Last news in Fakti

16 Април, 2019 09:08 4 038 10

Най-ценните артефакти в „Нотр Дам” са спасени

  • нотр дам-
  • артефакти-
  • пожар-
  • париж-
  • спасени-
  • катедрала

Възстановяването на щетите ще отнеме години

Най-ценните артефакти в „Нотр Дам” са спасени - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Най-ценните артефакти, пазени в катедралата „Нотр Дам”, са били спасени от избухналия пожар, предаде БГНЕС.

Короната от тръни и туниката на канонизирания за светец крал на Франция от 13-ти век Луи IX са на сигурно място, обяви ректорът на „Нотр Дам” Патрик Шове.

Според ръководителя на Събранието на епископите на Франция Ерик де Мулен-Бофор, възстановяването на щетите от пожара в световноизвестния готически храм „ще отнеме години”. Пожарната служба обяви, че около две трети от сложната, дървена конструкция на покрива на „Нотр Дам”, известна като „Гората”, се е срутила в резултат на огъня.

Още днес започва събирането на пари от френските граждани чрез дарителска кампания. Пино, една от най-богатите фамилии във Франция, вече обеща 100 милиона евро за каузата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Попа

    15 13 Отговор
    Католиците са еретици и затова Свише са наказани да горят.
  • 2 ивайло

    6 4 Отговор
    всички артефакти са фалшиви цялата история е измислена
  • 3 Въпрос

    13 3 Отговор
    Принципите са сбъркани. От туризъм са прибрали милиони. Платили са данъци на държавата. Сега събират дарения от гражданите. Къде са парите от данъците на сградата и от печалбата от туризъм? Няма ли застраховка? Пак всичкия масраф е за гражданите, а каймака за богоизбрани политици и директори.

    Ако един обект се ползва като търговски, не бих дал и стотинка за неговото възстановяване.

    Ако историческо-търговски обект пострада и няма възможност за самофинансиране за ремонт, то директорите от последните 50 години трябва да идат в дранголника и да им бъде отнето цялото имущество.

    Коментиран от #6

  • 4 Анонимен

    5 2 Отговор
    Много ми е мъчно за катедралата, но никак не ми е мъчно за французите - те и белгийците най-много мразят българите и са ни причинявали големи злини. А и не само на нас - Руанда и до днешен ден не може да се отърси от френското наследство.

    Коментиран от #5

  • 5 Хайл

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Анонимен":

    То и аз не ги обичам + сегашните немци
  • 6 Реалист

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "Въпрос":

    Виж сега - много злоба в туй сайтче - никой не ти иска парите, но хората са РОДОЛЮБЦИ и сами дават пари за да се възстанови една свята за тях църква. А ти си живуркай със сметките на дребно. Сиромах ще си останеш заради начина на мислене. Най-вероятно не си българин, защото българите сме щедри и състрадателни хора. Живуркай си в бърлогата.

    Коментиран от #9

  • 7 Смолата

    2 0 Отговор
    Сградата с вековна история е просто сграда. Всичко е поправимо. Браво, че нокой не е пострадал.
  • 8 йегермайстер

    3 1 Отговор
    Най-ценният "артефакт" е човешката душа и Вярата. Нека си зададат въпроса французите те вярващи ли са? В какво вярват? Как вярват? Не се ли кланят вместо на Господ-Бог.. на мамона и идолите/лукс,сребролюбие,гордост,немилосърдие...и пр/. Конституцията им на християнските начала ли е съставена? какво е отношението им към содомията,инцестата,мъжеложеството,скотоложеството и пр.мерзки в очите на Господа грехове,заради което е обещан "Вечен огън,безкрайно скърцане със зъби и незаспиващ червей".Ето това трябва да си уяснят французите,а не да мислят за артефакти,възстановяване на здание от камък и дърво и т.н. Освен това трябва усилено да благодарят на Нотр Дам/Св.Богородица/,че само до тук се стигна.
  • 9 Въпрос

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    Здравей, Реалист! Изказал съм лично мнение. Не знам защо мислиш , че е злобно?! По твоята логика , и на теб никой не ти иска мнението. Но го приемам. Ти си този който лепи квалификации на непознати хора и отключвай злобата в "туй сайтче".

    Аз казах, че принципът на възстановяване е сбъркан- според мен. Да ти поясня. Не е честно. Това е търговски обект под опеката на някое ведомство.

    Със същата логика, като фалира ОЛИМПИК например, трябваше да съберем пари за 250 хил. ощетени сънародници. Или да съберем пари и да ги дарим на ръководителите на ОЛИМПИК?! Защо да го правим ,като те вече са доказали един път , че са некадърни да управляват такъв фонд?!

    Или НЗОК всяка година е на червено. Ръководството е доказало , че е неспособно да управлява финанси. Да им съберем ли дарения и да им дадем и на тях?! защото НЗОК обслужва състрадателния български народ и трябва да им помогнем като едни родолюбци?!
    Или пък на общините? Те също бяха на червено. И държавата им даде още пари за сметка на това, въпреки доказана неспособност да управляват финанси!

    Принципът е сбъркан. Не е честно точно спрямо родолюбците и състрадателните хора.
  • 10 Шукри от Стлипиново

    3 1 Отговор
    През крачола ми е както и междувпрочем на 99,99% от Българите за Нотр Дам.Нема кво да се лъжем и да лицемерим.Бог високо,Нотр Дам далеко....ни ме е хранил ни поил.
Новини по държави: