Last news in Fakti

13 Юни, 2019 19:59 11 881 9

Кафето лекува тази страшна болест

  • кафе-
  • спазъм-
  • мускули

Лекарите отдавна смятат, че силната напитка допринася да се потиснат мускулните спазми

Кафето лекува тази страшна болест - 1
Снимка: Shutterstock

Френски медици описаха рядко генетично заболяване, чиито симптоми се отстраняват посредством прием на кофеин, съобщи сайтът MedicalXpress.

Носител на генните мутации, които предизвикват нарушаване на функциите на мускулите, се оказало 11-годишно момче. Дискинезията, свързана с мутация на гена ADCY5, се изразява в непроизволни движения на мускулите на ръцете, краката и лицето. Тя се среща у един човек на милион души и засега е нелечима. В дадения случай родителите смятали, че когато синът им пие кафе, това помага да се предотвратят припадъците му.

Лекарите констатирали, че въпросното предположение отговаря на истината. Родителите по невнимание купили капсули еспресо без кофеин и в резултат симптомите на заболяването у момчето рязко се обострили. Неконтролируемите и болезнени мускулни спазми продължили 4 дни, докато родителите не си дали сметка, че са допуснали грешка. След като момчето отново започнало да приема кофеин, спазмите изчезнали.

"Това е една от онези невероятни случайности, с които е изпъстрена историята на медицината", отбеляза д-р Еманюел Фламан-Розе от болницата "Питие Салпетриер" в Париж.

Лекарите отдавна смятат, че силното кафе допринася да се потиснат мускулните спазми, но болестта е толкова рядка, че не достигат пациенти, за да се потвърди това виждане.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Безкофеиновото

    10 8 Отговор
    Кафе, е вредно, за здравето, поради химическата обработка.
  • 2 JPower

    9 0 Отговор
    Скоро да очакваме подобна статии и за колата, хамбургер,защо не и за кокаина!!!

    Коментиран от #5

  • 3 Цеко сифоня

    10 3 Отговор
    Гроздомицин 50° също е с доказани лечебни свойства.
  • 4 Антисоцилаист

    12 0 Отговор
    Господа, споделям с Вас проверено от мен въз основа на споделено с мен от друг човек (инж. Минков - благодаря Ви!) срещу мускулните спазми. Те, наричани от чуждопелтеци "кръмпи", а от българския народ "премятане на жила", най-често се дължат на недостиг на калиеви йони. За обикновения човек най-достъпният начин да ги набави за организма си, е да яде кайсии или да пие кайсиев сок. Кога? След като усети тази непоносима и остра болка. Опитайте и тя няма да се повтори седмици - до следващия недостиг. А тогава? Тогава пак - кайсии или сок от кайсии! Не скъпи таблетки, не кафе, което е бедно на калиеви йони, не и калиевата "люта сол"! Проерил съм, опитал съм, редовно го правя - опитайте и Вие. Ако Ви помогне - благодарете не на мен, а на отворилия ми очите - инж. Минков. Ако не Ви помогне това - друга е причината и питайте другиго знаещ и опитал друго. Нека сега фарма-мафията ми пише минуси! За всеки минус - благодаря!, а Вие опитайте с кайсии и кайсиев сок! Не с магнезиеви таблетки! Не с кафе! Не със содичка ( въгледвуокисът вреди на калиевия Ви баланс)! Не и с бира - ще Ви боли по-често и повече! Май много мафии ще ми пишат минуси...

    Коментиран от #6

  • 5 Бачо Киро

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "JPower":

    Чакай бе, кокаинът нали беше срещу главоболие, коклюш, гадене, стрес и виене на свят? Не ги ли лекува тея неща?
  • 6 дддддддд

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Антисоцилаист":

    А може ли кайсииките да са ферментирали и после дестилирани до 55 градуса-щото аз ежедневно употребявам такива кайсиики и нямам "премятане на жила"...?

    Коментиран от #8

  • 7 бббббб

    0 0 Отговор
    Хубавите открития стават случайно
  • 8 Хасан

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "дддддддд":

    кайсийките може да са под един миризлив космат клон
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: