Last news in Fakti

9 Април, 2019 20:20 7 974 31

Русия има големи амбиции за Арктика, обяви Путин

  • арктика-
  • русия-
  • владимир путин-
  • президент-
  • амбиции-
  • флотилия

Амбициозна програма на Москва

Русия има големи амбиции за Арктика, обяви Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският президент Владимир Путин оповести днес амбициозна програма, която да затвърди позициите на Русия в Арктика, включително за изграждане на нови пристанища и друга инфраструктура и увеличаване на руската флотилия ледоразбивачи, предаде AP.

В реч пред Арктическия форум в Санкт Петербург с участието на ръководителите на Исландия, Норвегия, Швеция и Финландия, руският президент заяви, че неговата страна възнамерява да повиши драстично доставките на товари през Северния ледовит океан. Според него количеството товари по северния маршрут, което миналата година е възлязло на 20 милиона тона, ще достигне 80 млн. тона през 2025 г.

"Това е реалистична, добре пресметната и конкретна задача", каза Путин. Той отбеляза, че Русия, която е единствената държава в света с флот ледоразбивачи, задвижвани от ядрена енергия, взема мерки да увеличи техния брой. По думите му към наличните сега четири "ядрени" ледоразбивача ще се присъединят още три такива кораба, които са в процес на изграждане. До 2035 г. Русия планира да разполага с флот от 13 тежки ледоразбивача, от които девет с ядрени реактори, добави той.

Владимир Путин добави, че има планове за разширяване на северните руски пристанища Мурманск на Колския полуостров и Петропавловск-Камчатски на полуостров Камчатка и покани чуждестранни компании да инвестират в тези проекти. Други пристанища по Северния път също ще бъдат обновени и разширени, добави той.

Министър-председателят на Норвегия Ерна Сулберг подчерта пред форума необходимостта да се спазва международното право и отбеляза, че многостранният Арктически съвет е основната платформа за диалог. "Понякога чувам Арктика да бъде описвана като гореща геополитическа точка", каза тя и добави: "Аз не гледам така на нещата. Знаем, че Арктика е регион на мир и стабилност". Според Сулберг този регион "не бива да бъде завземан по право", каза той, като споделянето му трябва да бъде "резултат от политически решения и практическо сътрудничество между арктическите държави". "Спазването на международното право и регионалното сътрудничество са ключови за гарантирането на мира и стабилността по границите", заключи норвежкият премиер.

Въоръжените сили на Русия активизират и модернизират редица военни бази от съветско време в полярния регион в стремеж да защитят контрола си върху Северния ледовит океан, под чието дъно се предполага, че се крият една четвърт от запасите на планетата от петрол и природен газ. В изказване пред форума руският външен министър Сергей Лавров обясни, че руската военна експанзия в Арктика цели да опази националните интереси на Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Wasew

    9 20 Отговор
    Циганите там,където им е мястото.

    Коментиран от #2

  • 2 Цъфти

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Wasew":

    Та ти нямаш име!!!!
  • 3 Къде е курск ????

    8 56 Отговор
    Тоя тип е психично болен дано скоро мре
  • 4 Ердоган 100% чука путин

    7 33 Отговор
    Ашкоусум ханъмата ми путана

    Коментиран от #9, #15

  • 5 Чилбер

    17 45 Отговор
    Какви амбиции бе баце? Първо нахрани народът, че в твоята Русия е глад като в България и всеки който сгъне пари бяга през глава на Запад.

    Коментиран от #6, #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 СссереМ

    7 19 Отговор
    А бай Дончо знае ли?

    Коментиран от #21

  • 8 Димитър

    9 20 Отговор
    Пак сметките без кръчмаря.
  • 9 Лизачи на руски задни части

    6 12 Отговор

    До коментар #4 от "Ердоган 100% чука путин":

    Колега според мои вътрешни източници се менкат 50/50 са
  • 10 натОВЦИ

    42 8 Отговор

    До коментар #5 от "Чилбер":

    Ами ти,като си със запада,защо си гладен?Що сме толкоз бедни?Кога ще стигнем по покупателна способност унгарците или поне гърците,дето уж били в страшна криза?

