Last news in Fakti

30 Април, 2012 21:14 2 871 1

Саркози спазарил медиците ни с Кадафи за уран и оръжие

  • никола саркози-
  • муамар кадафи-
  • либия-
  • медици

Френско списание, което цитира официални документи, твърди, че през 2007 г. Никола Саркози и Муамар Кадафи сключили тайно споразумение либийският лидер да освободи българските медици в замяна на ядрен договор с Париж.

Седмичникът "Les Inrockuptibles" посочва в броя си, който ще излезе в сряда, е направил справки с някои "поверителни документи", които се "трупат в архивите на Елисейския дворец и външното министерство". "На въпрос на АФП за автентичността на тези документи, Ке д`Орсе засега не направи коментар.

Президентството пък изобщо не реагира. Списанието твърди, че "за 7 дни аферата се е изразила в поредица от блъфове, далеч от добрите времена на дипломатическия разум", и уверява, че "съдбата на българските медици се е разиграла срещу френски ракети и една атомна централа". През декември 2007 г. в първия ден от посещението на Муамар Кадафи в Париж и 6 месеца след освобождаването на българските медици Елисейският дворец конкретизира подписаните с Либия споразумения и договори, сред които и уговорка за "сътрудничество за развитие на мирния аспект на ядрената енергия", което може да доведе до доставка на реактор за обезсоляване на морска вода.

Няколко месеца по-рано Никола Саркози, който съвсем отскоро е в президентския дворец, се активизира да убеди Кадафи да освободи българските медици, обвинени за заразяването на либийски деца с вируса на СПИН. Според "Les Inrockuptibles" на 16 юли френският посланик в Триполи Жан-Люк Сибиюд получава телеграма от Париж с искане "да установи контакти на най-високо ниво с либийските власти, за да им представи проект за рамково споразумение за сътрудничество между Франция и Либия".

Изданието цитира самото поверително послание. Според него "този документ може да е бил подписан по време на посещението, което се е канел да направи президентът на републиката в Либия, ако до тогава ние получим потвърждението за екстрадиране на медиците", обяснил пред посланика съветник на външния министър Бернар Кушнер. Париж изрежда областите, които може да залегнат в споразумението, и сред тях е ядрената енергетика. Два дни по-късно френският посланик информира своя министър, че Кадафи е оценил думите ядрена енергетика. Либийците очаквали този сигнал, който бил в отговор на лична молба на полковник Кадафи, припомня БГНЕС.

През нощта на 23 юли посланикът получава нова телеграма от Париж, че молбата на Кадафи е приета от Париж. Френското съгласие трябвало да бъде дадено "в най-кратки срокове", но "единствено ако медицинските сестри и лекарят бъдат освободени дотогава", се подчертава в телеграмата, цитирана от "Les Inrockuptibles". "И нещата се получават. На следващия ден, 24 юли Муамар Кадафи освобождава българските медици", подчертава френското списание.

Президентът на Франция Никола Саркози вече нарече "смехотворни" съобщения, според които покойният вече либийски диктатор е финансирал предизборната му кампания през 2007 г.

Новинарският сайт Mediapart обаче преди седмици съобщи, че либийският режим е дал за кампанията на Саркози 50 млн. евро.

Медията се позовава на документ, в който освен Саркози и Муамар Кадафи са споменати имената на Сейф ал Ислам, един от синовете на Кадафи, и на либийско-френския бизнесмен със съмнителна репутация Зияд Такиеддин, от когото френското правосъдие се интересуваше във връзка със скандална оръжейна сделка с Пакистан през 90-те години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АК47 (калашников)

    0 0 Отговор
    Живи и здрави семейство Саркози 4е ги отърваха нашите хорица ... Все да са така напред французите хубави хора са ..