Last news in Fakti

30 Март, 2019 23:00 4 076 35

Град, изграден върху костите на избити евреи

  • беларус-
  • брест-
  • евреи-
  • кости-
  • холокост

В беларуския град Брест са открити тленните останки на над хиляда жертви на Холокоста

Град, изграден върху костите на избити евреи - 1
Снимка: DW

В беларуския град Брест са открити тленните останки на над хиляда жертви на Холокоста. Вместо мемориален паметник държавата иска да изгради на това място жилищен комплекс. Дали хората искат да забравят мрачното минало?

Млади войници с лопати и ръкавици внимателно разравят земята. Изваждат почернели кости, черепи и части от обувки. Сортират ги и броят фрагментите. Разкопките в центъра на Брест изглеждат като зинала рана. След двумесечен труд се приближава и краят на разкопките. Специалната армейска част вече е открила тленните останки на 1190 души. Това съобщават градските власти в Брест. В средата на януари работници откриват случайно първите кости при полагането на основи за жилищен блок в историческата част на Брест. Между декември 1941 и януари 1942 година на това място е имало еврейско гето. Нацистите завладяват територията и избиват над 15 000 евреи в близката гора. "Тук се вижда резултатът от една ужасна война и геноцид. Историята говори сама за себе си", казва командирът на специалните части майор Павел Галецки.

Дълго време обаче не е било ясно какво ще стане с района след завършване на разкопките. Сега от канцеларията на кмета съобщават, че е взето решение строителните работи да продължат. Планираният жилищен квартал е луксозен проект. Представител на строителната фирма казва за ДВ, че миналата година един квадратен метър площ е струвал 1100 евро. А това е двойно по-висока цена от средната в града.

Град, изграден върху "кости"

Още седмици преди завършването на разкопките градските власти настояваха, че изграждането на модерен жилищен комплекс е най-доброто решение за града. Ръководителката на културния отдел в градския съвет Ала Кондак казва, че градът няма нужда от още един паметник. Наблизо се издига малка мраморна плоча, която напомня за 34 000 евреи, избити от нацистите в Брест по време на Втората световна война.

Градските власти и строителната фирма подчертават, че основите на новия жилищен блок няма да бъдат в близост до мястото, където са открити тленните останки на евреи. Според официалните планове масовият гроб ще лежи под един двор. Сътрудници на кмета заявяват, че сигурно ще бъде поставена и мемориална плоча. Ала Кондак пояснява, че такива разкрития е имало и по-рано. "Когато бяха построени околните сгради, също бяха открити кости", казва тя и сочи близкия жилищен комплекс до строителната площадка. Една жена от квартала на свой ред напомня, че целият град е изграден "върху кости".

Това разкритие е вик

Според историчката Ирина Лавровская откритите кости разказват една друга история. "Това откритие ни зове да обърнем необходимото внимание на земята под нашия град", казва тя. От месеци насам Лавровская призовава да бъдат спрени строителните работи в района. Тя е предложила на това място да бъде издигнат мемориал за жертвите. Решението за продължаване на строителството е "отрезвяващо и болезнено", смята тя. Ирина Лавровская е израснала само на няколко улици оттук. В момента пише книга за средновековния Брест, в която описва педантично всички райони на града, включително и еврейския квартал. "Хората не бива да живеят там, където е имало масово унищожение. Болката продължава и до днес. Аз виждам всички исторически плоскости, всички различни епохи. Ако не се лекуват симптомите на една болест, тя ще се повтори някой ден", казва тя.

Заличените следи

Брест има дълга и болезнена еврейска история. Преди Втората световна война половината от населението на града е от еврейски произход. Само малцина оцеляват от Холокоста. Днес в Брест няма и една синагога. През 1959 година съветите преобразуват старата синагогата в кино. А върху еврейското гробище е била изградена спортна площадка. И днешните беларуски власти не се грижат за евреите. Регина Симоненко е председателка на еврейската общност. Години наред тя призовава на мястото на откритите при строителни работи през 2014 г. еврейски гробове да бъде издигнат паметник. Към последното откритие обаче тя подхожда повече рационално. "На това място на бившото гето са разстрелвани хора. Вероятно не е възможно цялата площ да бъде превърната в гробище", споделя Симоненко. Тя настоява също да бъде поставена поне паметна плоча в новия жилищен комплекс и призовава властите да не предават отговорността за еврейските жертви на Холокоста само на еврейската общност, а да ги почетат като граждани на град Брест.

