Last news in Fakti

22 Март, 2019 14:52 2 301 21

Русия гарантира газ за Унгария и без Украйна

  • русия-
  • газ-
  • унгария

Двете страни се споразумяха за доставки след 2020 г.

Русия гарантира газ за Унгария и без Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Унгария е получила гаранции от руския газов гигант „Газпром“ за получаване на газ през 2020 г., дори ако Русия не договори транзит на газ през Украйна, съобщи Россия 24.

Новината беше обявена от унгарският министър на външните работи Петер Сиярто. В момента Русия и Украйна водят преговори за продължаване на транзита на газ през украинска територия.

„Днес ние сключихме споразумение с ръководителя на Газпром Алексей Милер. Той ни даде гаранции за доставки на газ и след 2020 г., независимо от това как се развият преговорите между Русия и Украйна.

Ние ще разчитаме на доставки на газ от „Турски поток“ от втората половина на 2021 г. От наша гледна точка, колкото повече тръби за транзит, толкова по-добре. Новите маршрути за доставки са много важни за нас и затова постоянно си сътрудничим с нашите български и сръбски колеги“, заяви Сиярто.

Споразумението между Русия и Украйна изтича в края на тази година. Страните провеждат тристранни преговори, заедно с Европейската комисия. Следващите преговори са насрочени за май.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    3 21 Отговор
    Мдаааааа, само ако им я носят със самолети или баржи по Дунава....

    Коментиран от #20

  • 2 Borislav Popov

    24 4 Отговор
    Руснаците ще протакат докато се реализират турски и северен поток и ще бият шута на Украйна.

    Коментиран от #3, #14, #17

  • 3 Реалист

    4 20 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    И какво правим ако нито един от двата не се реализира в близките 10-15 години? А както изглежда натам вървят нещата. От друга страна газовите залежи в Средиземно море вече се експлоатират и са по-близко и по-евтини. Да не се окаже че протакането във времето е в полза на евреи и гърци а рашките ще духат супата?

    Коментиран от #4, #8, #9

  • 4 Пешо

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    То затова Гърция иска продължение на "Турски поток" за наша сметка, тоест пак да ни прецакат. А ако има и други източници още по-добре.

    Коментиран от #6, #19

  • 5 Само питам

    6 3 Отговор
    Усрайна сама се прецака, сега ние трябва да си изиграем правилно картите и транзитните такси да идват при нас.
  • 6 Реалист

    4 6 Отговор

    До коментар #4 от "Пешо":

    Гърците искат и винаги са искали да ни прецакват но обективната реалност е че тръба през България е по-изгодна заради терена, съществуващите обекти и СТАБИЛНАТА ВЪТРЕШНО-ПОЛИТИЧЕСКА ОБСТАНОВКА ГАРАНТИРАНА ОТ ГЕРБ. Затова и ботокса пути отдели по-вече време за Бойко а не за чехлЮ с потника. Защото все пак - СИРЕНЕТО Е С ПАРИ.
  • 7 El Capo

    4 3 Отговор
    И тъй като няма да има турски поток, алтернативният план казва хвърляне на газови бутилки с парашути.
  • 8 Порно

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Кво ти пука, ако е изгодно за гърци и евреи , ако и за на е по евтино.

    Коментиран от #10

  • 9 Хихихихи

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Седиш, чакаш 10-15 години и ако не стане хвърляш бастуна във въздуха от радост!

    Коментиран от #15

  • 10 Реалист

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Порно":

    Вярно казваш - не ми пука за унгарците, важно е в България за народа да има евтина газ и да не сме зависими от тоя и оня. На мен лично метан не ми требе.
  • 11 Голем смях

    5 4 Отговор
    При положение ,че никакъв паток няма да мине през България,унгарците най-вероятно ще си вземат не от Газпром.
  • 12 Хрониките на Евразия

    5 4 Отговор
    Подписали договор за доставка на газ ..
    Рапортуваха , похвалиха се , а как ще го доставят не знаят .
  • 13 гост

    5 2 Отговор
    Руската енергийна компания „Газпром“ е готова да започне преговори за нов договор с Украйна за доставка на природен газ, което ще позволи цената на синьото гориво да спадне с 25% за крайните потребители в страната, заяви ръководителят на дружеството Алексей Милер на среща с руския премиер Дмитрий Медведев и украински политици, съобщава ТАСС.
    Милер отбеляза, че „Газпром“ може да участва в създаването на газотранспортен консорциум с Украйна, ако има такова предложение.

    На днешната среща в Москва с руския премиер участваха украинските политици Юри Бойко и Виктор Медведчук. Медведчук, който е ръководител на политическия съвет на проруската партия "Опозиционна платформа - за живот" посочи, че е необходимо връщане към идеята за създаване в Украйна на консорциум за пренос на газ с участието на „Газпром“.

    Отношенията между двете страни започват да се затоплят във връзка с газовите доставки, след като през 2018 г. Стокхолмският арбитражен съд осъди газовия гигант да плати 2,6 млрд. долара на Киев след иск от страна на украинската „Нафтогаз“.

    Съдът се произнесе през декември и през февруари по споровете между „Газпром“ и „Нафтогаз“ за договорите за доставка и транзит на газ, задължавайки руската компания да компенсира украинската страна за недоставен газ.
  • 14 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Коментар 13 , хахаххахахахах !!!!
  • 15 Реалист

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Хихихихи":

    Унгарците точно това ще трябва да направят - само някой да им осигури бастуни
  • 16 гост

    4 2 Отговор
    Руската компания „Газпром“ е готова да продължи договора за транзит на газ през територията на Украйна на база на действащият. Това е заявил председателят на компанията Алексей Милер на среща на премиера Дмитрий Медведев с украинския политик Виктор Медведчук и кандидата за президент на Украйна и лидер на „Опозиционна платформа – за цял живот“ Юрий Бойко.

    „Що се касае за транзитния договор, той приключва на 31 декември 2019 година и „Газпром“ е готов да продължи транзита на газ през територията на Украйна за страните от Европа на база на продължаване на действащият договор“, е казал Милер на срещата, предавана по телевизия „112 Украйна“. Освен това „Газпром“ е готов да обсъди и предложения за участие в газотранспортен консорциум, ако постъпят предложения от украинската страна, е заявил още Милер, коментират и руските медии.

    Това предложение е огласил украинският политик Виктор Медведчук по време на срещата си с премиера на Русия Дмитрий Медведев. „По предложението за консорциума...Вие знаете, ние винаги сме били поддръжници на такъв проект. Ако има предложение от украинската страна за провеждане на преговори, то ние ще проведем преговори и ще участваме в газотранспортен консорциум с Украйна“, е казал Милер. Той е добавил, че такъв проект ще е помогне за увеличаване на надеждността и стабилността на транзита през Украйна за потребителите. По думите му, „Газпром“ е готов да води преговори за доставките на газ за Украйна, при това цената на газа за край
  • 17 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Разбира се, днес е рано да се говори за конкретна цена по такъв договор, но знаейки високото ниво за крайните потребители, които са днес на украинския пазар, може с абсолютна точност да се каже, че по новия договор за преки доставки на руски газ на украинския пазар, цената за крайните потребители в Украйна ще е с някъде към една четвърт под настоящото ниво на цените“, съобщи Милер. "Добрите" новини край нямат , ахахахаххаха !!!!
  • 18 гост

    3 4 Отговор
    Вдянахте ли русколизци къде е истината ???? Трасето през Украйна е най-късото и най-евтиното , такова е било , такова и ще бъде , а "потоците" ви ще служат за плашене на гаргите , ахахахха !!!!!
  • 19 гост

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "Пешо":

    Пак повтарям за всички рускопитеци , няма и няма да има начин през Украйна да не минава над 50% от руския транзит за ЕС !!!!! Износът по ОФИЦИАЛНИ данни на Газпром за миналата година е 225 млд. кубика !!! Двата "северни" , ако въобще сколасат с втория са 110 млд.кубика в най-добрия случай , а умрелия "турски" е под 15 млд. кубика !!!!! А останалите 110 млд. кубика ОТКЪДЕ ?????? И Газпром иска да увеличава количествата , макар че няма да го огрее !!! На всичкото отгоре потоците абсурд да станат преди 2021-2022 , а нов договор трябва да има до края на 2019 !!!!! Айде пак сега се дуйте като пуяци , ама иде дена на благодарността , нали знаете какво се сервира на него , ахахаххаха !!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Поста ти е бълнуване на старче болно от алцхаймер - нямам господар, обсъждаме реалности. Ти какво се опитваш да ни избръщолевиш не знам и не ме интересува. Ще те наемат да носиш бутилки с газ на гръб!
Новини по държави: