Last news in Fakti

11 Май, 2019 09:49 1 756 7

Само Тръмп харесва Виктор Орбан

  • виктор орбан-
  • сащ-
  • унгария-
  • доналд тръмп

Видни републиканци и демократи в Конгреса на САЩ изразиха загриженост преди визитата на унгарския премиер 

Само Тръмп харесва Виктор Орбан - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Високопоставени членове на Конгреса на САЩ от Републиканската и Демократическата партия изразиха в писмо до президента Доналд Тръмп тревога от "снижаващата се траектория" на демокрацията в Унгария преди визитата на премиера Виктор Орбан във Вашингтон следващата седмица, предаде Ройтерс.

"През последните години демокрацията в Унгария значително ерозира. При управлението на Орбан изборният процес е станал по-малко конкурентен и съдебната власт все-повече се контролира от държавата", заявиха в писмото си председателят на сенатската Комисия за външните отношения Джим Риш и водещият демократ в комисията Боб Менендес. Писмото е подписано също от сенатора републиканец Марко Рубио и сенаторката от Демократическата партия Джийн Шахийн.

Няколко демократи от Камарата на представителите начело с председателя на Комисията за външните работи Елиът Енгъл призоваха Тръмп да отменят срещата с Орбан, предвидена за понеделник, изразявайки подобна загриженост, като се позоваха на негови антисемитски и ксенофобски коментари.

Сенаторите освен това заявиха, че са много разтревожени от близките отношения между Унгария - партньор в НАТО, и Русия. Според тях Будапеща не е успяла да диверсифицира енергийните си ресурси от Москва и е позволила на Русия да експлоатира визовата ѝ система, за да избегне американските санкции.

Те определят преместването на Международната инвестиционна банка от Москва в Будапеща като "упражнение по прехвърляне на руска власт" и смятат за обезпокоително, че Унгария е отхвърлила американското искане за екстрадиране на двама търговци на оръжие и вместо това ги е "пуснала на свобода в Москва".

Сенаторите молят Тръмп да повдигне тези опасения на срещата с Орбан и да подчертае подкрепата на САЩ за унгарския народ.

Само Тръмп харесва Виктор Орбан

Коментар от Белия дом за писмото няма, но служител от администрацията заяви пред репортери, че визитата на Орбан е част от стратегията на администрацията на Тръмп за подновена ангажираност на САЩ в Централна и Източна Европа, в опит да се насърчат страните да работят съвместно и в сътрудничество с НАТО и съседи като Украйна.

"Целта на тази среща единствено е просто да укрепи допълнително стратегическите отношения между съюзници, а не непременно да реши всички въпроси от двустранния дневен ред, което ние правим постоянно през последните две години", каза служителят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВРАБЧЕ ПОБОЙНИК

    16 2 Отговор
    ОРБАН ГИ НАПРАВИ БАРЛИВИ,НАПРАВО ГИ УКРИВИ.!!!
  • 2 Наом Чомски

    19 2 Отговор
    Когато някъде няма демокрация, това означава че в тази страна не управляват евреи.
  • 3 Биде

    17 1 Отговор
    Също е харесван у нас за това че има топки казано жаргонно и в доста европейски страни чийто народи се дразнят от раболепните си политици и приведеното им положение към тъпотиите на ЕС и агресиите на САЩ!!!
  • 4 Електрошок

    11 1 Отговор
    "През последните години демокрацията в Унгария значително ерозира"Превод от еврогейски:През последните години не се връзват на еврейските ни номера!
  • 5 стоян

    9 0 Отговор
    Щом великият Тръмп е преценил и харесва Орбан =това значи че и ние трябва да харесваме Орбан
  • 6 ОРБАНИСТ

    0 0 Отговор
    И АЗ ХАРЕСВАМ ОРБАН
    ТОЧНО КАКТО ТРЪМП
  • 7 ЗА НАВЛЕЦИТЕ

    1 0 Отговор
    ЗАЩО ДА ГИ ХРАНИ
    ДОШЛИ СА НЕКАНЕНИ
    НЕПОКАНЕНИТЕ СА НАВЛЕЦИ