Поуките от миналото

Ирина Лавровская споделя това мнение. Тя смята, че беларуските власти не са се поучили от миналото. Опозицията в страната е подложена на постоянен политически натиск. Критиците на правителството окачествяват Беларус като "последната диктатура в Европа". Лавровская казва, че масовите гробове са предупреждение към бъдещите поколения за опасността от авторитарен режим. Затова тя иска обществена историческа дискусия - колкото и болезнена да е.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шляпалника

    59 8 Отговор
    А стига с тез евреи! А колко кости на българи лежат из полета и гори заради разни нашественици...най вече турски?!!!! Това трябва да се помни! Другото са просто новини!
  • 2 67йк

    10 37 Отговор
    Живота на евреите е по ценен от живота на гоите, а смъртта им е трагедия, а не статистика!
  • 3 Mорук

    29 11 Отговор
    Ай ся и там ше изскочат чифутдки наследници,трайте си бе хора квиченето откъм чифутландия сигурно почна вече

    Коментиран от #10

  • 4 Инкогнито

    48 5 Отговор
    Тия нацисти от небето ли дойдоха в Беларус? Що не развържат кисията от Берлин и не помогнат на евреите в Беларус? В Беларус са избити не само евреи, ами и беларуси и руснаци! Не знам защо едните трябва да се ползват с някакви привилегии.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Yossif_Benhaim ✡️

    4 53 Отговор
    Който говори против Евреите ще го за стигне прокоба. Него и цялата му рода до 9то коляно!!!

    Коментиран от #35

  • 8 Yossif_Benhaim ✡️

    2 53 Отговор
    Евреите са дали всичко на света и за Б-я включително. Имайте уважение!!!

    Коментиран от #16

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мос ад

    0 20 Отговор

    До коментар #3 от "Mорук":

    Предупредихме ли те? Предупредихме те!

    Коментиран от #30

  • 11 некойси

    45 7 Отговор
    Много израелски градове и незаконни селища в момента се изграждат върху трупове на Палестинци, но някакси никой не говори за това, неудобно е.
  • 12 Историк

    7 11 Отговор
    Брест се е продържал цял месец след началото на войната, затова немците са се озлобили и са стреляли всичко подред. Едно нещо остава неразбрано и до днес. Как 3,5 милионна армия с танкове и самолети е останала незабелязана по границата, а руснаците били изненадани?

    Коментиран от #14, #20, #22

  • 13 агент РУДОЛФ

    9 5 Отговор
    В Дойче веле са наследници на същите тия нацисти така, че по полека с пропагандата!
  • 14 НКВД

    18 2 Отговор

    До коментар #12 от "Историк":

    С какво се е поддържал? Що не кажеш как беларусите са се сражавали смело цял месец с фашистите? Просто няма как да изкараш цялото население на СССР зад Урал!
  • 15 Йозеф

    26 2 Отговор
    Пак чифутска пропаганда. Последно, колко са избити? 15 000 или 34 000?
  • 16 Дядо Вангел

    35 0 Отговор

    До коментар #8 от "Yossif_Benhaim ✡️":

    Ние ви уважаваме, но и помним че Велико Търново е било предадено на османците от евреин. Има летописи във Ватикана, точно описана историята с имена и т н
    Не случайно Иван Вазов е написал стихотворението "Жидов гроб".

    Коментиран от #25

  • 17 ха ха ха

    13 0 Отговор
    на кой му пука бе!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Шимон Карлович

    11 2 Отговор
    Масовия гроб не е на евреи/за съжаление/ а на антикомунисти.
  • 20 На война като на война

    12 1 Отговор

    До коментар #12 от "Историк":

    Не са били изненадани , а просто закъснели в много отношения . Със по-съвременно въоръжаване . Обучение и квалификация на командният състав , знаем за сталинските чистки в армията. Мобилизацията закъснява с две седмици . Сталин не желае да разположи големи сили по границата , с цел да не провокира огромната германска империя ,пораснала върху континентална Европа , и разполагаща с големи ресурси от хора суровини , и германска организация . Германците са натренирани на войни , воювали са ефективно поне 3 години преди това . Изчистили са повечето си грешки , отработили са своите печеливши тактики , и представляват огромна, сработена ,чудесно командвана , военна сила , с висок боен дух . Изненада няма - има обективно и неравностойно съотношение на силите в командване , авиация бронетехника , поне до Москва 1941-1942 когато немците изчерпват своите ресурси , а руснаците все още разполагат със сибирските дивизии и суровини, и с тях обръщат хода на войната. След което във войната на изтощение , германците нямат особени шансове , заградени от съюзниците в бедната на суровини Европа. На 22 юни 1941г. руснаците превъзхождат германците само по два фактора -артилерия и флот, очевидно недостатъчни пред немският сработен военен организъм . Големият брой руски танкове и самолети , са строени през 30-те , морално остарели , силно неефективни , лошо командвани.

    Коментиран от #26

  • 21 #$#$

    7 0 Отговор
    Дреме ми
  • 22 Роко

    3 8 Отговор

    До коментар #12 от "Историк":

    Брест се предава на 22 юни смелите червеноармейци бягат от града въпреки, че превъзхождат германците в жива сила и техника 3 към 1. В Брестката крепост се отбранява един батальон на ЧК не успяват да избягат защото са препили предишната вечер и разбират за атаката прекалено късно (за разлика от обикновенните войници не могат да се предадат защото знаят какво ги чака все пак те са обучавали колегите си от СС) задържат се толкова дълго защото немците са ги оставили да изпукат от глад. Последния чекист наистина е заловен след 20 дни, но той не е имал идея да оказва съпротива просто се е криел в купчина тор и е чакал възможност да избяга. Заловен е защото след поредния набег да краде храна не е имал сили от глад да се зарови в торта и един пиян немец се е спънал в него.
  • 23 Моше

    19 1 Отговор
    Евреите са били гонени, презирани и нежелани от античността до днес. Гонения срещу тях е имало в цяла Европа, Древен Египет, Древен Рим и къде ли не. Но защо?
    Днес свързваме погрешно омразата към евреите с просъществувалия 12 години нацистки режим в Германия. Истината е, че евреите са били преследвани и нежелани от най-древни времена от мюсюлмани и християни. Където и по света те да са били нежелани причините за това са били идентични – занимаване с лихварство, незачитане и неуважение на чуждата религия и култура, не спазване на законодателството.Заради презрението на евреите към всички останали и наричайки се „богоизбрани“ те се самоотделят от обществото. Тяхната философия, записана в Талмуда се е обосновавала с твърдения като тези (цитати от Талмуда):
    “ Евреите се наричат хора, християните не са хора.“;
    „Ако евреин убие християнин, той не извършва никакъв грях.“
  • 24 Юда

    13 1 Отговор
    Натиснете само един евреин и ще чуете писък от всички страни !
  • 25 без значение

    14 0 Отговор

    До коментар #16 от "Дядо Вангел":

    А старо загорското клане чие дело е ??? Кой стои в основата му.
    Не забравяйте и това, че Българите са били под еврейско робство, а не под османско. Ватикан / пророкуващата змия / е ковчежника на еврейските извращения. Там всичко е засекретено в подземията.
  • 26 Роко

    7 4 Отговор

    До коментар #20 от "На война като на война":

    Ох още един пишман историк. Танкът е супер оръжието на ВСВ. Въпрос с понижена трудност: Кой е германския танк приближаващ се дори приблизително по технически данни до Т-34? А до КВ? Най - близкото до Т-34 чудо на техниката което правят германците е Пантера (1942) правена е на базата на пленени Т-34 (не се е получило много добре заради техническата изостаналост на германските конструктори трябвало по проект да бъде 30тона пък станала 42 тона, но кво толкова). Още по - смешно е при аналога на КВ Тигърът (1942) освен, че танка излязъл с едни 20 тона по - тежък му сложили оръдие като за среден танк. При дебюта на Тигрите на фронта са укротени от батарея гаубици. Но ти говореше за 22 юни 1941 година, а тези танкове тепърва ще бъдат разработвани. Към 22 юни германската армия разполага 3200 бронирани машини Панцер 1,2,3,4 и самоходни оръдия на тяхна база. Панцер 1 и 2 няма да ги коментирам те са по зле и от най - стария съветски танк Т-26 (между другото германската армия използва в сражения пленени Т-26 до 1945 година във финландската армия са на въоръжение до 1955 година) който за разлика от тях има оръдие. Панцер 3 основната бойна машина на Вермахта към 22 юни е горе долу равностоен на Т-26 (по - бърз е но повечето са по - слабо въоръжени бронята и на двата е противокуршумна). И стигаме до Панцер 4 най - съвременният немски танк (от него имат цели 400 броя) има го в два варианта с 50 мм оръдие (каквото е и на модернизираната част от танковете Панцер 3) и с 75 М
  • 27 Ариман

    11 1 Отговор
    На този свят днес две неща нямат граница .Едното е еврейската лакомия а другото тяхната алчност .
  • 28 nonamenofacenonumber

    5 1 Отговор
    И дискотека да направят хич не ги съъжалявам
  • 29 Ариман

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Нотингам":

    Ако Германия е построена с парите на евреите както твърдите бихте ли ми обяснили откъде всъщност са ги натрупали тези толкова мили и добри хора? Цял свят знае колко струват евреите така, че не ставаите смешни. Този народ е бил гонен над 80 пъти от всякъде през последните 4000 години винаги заради своята алчност и липса на елементарно уважение към различните.
  • 30 Mорук

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Мос ад":

    Преместих си го,пишете като тръгнете,и се изкъпете да не се издадете
  • 31 Ачо

    3 0 Отговор
    Нищо, евреите ще избият 15-20 хиляди палестини по този случай и готово, всичко е точно.
  • 32 ИМА НАД 20 МЛН ИЗБИТИ УШАНКИ

    3 0 Отговор
    КОГА ША ПИШАТ СТАТИИ И НЯ ТАЗИ ТЕМА....
  • 33 СЪДИЯТА

    3 0 Отговор
    СТИГА С ТИЯ ЕВРЕИ.ТОВА Е МИНАЛО. А ТЕ СЕГА КОЛКО ХОРА ИЗТРЕПАХА И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА БОМБАДИРАТ МИРНО НАСЕЛЕНИЕ.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: