Last news in Fakti

26 Април, 2019 19:54 2 615 17

САЩ осъди Бутина на 18 месеца затвор

  • мария бутина-
  • шпионаж

Бутина се съгласява да сътрудничи на разследващите

САЩ осъди Бутина на 18 месеца затвор - 1
Снимка: EPA

Руският агент, Мария Бутина, която се опита да проникне в американски политически групи, е осъдена на 18 месеца затвор и обяснява пред съда, "Аз унищожих собствения си живот", съобщава БиБиСи.

Бутина се опита да се намеси в Националната асоциация по стрелба в опит да въздейства на американските политики в полза на Москва. След като първоначално не се признава за виновна, тя по-късно промени позицията си, признавайки, че през декември е имало само един заговор.

30-годишната рускиня е задържана през юли 2018 г.

Тя е изправена пред депортиране веднага след изтърпяването на присъдата. Бутина коментира пред съда: "Родителите ми разбраха за ареста по сутрешните новини, в селската къща в сибирско село. Обичам ги скъпо, но ги нараних и морално, и финансово. Те страдат от всичко това".

"Аз унищожих живота си. Дойдох в Съединените щати не по някаква заповед, а с надежда и сега нищо не остана, освен покаяние." Въпреки твърденията на прокурора, че е навредила на националната сигурност на САЩ, Бутина заявява, че няма намерение да навреди на американския народ.

Съдията не откликва на извинението на Бутина, заявявайки, че нейните действия "застрашават националната сигурност на страната ни", съобщават американски медии.

"Това не е просто недоразумение на чуждестранен студент. Вие сте млада жена, умна сте, работите усилено. Желая ви всичко най-добро и късмет",коментира съдия Таня Чуткан.

Федералният прокурор Ерик Кенерсън описва Бутина като агент на чуждестранно правителство с "несъмнено сериозни" намерения, макар че не назовава нейната дейност - шпионаж. "Макар че със сигурност е вярно, че обвиняемата е американски студент. Тя направи това в полза на Руската федерация", допълва прокурорът.

Като част от сделката за признание на вина, Бутина се съгласява да сътрудничи на разследващите. Съдия Чуткан отбелязва в петък, че Бутина е предоставила "съществена помощ" на правоприлагащите органи. Прокурорите заявяват, че очакват сделката да предостави информация за усилията на Русия да се намеси в американската политика.

Прокуратурата допълва, че Бутина е ръководена от висш руски служител, за да проникне в консервативни политически групи, включително неназована организация, лобираща за оръжията, за която се предполага, че е гореспоменатата национална асоциация, която е в съюз с републиканската партия на Тръмп.

Случаят няма връзка с разследването на Мълър за предполагаемата намеса на Русия в президентските избори през 2016 г.

В изявление, прочетено в съда, един от прокурорите заявява, че през март 2015 г. Бутина е изготвила документ, наречен "Проект дипломация", който призова за неофициални комуникационни връзки между високопоставени американски служители и Русия.

Тя признава, че работи с двама американци и руски служител, по-рано руското правителство описа случая като "измислен".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Западняка

    11 10 Отговор
    Милиционерка 😅😅😅😅
  • 2 Диди

    8 15 Отговор
    Рушанките сега ще отричат,както винаги. Да й е честито .
  • 3 ВТГ

    25 5 Отговор
    Няма страшно и в Русия има не малко задържани шпиони на САЩ. Ще си ги разменят. Така е ставало и по време на Студената война и пак ще става, нищо ново.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Антифашист

    19 7 Отговор
    Извинявайте, но аз така и не разбрах в какво обвиняват това момиче? Всичко звучи толково скалъпено и абсурдно, че няма накъде повече от това. Малко ми звучи, като"обвиняваме я че е способна на еди какво си". Тя може и да е способна, но нищо не е направила. Американците яко ги гони параноята на тема Москва и друга истина няма.

    Коментиран от #10

  • 8 Путина Бутина

    3 6 Отговор
    Ша и бутам в Гутина.
  • 9 Оле

    14 4 Отговор
    Толкова жалки са смотаните американци, че се чудят какво да си изсмучат от пръстите! Студентка щяла да проникне в Асоциацията по стрелба и да въздейства върху американските политики !!!!! Извънземна идиотщина ! Каква кретенска държава трябва да това за да мачка млада жена да "признае" подобна дебилщина!?
  • 10 Borislav Popov

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Антифашист":

    Ми чети внимателно бе и ще разбереш, освен това Бутина си е признала и именно затова са и дали толкова мека присъда, иначе спокойно можеше да отнесе 9-10 години. Тук преди десетина дена имаше новина за някакъв норвежец, който е осъден в Русия на 10 години за шпионаж, уж там ск опитвал да добие секретна информация за някакви там системи на руските подводници ! Е гахти и системите аз, такава формулировка на обвинението не ти ли се струва подозрително, защо ти тогава не се възмущаваше бе каскет с каскет такъв !?!

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Един ....

    4 2 Отговор
    В "демократична" Америка , почти всичко е забранено и за нищо вкарват в затвора !

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хрониките на Евразия

    4 1 Отговор
    Мария Бутина няма да обжалва присъдата , счита , че е справедлива ..

    Коментиран от #16, #17

  • 15 ватенки и ушанки

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Един ....":

    Ходи тогава в демократичната Русия да едеш демократичен чеченски ХУР белким ти дойде акъла . Щото те такива като теб безродници и предатели и за кучета не ги броят.
  • 16 Националист

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хрониките на Евразия":

    Причината е, че ако в УСА не си Русофоб те считат за Американофоб.
    Ако тя е шпионин, то голям % от НПО'та в русия са шпиони и трябва да бъдат преследвани от Руския закон за шпионат.
    Всеки западняк, който говори или се сприятелява с Руски политици трябва ли да се преследва за шпионска дейност?
    Ако Тръмп не бе спечелил, тя нямаше да бъде осъдена. Това бе до известна степен политическо преследване.
  • 17 Националист

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хрониките на Евразия":

    Тя знае, че не е справедливо осъдена. Знае, че правда няма да получи и ако обжалва може да й измислят друго обвинение и да й удължат присъдата.
    Вината й е че не се е регистрирала като "чуждестранен агент", т.е. че работи за чужда държава. Ако този закон се приложи на американците, то хиляди евреи и израелци ще трябва да бъдат съдени, начело със зетя на Тръмп.