Last news in Fakti

9 Юни, 2019 18:43 11 095 36

Предупреждение! Гърция и Турция все още са пред война

  • костас симитис-
  • гърция-
  • турция-
  • егейско море-
  • имия

Статусът на Имия, две необитаеми островчета в гръцки териториални води, е оспорван от Анкара

Предупреждение! Гърция и Турция все още са пред война - 1
Снимка: Shutterstock

Опасността от "горещ инцидент" с Турция е все по-възможен, предупреждава бившият премиер Костас Симитис в статия в Kathimerini.

По отношение на „кризата около Имия“, която доведе Гърция и Турция до ръба на войната няколко дни след като той стана министър-председател през януари 1996 г., Симитис казва, че „не е изключено сегашното турско ръководство да има подобни проекти“.

Статусът на Имия, две необитаеми островчета в гръцки териториални води, близо до турското крайбрежие, е оспорван от Турция.

Бившият министър-председател смята, че новото правителство, което ще бъде сформирано след изборите през юли, трябва да се заеме с отношенията с Турция и предупреждава, че "въпросите са известни, но актуалната обстановка е различна от тази, които е налице от десетилетия".

За Симитис най-значимият нов фактор е откриването на запасите от природен газ в Кипърската изключителна икономическа зона и спекулациите, че подобни запаси от нефт и газ съществуват в някои части на кипърския и гръцкия шелф.

Симитис също смята, че кризата в Имия "не е била случайна ... след като тогавашното турско ръководство искаше да се възползва от кризата, предизвикана от болестта на неговия предшественик Андреас Папандреу, неговата оставка и избирането на ново ръководство, което вярваха, че могат да изненадат“.

"Не е изключено подобни проекти да се кроят от сегашното турско ръководство", казва бившият премиер, добавяйки, че "интензивната политическа конфронтация в Гърция преди изборите създава благоприятни условия за такива действия".

„Турция може да реши, че този период дава възможност за налагане на възгледите си за преочертаване на териториалните води на Гърция и континенталния шелф”, отбелязва Симитис.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    54 46 Отговор
    Усещам как фесовете ще ядат дървото ама мъжката,сега вече САЩ няма да се поколебаят да продадат оръжия с кредит на маляките,особено като става въпрос за непослушния ердогрух.

    Коментиран от #2, #11, #21

  • 2 ivan4o

    22 16 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Бе галош те гърците купиха повече оръжие и от арабите бре.! А оня министър на отбраната не си подаде оставката ,че е болен, ами спецовете дигнаха санджака но остров имия ,когато беше под охрана.пхаахахах
  • 3 Borislav Popov

    36 39 Отговор
    Руските подлоги сега негодуват, недей така да обиждаш, най близките им приятели и съюзници, турчулята, турски потоци, ракети С-400, това онова ! Расия - Турция, Дружба навеки !

    Коментиран от #5

  • 4 Тъп

    16 12 Отговор
    Пуйкоте явно изпускат вътрешната пара с дразнене на комшулята.
  • 5 ivan4o

    15 15 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    Бориславчо, чувал ли си за волжките българи в Татарстан?

    Коментиран от #8

  • 6 юнак Грую

    19 15 Отговор
    ....ДРУЖИНААА...!! Кажете сеги тука. Турчулята ако нападнат на Гърчулята, ние ще им помагаме ли бря ?

    Коментиран от #7, #12, #17

  • 7 Анонимен

    24 8 Отговор

    До коментар #6 от "юнак Грую":

    Ще си траем че ще има още една национална катастрофа.
  • 8 Borislav Popov

    23 10 Отговор

    До коментар #5 от "ivan4o":

    Слушай кво бе охлюв, Волжските българи не са живеели в Татарстан, а са живеели във Волжска Булгария и именно така се е казвала днешната република Татарстан, още преди революцията 1917 година, но после комундетата са измислили сегашното име за да обезличат българското влияние там.

    Коментиран от #19, #24

  • 9 Асанчо

    22 11 Отговор
    Турция е голяма работа. Всичко върви нагоре - инфлацията, курса на лирата, цената на лука... Имаме и много танкове от студената война, като нови са. Подарък от америка. Никой не може да ни пипне!

    Коментиран от #22, #25

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 RTE

    24 20 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Бе те и в Кипър 74-та гдина щяха да ядат боя от гърците фесовете, под съпровода на англия и сащ, но и до сега реват за окупация на Кипър в следствие на турската инвазия на острова. Големите изказвания, но при реален конфликт, гърция е изрината чисто военно в адриатическо море. Защото приказките са едно, но като се сблъскат с реалностите такива горещи глави като гръцките, и българските им аналози като теб, тогава и америка по мъжката се оттегля на безопасно разстояние за да не отнесе пердаха по мъжки. Постоянно бива подценявана Турция, но накрая болката от унижението е много голяма.

    Коментиран от #14, #15, #16

  • 12 Българин

    19 17 Отговор

    До коментар #6 от "юнак Грую":

    Ще ги опукаме ислямистите!

    Коментиран от #13, #26

  • 13 гост

    21 7 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    С какво ? Ако ставаше с боб...ехееее ?
  • 14 да да

    14 11 Отговор

    До коментар #11 от "RTE":

    Публикувано във факти.бг: Бе те и в Кипър 74-та гдина щяха да ядат боя от гърците фесовете, под съпровода на англия и сащ, но и до сега реват за окупация на Кипър в следствие на турската инвазия на острова. Големите изказвания, но при реален конфликт, гърция е изрината чисто военно в адриатическо море. Защото приказките са едно, но като се сблъскат с реалностите такива горещи глави като гръцките, и българските им аналози като теб, тогава и америка по мъжката се оттегля на безопасно разстояние за да не отнесе пердаха по мъжки. Постоянно бива подценявана Турция, но накрая болката от унижението е много голяма.


    Няма как да не се съглася,много точен коментар!
  • 15 Хитър Петър

    24 16 Отговор

    До коментар #11 от "RTE":

    Не пиши глупости, през 1974 година гръцките националисти се опитват да присъединят република Кипър към Гърция. Това не изнася нито на САЩ, още по-малко на Великобритания, която има база там и до днес. Тогава НАТО е на страната на Турция, дори налагат оръжейно ембарго на Кипър. Сега обаче нещата са коренно различни. Вече става дума за газ и за страна членка на НАТО и ЕС, Гърция, освен това и Кипър вече е част от ЕС, за разлика от тогава. Никой, дори Путин няма да подкрепи болните амбиции на Ердоган.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Лален

    18 15 Отговор

    До коментар #6 от "юнак Грую":

    Ще ходя към Гърция, всеки които е враг на Турция е мои приятел.

    Коментиран от #27

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 грух

    2 1 Отговор
    няма страшно - нали са "братя по оръжие" в НАТО !

    кикикики
  • 21 грух

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    усещам как изобщо не си в час.
  • 22 Гост

    17 5 Отговор

    До коментар #9 от "Асанчо":

    Вашите танкове къде са? Поделенията ви къде са? Защо ли пиша, та при вас един пенсионер работил 40 години взема 200 лева пенсия, а за работещите бедняци цял свят знае.

    Коментиран от #31

  • 23 Ayasofya

    8 11 Отговор
    #Направи Истанбул отново Константинопол
  • 24 Дориан

    6 5 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    Хахахаха, българи, хаха. Смях в залата
  • 25 Тигър

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Асанчо":

    Ти къде си бе, та да те пипат
  • 26 Учуден

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    А така батко бледолик. Ще свалим всички прашки на българките и ще воюваме с прашки.

    Коментиран от #30

  • 27 Учуден

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Лален":

    Купи си вазелин, защото може да запееш песента. Ах как боли.
  • 28 573

    6 2 Отговор
     !!!!!!две необитаеми островчета в гръцки териториални води, близо до турското крайбрежие!!!! Гръцки пак близо до Турция смешници
  • 29 ВАКИЧА

    7 3 Отговор
    Те гърците нямат армия бе.

    Коментиран от #34

  • 30 Асанчо

    4 4 Отговор

    До коментар #26 от "Учуден":

    Яваш... да не свалиш и на Айшето шалварите!
  • 31 Асанчо

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Аркадаш, тука един батко Булгар ми изпрати едно линк за тоз сайт Global firepower. Ми то много танк имали българите. 2 440 броя!?! Излъгали са ни, че са ги нарязали!!! Излизам за малко, че нещо взе да ми топли в гащите. Вай, вай, вай...
  • 32 Турчин

    1 1 Отговор
    Ама вие добре ли сте Турция е един от най добрите бойни държави недейте само да критикувате прочете нещо полезно

    Коментиран от #33

  • 33 Още по-голям турчин

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Турчин":

    Точно така, братко! По-силни сме от САЩ и Русия взети заедно! Даже и китайците може да победим, но ни спира, че не можем са решим къде ще ги погребваме толкоз много. Само да си построим самолетоносача и да видим откъде ще му вземем самолети. О, ще видят те тогава... Хахаха...
  • 34 Нямаме армия ние

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "ВАКИЧА":

    Нямаме армия ние. И представа си нямате за гръцката армия.А да не говорим че о.Крит е пълен със американски военни бази . Доган да си седне на задните части ,защото видя как за една седмица Трамп го унищожи финансово и турската лира се продаваше срещу 7 евро. Турският пазар реве от глад. Затова всички българи бягат на почивка в Турция, срещу 300 евро в 5* хотел с храна на корем 24 часа и всичко това за 9 дена. Така че нека се замислим колко са добре Турция. И нека да не вярваме много на новините и пресата,не е лесно да се започне воини между две държави като Гърция и Турция. А що се отнася до игео тези два острова от дълги години са си имали дразги с турците. Аз живея точно до тях затова си позволявам да дам коментар.
  • 35 Нямаме армия ние

    1 1 Отговор
    Нямаме армия ние. И представа си нямате за гръцката армия.А да не говорим че о.Крит е пълен със американски военни бази . Доган да си седне на задните части ,защото видя как за една седмица Тръмп го унищожи финансово и турската лира се продаваше срещу 7 евро. Турският пазар реве от глад. Затова всички българи бягат на почивка в Турция, срещу 300 евро в 5* хотел с храна на корем 24 часа и всичко това за 9 дена. Така че нека се замислим колко са добре Турция. И нека да не вярваме много на новините и пресата,не е лесно да се започне воини между две държави като Гърция и Турция. А що се отнася до игео тези два острова от дълги години са си имали дразги с турците. Аз живея точно до тях затова си позволявам да дам коментар.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: