Last news in Fakti

2 Май, 2012 21:39 1 093 0

Криминализираха възхвалата на Кадафи

  • кадафи-
  • либия-
  • криминализира

Преходният национален съвет (ПНС), който управлява Либия, съобщи, че е приел закон, криминализиращ възхваляването на покойния либийски ръководител Муамар Кадафи, на синовете му или на режима му, както и разпространението на лъжливи информации и слухове, съобщи БГНЕС като се позова на АФП.

"Възхваляването на Муамар Кадафи, на режима му, идеите му или синовете му...или пропагандирането на този режим и на неговите членове, под каквато и да е форма" ще се наказва със затвор, се казва в закона, прочетен пред журналисти. "Ще бъде изпращан в затвора всеки, който разпространява лъжливи информации или слухове...по време на войната..., които могат да навредят на военната подготовка за защитата на страната, или да всеят ужас сред жителите или да понижат духа на гражданите", се казва още в текста. В него се уточнява, че "обстоятелствата, през които преминава страната, се считат за война".


Законът предвижда доживотен затвор, ако "слуховете или информациите...причинят вреди на страната". Втори закон, който засяга преходният период в Либия, предвижда затвор за всеки човек, "който вреди на либийската революция от 17 февруари или унижава мюсюлманската религия или авторитета на държавата и нейните институции".


Друг закон, оповестен днес от ПНС, поставя под контрола на съдебната власт всички имоти и пари, натрупани от семейство Кадафи и редица видни представители на режима му, включени в списък с хора и компании, съставен от ПНС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА