощности в света, добавяйки от около 4 млн. барела на ден“, става ясно от доклада на МАЕ за пазара на петрол Oil 2019, който прогнозира развитието на пазара до 2024 г.


    „В резултата на ръста на добива, САЩ ще станат нето експортьор на петроли петролни продукти през 2021 г.“, смятат от МАЕ.
    „Ако всички анонсирани експортни проекти бъдат пуснати в бъдеще, то САЩ ще могат да експортират до 8,4 млн. барела нефт на ден през 2024 г. Това ще направи САЩ един от най-големите брутни износители на нефт от гледна точка на експортните мощности – наравно със Саудитска Арабия и изпреварвайки Русия“, подчертават от енергийната агенция.
  • 41 гост

    4 5 Отговор
    Пазарът на втечнен природен газ (LNG) в бъдеще до 2040 г. може да надмине по обем продажбите на пазара на тръбопроводен газ. Това е заявил представителят на компанията Total , отговарящ за проучване и добив Арно Брюлак по време на специализирана конференция CERAWeek, организирана от компанията IHS Markit в Хюстън.

    „Пазарът за втечнен природен газ е силно недооценен. През последните две години той расте с темп от порядъка на 9 % годишно. Смятаме, че в бъдеще, до 2040 г. той ще расте средно с по 5 % годишно. По своята същност, ръстът ще е от 2,4 до 4 пъти за 20 години и количеството продажби на втечнн природен газ ще надхвърли обемите на продаван тръбопроводен газ“, казва той, цитиран от ТАСС.
  • 42 гост

    4 2 Отговор
    Полската нефтена и газова компания PGNiG заяви, че делът на вноса на газ от Русия е намалял до 67%, тъй като делът на вноса на LNG е нараснал до над 20% през 2018 година

    Компанията PGNiG е внесла от Русия около 0,62 млрд. куб. м по-малко природен газ, спрямо 2017 г., тъй като вносът от изток възлиза на приблизително 9,04 млрд. куб.м. като вносът е намалял с 6,4%.

    Вносът на втечнен природен газ от Катар, Норвегия и Съединените щати през 2018 г. се е увеличил с близо 1 млрд. куб.м, или 58.2%, и достига над 2.71 млрд.куб.м., след регазификация, в сравнение с 2017 г., когато са внесени приблизително 1.72 млрд. куб. м LNG.

    Вследствие на това, през 2018 г. вносът от изток възлиза на 66.8% от общия обем на вноса на PGNiG, който през 2016 г. е 88.9%, отбеляза PGNiG.

    Вносът на втечнен природен газ представлява над 20% от общия обем на вноса, като обемът на вноса се е увеличил от 8,4% през 2016 г. Останалият обем се покрива от вноса от западните и южните направления, каза PGNiG.
  • 43 гост

    4 2 Отговор
    Много европейски страни очакват с нетърпение първата доставка на азербайджански газ в Европа през Южния газов коридор.

    Австрия очаква да получи газ през Южния газов коридор, съобщи за Trend австрийското федерално министерство за устойчиво развитие и туризъм.

    „Признаваме усилията на Азербайджан да достави сигурна, конкурентна и достъпна енергия на потребителите в Европа. Когато Южният газов коридор бъде завършен, очакваме газовите обеми от Азербайджан да бъдат доставени през Грузия, Турция, Гърция, Албания, България, Италия по-нататък към европейските страни, включително Австрия”, каза министерството.

    Много европейски страни очакват с нетърпение първата доставка на азербайджански газ в Европа през Южния газов коридор, пише azernews.az.

    Австрия очаква да получи газ през Южния газов коридор, съобщи Trend пред австрийското федерално министерство за устойчиво развитие и туризъм.
  • 44 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Барчо":

    Така , само забрави цифричките , за съжаление !!! Турския ти поток е 15 млд. кубика и то теоретично , на практика никога няма да надмине 12-12,5 млд , доказано от вече десетина години експлоатация на Син поток , което доведе и до строителството на втора тръба за Турция !!! А ВСЕКИ от северните потоци е 55 млд кубика !!!!!! Та кое точно викаш щял да замени умрелия ти "турски поток" , хахах !!! И то тези 15 млд куб са само сегашните количества за България , Гърция , Македония , Сърбия и Унгария , по-нататък йок !!!!!
  • 45 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "Шопо":

    Малко образование , че е очевадно колко ти липсва !!! Първо е Ямал , а не ярмал , ярма е една друга история , хахаха !!! Второ любимия ти Ямал е само 50% руски и то на ЧАСТНА компания , която получава плащанията си в ЗАПАДНИ БАНКИ !!!! Останалите 50 процента са 20% на Тотал и 30% на две китайски компании !!!! Тоест газа който китайците и французите изнасят от там си е техен и могат да го продават където си искат и Раша от това допълнителна файда НЯМА и няма да има !!!! Все едно да се хвалиш , че Дънди прешъс е произвел рекордно количество злато !!!!! А каква е файдата на България от това ????
  • 46 гост

    3 5 Отговор

    До коментар #28 от "Барчо":

    Руския износ за Китай по най-оптимистични прогнози заедно с прословутия "Силата на Сибир" който трябва да тръгне тази година , ще достигне 80 млд куб !!!!! Плануваните още две тръби са ОТКАЗАНИ от китайците , които се готвят до 3-4 години да повторят шистовата революция в САЩ и дори да я надминат !!!! А за миналата година Газпром е изнесъл за Европа над 200 млд. кубика !!!!! Та кое точно викаш щял да замени Китай , хахахахахах !!!!!
  • 47 Омар Хасан

    4 1 Отговор
    Брюкселски КВАДРАТНИ ГЛАВИ!
    Но и Софийските от жълтите павета си ги бива, като им пригласят в хор!
    Да живее "Великият" рижав вожд!
  • 48 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ТА КАК ТАКА ПОЛУУМРЯЛ ПАРЛАМЕНТ/МЕСЕЦ-ДВА/ ПРИЗОВАВА ЗА КАКВОТО И ДА БИЛО !!! ТЕЗИ ЗНАЯТ ЛИ ,КОЛКО МАРКИ И ЕВРО Е ВЛОЖИЛА ГЕРМАНИЯ В РАЗРАБОТВОНЕ И ДОБИВ НА ГАЗ В РУСИЯ !!! ТА КОЙ Е ДИРЕКТОР В ГАЗПРОМ ???
  • 49 еми

    1 0 Отговор
    Да Латвия,Литвияи Естония заедно с Полша се надпеварват как да разрушат паметниците на Съветските воини ( Само Полша около 600.000 Съветски воини загинаха) същите идиоти преди Хитлер да окупира Полша убиваха евреите и това беше чест да убиеш евреин защото евреите са зло за тях повече от 250.000 бяха убити в Полша и над 35.000 в прибалтийските републики.Да убиваш и да служиш в СС наказателни части беше чест и гордост особено да служиш на фюрара.Същите "свине " сега решават къкво е правилно и къкво не ?
  • 50 Димитърдд

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЕС Е РАДИОТОЧКАТА НА УСА":

    Супер новина европейският съюз отдавна трябваше да си влезне в ролята за да напомни на каскетите, че ЕС не е разграден двор и че руснаците трябва да се съобразяват с ЕС, а не да се опитват да го разединят и разбият. Единството на ЕС е най важната задача на всички членки на Евросъюза.