    Коментиран от #12, #14

  • 11 Lonecheer

    17 20 Отговор
    Русия е държава на контрастите. Сто еврейски семейства грабят целият руски народ а нашите комуня и русодебили им се възхищават.
  • 12 СссереМ

    17 28 Отговор

    До коментар #10 от "натОВЦИ":

    Абе ти унгарците не ги гледай,като покупателна способност сме по добре,ама гледай да не станем като руснаците,че тогава не обувки ами и чорапи не мой си купим.
  • 13 Голем смях

    9 35 Отговор
    Той Путин рано или късно ще пукне и тогава ще се случи това ,което е станало и със Сталин.Вън от мавзолея и на бунището на историята.При Хитлер,Саддам ,Кадафи,Бай Тошо ,Чаушеску и други масови убийци.

    Коментиран от #17

  • 14 Чилбер

    25 14 Отговор

    До коментар #10 от "натОВЦИ":

    Аз не съм с Запада а с България. Не ме вълнува нито Русия нито Америка. Интересувам се отечеството ми да е добре а то няма как да е добре когато Кремъл ни продава най - скъпата газ в Европа и горива. Братята руснаци всяка година прибират по осем милиарда долара годишно от нас. Ако са ни братя в Москва да ни продават газта на 120 долара както я продават на Китай и Централна Азия а не на 380 като сега.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Баба Ванга

    18 5 Отговор

    До коментар #13 от "Голем смях":

    Ти, бабиното, дека господар ти е демонот Сорос, ке пукнеш преди Путин.. от рак, баба, от рак... и на гробо ке ти пикаят пияни сигани, и тогаз ке падне голем, голем смех... Сталин ке те познае в пъкалот, как муж опознава жена; и ти ке бъдеш неговата кучка!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Чилберчо

    17 1 Отговор
    а знаеш ли защо ти продават газта скъпо? Щото са капиталисти и щото ти не си защитаваш интереса. И ако не ми вярваш, виж какво правят канадците с Дънди скъпоценните метали, грабят яко и на теб някоя троха, ей тъй. Така че да виниш чехите за тока, руснаците за газта или американците за Ф-16 няма смисъл. Като не си защитиш интереса ще те грабят кой как намери.

    Коментиран от #20

  • 20 Lonecheer

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "Чилберчо":

    Как по - точно ще си защити интереса един обикновен гражданин? Нали затова са всички тези институции и държавни мъже ? Те трябва да решават тези въпроси в полза на народа. В България трябват сериозни промени за да може хората да живеят нормално.
  • 21 фанал го е

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    Алцхаймер и сега познава само границата с Мексико!
  • 22 Руските свине

    8 13 Отговор
    Имат болната амбиция да възстановят империята, но ще продължат да се разпадат.
  • 23 Asterix

    6 10 Отговор
    На стари години,го тегли към родния край!Тежко е на тази възраст болшевишкото бреме...!Чукча си остава чукча...северните ширини...безкрайните сибирски степи...лов на тюлени и сьомга...!!Тежка е болшевишката корона!
    Колкото се трупат годините,толкова повече прилича на деда си..…наш Володя!
  • 24 Asterix

    6 12 Отговор
    Интересно,грейката с която е облечен и се е запътил на север,чие производство е....?!Може би,ги шият в безмитна зона Крим!Мухльовци болшевишки.

    Коментиран от #25, #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 хихихихи

    7 0 Отговор
    Трябва да увеличим флота си от ледоразбивачи. Сега той се състои от една единица. Русия има най-малко 46 ледоразбивача, собствен полярен флот създава и Китай", заяви Зуканфт по време на изслушване в подкомисията по вътрешна безопасност на Конгреса. Единственият американски ледоразбивач Polar Star е стар – на цели 42 години – нуждае се от постоянно обслужване и излиза в пенсия след 5 години.
  • 27 шивач

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "Asterix":

    Грейката е ушита в шивашкото ателие "Комсомолский мир" на ул."Тверская"43,ципа и копчетата са китайски! А ти се лекувай!

    Коментиран от #29

  • 28 3333

    0 3 Отговор
    Могат да достогнат и 200млн.тона товари, въпросът е има ли какво да превозват страната отива към криза логично е товарите да намаляват.
  • 29 Asterix

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "шивач":

    😁Аз се лекувам...пиша постовете си от психиятрията!!!!Ама ти неможеш да ме заблудиш,защото знам,че си Гого от 4та стая на втори стационар за заразени от болшевишки алцхаймър!!!Гошко...Гошко,пак ли те изтърваха....
  • 30 Снежанка

    1 1 Отговор
    Путин наредил да търсят дядо Мраз и джуджетата Снежанка не му трябвала
  • 31 Шейна Ф35

    1 0 Отговор
    На дядо Мраз шейната била Американска със Стелт технология и не могат да го засекат Джуджетата също
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания