Last news in Fakti

25 Май, 2019 10:40 4 353 32

САЩ въоръжават арабите срещу Иран

  • саудитска арабия-
  • оръжия-
  • сащ-
  • иран-
  • майк помпео

Тръмп намери вратичка в закона

САЩ въоръжават арабите срещу Иран - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Американското правителство прибягна до рядко използвано извънредно право, за да заобиколи Конгреса и да прокара 22 сделки за продажба на оръжие на Саудитска Арабия, Обединените Арабски емирства и Йордания на общата сума от 8,1 милиарда долара, съобщиха информационните агенции.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео уведоми Конгреса, че решението да се използва "вратичка" в Закона за контрола върху оръжейния износ, е взето за "възпиране на иранската агресия" и за да се укрепят способностите за самоотбрана на партньорите на САЩ, за да не се влоши ситуацията в Залива и в Близкия изток. Помпео увери, че администрацията смята само веднъж да използва това извънредно право. Той каза, че някои от сделките са били представени на конгресмените преди 18 месеца, но те не предприели нищо, а забавянето им може да създаде проблеми в момент, когато нестабилността в региона се засилва.

Вчера президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ смятат да изпратят още 1500 войници в Близкия изток, за да подсилят американския отговор на неуточнена иранска заплаха. Одобряването на сделките, за които става дума, ще позволи да се продадат боеприпаси с точно насочване, други бомби и муниции, както и средства за поддръжка на самолети.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    44 4 Отговор
    Крава-ленд са доказани терористи! :(
  • 2 El chochone

    31 3 Отговор
    СЛАВА НА МАДУРОоО!
  • 3 Тито

    42 2 Отговор
    САЩ създават поредните джихадисти-но този път като държава...Нима С.Арабия не е доказан спонсор на брадатите джихадисти....???????

    Коментиран от #8

  • 4 Анти милиционер

    27 2 Отговор
    Тоталитарната клоака на Ротшилдите - САЩ. Еврвхска диктатура със 62 пола и гмо.
  • 5 Бесен Язовец

    37 3 Отговор
    Важното е краварите винаги си измислят обяснения. Ако не е Иранската заплаха , ще е Руската или Корейската. А ако пък няма - ще вземат да гръмнат две кули !
  • 6 милко

    8 22 Отговор
    А северна корея от къде ли се е сдобила с ракетки от невинна Русия ли.
  • 7 Булгар

    26 3 Отговор
    Нека ги въоражат и после по белия дом с тяхното оръжие
  • 8 гост

    6 16 Отговор

    До коментар #3 от "Тито":

    А Иран чии спонсор е ???? На божи кравички ??? Или важното е , че е дружка на Путя ???

    Коментиран от #18

  • 9 американската нация е най гнусната нация

    31 5 Отговор
    и затова целият свят ги мрази! всички искат да продават оръжия защото са алчни но уж че било трудно и те виждаш ли как заобиколили закона! обяснение за кухи соросоиди!

    Коментиран от #10

  • 10 гост

    4 18 Отговор

    До коментар #9 от "американската нация е най гнусната нация":

    Бреййй , не думай !!! А любимата ти Раша какво продава , дъвки и близалки ????
  • 11 ГостЪ

    10 3 Отговор
    За да не се разправят с едните почти най-луди мюсюлмани въоръжават другите .
    А на нас нормалните после ни остава само да бистрим след това откъде е почнал апокалипсиса . Най,,-силната'' държава в света отново се държи като малко дете с проблемно поведение и сериозни нелечими ментални плоблеми .
  • 12 El chokolade

    17 3 Отговор
    Изсмукват паричките на тъпите араби .които се избиват един друг

    Коментиран от #13

  • 13 Ротшилд пед ал

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "El chokolade":

    За Израел.
  • 14 Булга

    12 0 Отговор
    Да видим като им източат петрола какво ли ще им продават
  • 15 гошо

    2 12 Отговор
    Всички българи който възхваляват комундетата да заминават в венецуела да видят какво значи бес западни стоки.Диктатура имаш право да работиш много за малко пари, да не можеш да живееш където си поискаш айде дайте личен пример де в едни комунистически общества да живеете нали ве е налегнала носталгията.
  • 16 Булгар

    11 2 Отговор
    Примери много като например едно време децата не изтърваха лагери пролет лято зима всичко можеха да си закупят или построят дом
    Нова кола почивки ядеше се само 100% храна
    И много други
  • 17 Бесен Язовец

    2 8 Отговор
    Правилно постъпват хамериканците, по добре арабите от колкото аятоласите.
  • 18 Бачо Киро

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Че къде са тея спонсорирани от Иран терористи? От сума време има война на терора, обявена след 9-11. Там бяха саудитци и тръгна далаверата с ИД. Къде видя иранските марионетки? За ИД даже си признаха американците, включително чрез Хилъри Клинтън и Джон МакКейн. Признаха и за "белите каски" и си ги прибраха в Израел. Ти обаче си седиш и дрънкаш глупости....

    Коментиран от #20, #22, #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 гост

    3 7 Отговор

    До коментар #18 от "Бачо Киро":

    Ама естествено , те Хизбула са направо невинни монаси , да не говорим за другите , хахахха !!!!
  • 21 А бе

    7 1 Отговор
    Персите ако ги подпукат тия арабески, свят ще им се завие. Намерили краварите на кого да разчитат.
  • 22 гост

    3 8 Отговор

    До коментар #18 от "Бачо Киро":

    Иран, под ръководството на президента Махмуд Ахмадинеджад, е бързо развиваща се заплаха за собствения си народ, народите от региона на Близкия изток, както и в западния свят.

    Иран отдавна участва в спонсориране и подкрепа на терористични групи в целия свят и е официално замесен в терористична дейност в няколко западни държави. Предоставя помощ под формата на оръжия, обучение и финансиране на "Хамас" и други палестински терористични групи, Хизбула в Ливан, Ирак бойци, и талибаните бойци в Афганистан.

    Поведението на Иран през последните няколко години показва, че той активно преследва програма за ядрени оръжия. Докато отрича тези твърдения, поведението на Иран е санкциониран от различни международни организации, включително МААЕ и Съвета за сигурност на ООН.

    През последното десетилетие, Иран е упражнявал всички етапи от разработването на ядрени оръжия, включително уранодобива, превръщане на уран до уранов хексафлуорид, обогатяване на уранов хексафлуорид, за да се получи висок клас делящ се материал, необходим за военна употреба, и разработване на имплозия система, необходима за детонация на ядрени устройства. Всичко това въпреки ангажимента на Иран и ратификацията на Договора за неразпространение на ядреното оръжие. В допълнение, Иран е разработил оръжейни системи - предимно средни и дълги разстояния балистични ракети, способни да пренасят атомни полезния товар за страните в Близкия изток, Европа и скоро Северна Америка.

    В допълнение, Иран п

    Коментиран от #30

  • 23 гост

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "Бачо Киро":

    В допълнение, Иран продължава да нарушава и не зачита човешките права на своите собствени граждани и потиска свободата на пресата, свободата на сдружаване, свободата на религията, равенството и правата на децата.

    Иран публично отрича Холокоста и е единствената страна, която открито призовава за унищожението на друга държава - Израел.
  • 24 Петър

    3 1 Отговор
    Идеята да се сбият арабите е добра ,но те едва ли ще влязът във война помежду си .Отслабени и със петрол ще бъдат лесна мишена .
  • 25 ПЕНКО

    0 2 Отговор
    СРЕЩУ ИРАНСКИТЕ ВОЙНИ И ТЕЗИ НА ХУСИТЕ Е НЕОБХОДИМО ОРЪЖИЕ ОТ НОВ КЛАС: "ПСИХИРАНЕ НА САУДИТЦИ ; ПСИХИРАНЕ НА ОАЕЙЦИ И НАЕМАНЕ НА ИСТИНСКИ БОЙЦИ -ПСИХИРАНИ ОТ ПАНТАГРАМА -ГОНА -ОНА -НА " !!!!!!!!!
  • 26 outlander

    1 3 Отговор
    Руслямистанските слуги да нахлузват памперсите и да почват да квичат и вият от страх и безсилие.
  • 27 999

    3 0 Отговор
    Ако мислят че съудитите че ще победят иран персите щеги унищожат тябва десе включат краварите и израел но какво ще направи китай и руснаците несе знае май започва трета световна никой данесе радва чесме близо до огъня тази война нямада е както беше в ирак иранците имат балистични ракети с 7 до 8 хиледи километра обсег.
  • 28 999

    2 0 Отговор
    Но ще кажете че те имат пейтрит но тази система е сполучлива само до 30% както видяхме колко ракети бяха истреляни към израел около 700 железния купол неможа да прехване и половината добрече ракетите нямат бойни глави а само гориво до израел и падад като камани смятайте ако бяха всичките балистични и с бойни глави израел щеше да изчезне
  • 29 чико

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Путиноидите са злобни безмозъчни червеи":

    няма ние вие, квота кажат сащ тва
    (но това не е добре)
  • 30 ПАТРИОТ

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Иран е страна с 5000 годишна история, култура. През последните 1500 години Иран не е нападнал чужда държава /за разлика от САЩ - 180 вмешательства, агрессии, бомбардировки над суверенни държави - Мексико, Иран, Лаос, Филипините, Индонезия, Виетнам, Либия, Ирак, Сирия, Сърбия, Гватемала, Чили, Хаити, Гранада, Никарагуа, Куба, Хондурас, Панама...... Иран има пълното си право да притежава всякакво оръжие - както й всяка друга страна на земята
  • 31 мда

    0 0 Отговор
    Я колко умно. Ще збият Араби срещу Перси - все джихадисти :-) и ще им продават оръжие с големи количества.
  • 32 евалата на Тръмп

    0 0 Отговор
    Само така продавай оръжие на простите мюсюлмани да се избиват един друг какво по-хубаво от това