19 Юни, 2019 13:10 7 003 75

Гърция заплаши Турция

  • кипър-
  • заплаха-
  • сондажи-
  • кораби-
  • алексис ципрас-
  • гърция-
  • турция

Гърция има план да попречи на турските сондажи

Гърция заплаши Турция - 1
Снимка: Shutterstock

Оценката, че Турция няма да изпрати втори сондажен кораб, този път в гръцката изключителна икономическа зона в района между гръцкия остров Кастелоризо и Кипър, направи премиерът на Гърция в интервю за телевизия Open, цитирано от "Катимерини".

Ципрас каза, че Турция "се чувства и е изолирана в региона", като подчерта, че позицията на Анкара в Източното Средиземноморие "не е нещо, което ни изненадва". "Гърция има план да попречи на това и няма да направи крачка назад", заяви гръцкият министър-председател.

"Става въпрос за действия, които сме предвидили от много време и затова работим интензивно и с план, за да бъде подготвена страната ни да се справи с такъв род действия с (помощта на) подходящи съюзи", каза гръцкият премиер.

Той заяви в отговор на въпрос, че каналите за комуникация между него и турския президент Реджеп Тайип Ердоган са винаги отворени. "Ще говоря с Ердоган, ако е необходимо, но още не сме на този етап", уточни Ципрас.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мишел от съпротивата

    38 37 Отговор
    Бой по фесовете. Само от това разбират.
  • 2 CHAL:mATA

    42 30 Отговор
    Е няма такава Турска наглост!
  • 3 Сарматиан

    36 14 Отговор
    Браво! Нашите най - противни врагове може да се степат.
  • 4 Ай стига бе

    35 26 Отговор
    Много нагли бе, и прости. Санкции докато проядат свинско.
  • 5 Социумът

    31 13 Отговор
    ДГД гърците.Най-големия враг на българите и най-големите крадци и плагиати.
  • 6 Аман от политически игри и провокации

    25 9 Отговор
    Аман от Русия и САЩ и техните Гео политически игри. Този турски кораб е чиста провокация
  • 7 антитурчин

    14 13 Отговор
    Евала за яката новина!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 8 вермилиън

    24 3 Отговор
    Ама в Кипър има британски самолети Ф 35 . Те не отидоха там случайно

    Коментиран от #16

  • 9 С голо дупе ли

    13 20 Отговор
    Ли плашите тучаци с големи курчаци? Хахаха

    Коментиран от #67

  • 10 СссереМ

    21 19 Отговор
    И ква стана тя,след Франция и Гърция се намесва,а на юг чакат 40 милиона кюрди които САЩ ще въоръжи с огромно удоволствие,очертава се Капъкуле и Хамзабейли да са новите граници с Кюрдистан.

    Коментиран от #70

  • 11 БЪЛГАРИН БУДИСТ

    15 6 Отговор
    ЕТИОПСКИ САЖДИ ПЛАШАТ ТАЛИБАНИ ХАХХАХАХХА КЛАСИКА В ЖАНРА БАТЕ
  • 12 Инфо

    21 6 Отговор
    Чужденците напускат турците. Анкара може да "лае" много, но проблемите, с които се сблъсква в предполагаемото сондиране в кипърската ИИЗ, са много и според последната информация, турците са извън ноу-хау, тъй като техните чуждестранни партньори постепенно се оттеглят поради заповед за арест и възможното налагане на санкции. Освен това компаниите, които продължават да си сътрудничат в областта на енергетиката с Турция, са изправени пред сериозни финансови и правни проблеми, свързани с корупцията, незаконните договори и една от тях е на ръба на фалита. С оглед на гореизложеното, на практика е почти невъзможно за Турция да извършва сондажи, тъй като има сериозен недостиг на персонал, ноу-хау и се атакува от международната общност за незаконни действия, които се извършват ежедневно. Турция е изправена пред големи проблеми със сондажите си в кипърската ИИЗ, тъй като специализирани чуждестранни компании, които предоставят необходимото ноу-хау, си тръгват един след друг. Това развитие идва след заповедта за арест на членовете на екипажа на турския кораб, издадена от властите на Кипър поради незаконно пробиване. Според вестник Phileleftheros, Baker Hughes, една от трите останали международни компании, участващи в първото пробиване на "Фатих" в Анталия и ранните етапи на незаконното пробиване в кипърската ИИЗ, напусна, защото, както тя каза, незаконната дейност не е предвидена в нейния договор с турската петролна компания (TPAO)

    Коментиран от #33

  • 13 Инфо

    13 1 Отговор
    Това дружество е предоставило специализирана техническа помощ по отношение на самото сондиране, по отношение на сондажни глави и механични процеси. Само преди няколко дни, друга чуждестранна компания, която предоставя услуги на турската платформа за пробиване, си тръгна. Те остават в сътрудничество с TPAO и "Фатих", две чуждестранни компании, които обаче са изправени пред редица проблеми. Това е Weatherford International, която е в несъстоятелност, а от ноември 2013 г. Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ е наложила редица ограничения върху договори с Ирак, Судан, Сирия и др. за което Комисията по ценни книжа и борси на САЩ заявява в своята публична декларация, че се занимава със случаи на корупция, фалшификация на сметки с цел прикриване на незаконни сделки и незаконни плащания. Според "Phileleftheros", Американската комисия по ценни книжа и борси, наред с другото, през 2013 г. е наложила глоба от 65 млн. Долара на тази компания за странни сметки в Албания, придобиването на държавни служители в Ангола и Конго. Компанията бе глобена със съдебни заповеди от Тексас през 2002 и 2011 г. Втората компания, която остава в сътрудничество с TPAO за незаконно сондиране, предоставя чрез дъщерното си дружество в Турция много ограничена част от услугите, необходими за сондиране. Това са предимно технически подводни задачи. Всъщност информацията показва, че ръководството на тази компания е изпратило поредица от послания през последните няколко дни, че обмисля отт
  • 14 Инфо

    11 2 Отговор
    че обмисля оттегляне. Бавните ритми и последователните прекъсвания на работата са очевидни от скоростите на снабдяване, главно с утайката, която е смазочното масло за пробиване, и това показва също скоростта на прехвърляне към сондажа на специален цимент от пристанището на Анталия, което е необходимо на различни етапи за екраниране на кладенеца.
  • 15 xexexe

    13 6 Отговор
    "Ще говоря с Ердоган, ако е необходимо, но още не сме на този етап" Ципрас може да говори с Ердоган само като лекар с психиатричен пациент
  • 16 Бай хой

    13 11 Отговор

    До коментар #8 от "вермилиън":

    Учат се да заобикалят с300. Ма нещо не им са получава. Фъ35 са стелт колкото трамп е космонавт. А още не са уточнили крава бойс почему им казват пето поколение. Сигурно защото не могат да преминат пети клас от началното училище. Внос янките не можаха да се справят с технологията за пето поколение изтребител. Дааам ще викат отново на помощ руските технолоджи.

    Коментиран от #22, #24, #25, #29

  • 17 Турчак с голям курчак

    15 14 Отговор
    От голо дупе се не бои :)
  • 18 Пак така преди 100 години

    20 15 Отговор
    Гърците плашеха и после се фърляха от скалите в морето край Измир.

    Коментиран от #20

  • 19 Hяма дъно

    13 9 Отговор
    Браво на гърците!!! Οт гнева на турците....техните заплахи....празните думи
  • 20 СссереМ

    18 17 Отговор

    До коментар #18 от "Пак така преди 100 години":

    А после ние гонихме турчулята до Цариград и ако не беше Русия още щяхме да си там.

    Коментиран от #23, #71

  • 21 Време е Ердоган да пусне

    12 9 Отговор
    Половин един милион омиротворители от Сирия
  • 22 вермилиън

    12 5 Отговор

    До коментар #16 от "Бай хой":

    С 300 има Гърция ,не Турция . Мисля, че са се научили да ги преодоляват , защото в Сирия две такива установки хвърчаха във въздуха -една иранска и една сирийска. С 300 може да бъде елиминирана и със самолети 4то поколение, но с 5то е по лесно.
    И България има С 300 също.

    Коментиран от #39

  • 23 Кога това после бре

    13 17 Отговор

    До коментар #20 от "СссереМ":

    Кога си гонил турчуля? Последно те ви гониха из тракия

    Коментиран от #35, #37

  • 24 Българското ЦРУ ВКР ГЕСТАПО СС ДС ФБР

    16 4 Отговор

    До коментар #16 от "Бай хой":

    Да не тръгнеш набързо и неподготвен към Турция, като обслужващ персонал за ракетите, пак масово, пак с чувалите и куфарите, обиждайки ви /любимите ви турски приятели/ на границата, без подбор на пола, отворко???
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Мехмед

    17 19 Отговор
    Една мъничка държавичка като Гърция била заплашила грамадна Турция. Това някакъв виц ли е?

    Коментиран от #28, #36, #44, #72

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 СссереМ

    25 6 Отговор

    До коментар #26 от "Мехмед":

    А чувал ли си за плана Хан Тервел,що се отказахте бе,нали горихте българските знамена през 89-та,нали крещяхте - с коли си тръгнахме,с танкове ще се върнем.Върнахте се ама насЛани,щото като почнат да ви викат че сте цигани и да ви бият и яват жените ви се прибрахте пак тука да ви хрантутим и да чакате на помощи.

    Коментиран от #42, #52

  • 29 Санде

    6 7 Отговор

    До коментар #16 от "Бай хой":

    Руските технолоджи, хаахахаа, айде ако обичаш ги помоли да създадат една кафеварка преди да създават стелтове . И ако не помниш техните създатели на нещо си са в тюрмите на путя .
  • 30 СссереМ

    14 4 Отговор

    До коментар #27 от "KARDJALISTAN":

    Абе тебе верно те удари жегата,стига сънува,събуди се.4000 кюрди ви завряха маслинов чеп отзад,ти аскера ли аскера,ами ако бяха 40 млн????

    Коментиран от #31

  • 31 Маслинов чеп

    11 6 Отговор

    До коментар #30 от "СссереМ":

    Ама сега терористите още ходят с роклите с които избягаха. Е, поне 6000 не успяха.....ако бяха 40 млн ли...ами има ли толкова фусти за да облекат ....хахаха
  • 32 БЪЛГАРИН БУДИСТ

    8 4 Отговор
    ЕТИОПСКИ САЖДИ СРЕЩУ АНАДОЛСКИ ТАЛИБАНИ ХАХХАХА НА КОГО МУ ПУКА ИЗОБЩО?

    Коментиран от #51

  • 33 ??!!

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Инфо":

    Толкоз ли не могат да намерят Саудитска или иранска фирма и технология! И наемници сондьори
    Кой е казал че трябва да е фирма от енергетиката. Мерси за инфото по добро от статията
  • 34 Турция и Гърция

    6 5 Отговор
    да се трепят - по-добрият да победи. 😂
  • 35 Феса

    12 0 Отговор

    До коментар #23 от "Кога това после бре":

    Кога са ни гонили , когато ни нападнаха румънците гърците , сърбите и българските войски се оттеглиха щот видяха че е турско там и нема смисъл трябваше войници по фронтовете , фесовете що не влязоха в България , щото още ги болеше отзад
  • 36 Феса

    13 3 Отговор

    До коментар #26 от "Мехмед":

    Колко е грамадна тая Турция ве , та тя на глобуса едвам се вижда , аз голяма държава викам на Русия , на САЩ , на Китаи , има държави с площа на България и с население три пъти колкото Турция на тях големи ли да им викам
  • 37 1994

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Кога това после бре":

    Чети бе, няма да ти навреди. Чети и ще разбереш кога.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Бай хой

    0 3 Отговор

    До коментар #22 от "вермилиън":

    Ц не са се научили и затова сейчас изсраелците летят далеч от Сирия. А коментара ми е отговор на коментар 8, би трябвало първо него да прочетеш и да не пишеш глупости кой има с300 и кой няма.
  • 40 На Александър Македонски праправнуко

    8 5 Отговор
    На руснаците скоро ке им разшириме халките, ние смелите натовски воини. Една трета от Крим ще бъде за нас българските десантчици, другите ке си поделят Европейска Русия. Рускините ще ни сервират водка, сельодка и черен хайвер по бански и ще заживеем като царе в домовете на избитите в краткия и много бърз десант, руснаци. Братята украинци да подготвят трапезите, за да ни посрещнат подобаващо:):)А вие тука не разбрах оти се правите на залуави или сте джендъри дека не искате руски убавици, водка и черен хайвер на Кримските плажове??

    Коментиран от #41

  • 41 Бай хой

    1 5 Отговор

    До коментар #40 от "На Александър Македонски праправнуко":

    Те едни национални предатели така теъгнаха против Русия да ни разширяват границите и резултата бе национална катастеофа и загуба на половината територия и броявам - Одринска тракия, Беломорска тракия, македония, западни покрайнини, добруджа и милиарди репарации в злато. А ти върви да защитаваш кербала.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Динго

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Мехмед":

    Малка ама въоръжена до зъби, https://www.aydinlik.com.tr/turkiye-ve-yunanistan-in-2019-askeri-guc-karsilastirmasi-bilim-ve-teknoloji-haziran-2019-1 Нападателя трябва да разполага със тройна мощ за да има надежди.която вие турците нямате
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Динго

    3 4 Отговор

    До коментар #32 от "БЪЛГАРИН БУДИСТ":

    По голяма глупост от това че Гърците имат нещо общо със Етиопия не съм слушал. https://en.wikipedia.org/wiki/Genetic_history_of_Europe#/media/File:WestEurasia_admixture_crop.png. Това е научната гледна точка а не тъпотии изръсени от тролове

    Коментиран от #63

  • 52 Gogo

    2 9 Отговор

    До коментар #28 от "СссереМ":

    Отивайте си в Анадола ми казаха.защо бе бугар.защото станахте 2милиона и Юзал иска автономия.поне 600000трябва да ви изчистиме..Отидохме и Юзал ни каза трябваше да докажем че в българско има турци сега се връщайте в 500 год дядови земи че те са наши след изтичането на Лозанския 100 год договор пак ще е нашенско.така и така българите са ги откраднали от Византия. Унищожили византийските църкви до основи.Не така мойто момче.Турчина никога не е унищожавал църкви и манастири даже султана отпускал златни пари за подръжката на църкви.за това днес в БГ няма нито една жива византийска църква останала от наследство вулгария а за сметка на султана е пълно с църкви и манастири..колкото и България да крие историята в бг.са унищожени 15000 джамии и принудително изселени 300 000турци след балканската война.И Гърция си иска Месембрия ФилипополА турция си иска Къръджъали Филибе Шумлу ЕскиЗаре.А вчера искахте да влезете в Македония която е била ваша.Как ги правите тия сметки не мога да разбера
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Динго

    4 4 Отговор

    До коментар #55 от "БЪЛГАРИН БУДИСТ":

    По скоро знаят че българите са от монголските степи,ама айде да не говорим за това.В Уикипедия пишат изследователи,историци със дани от ДНА анализи и факти а не някой измислен дришльо.Когато фактите говорят и боговете мълчат
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 бай Даньо

    2 2 Отговор

    До коментар #51 от "Динго":

    Обикновенно заради заслепението от омразата която влачем от историята си някой наричат гърците етиопски цигани ( и аз го правя някога и има такава теория ) , но реалноста каквато се вижда от генетичните изследвания е че на балканите всички сме едно и също почти. Линк които си пуснал е много добър и е добре повече българи да са запознати. На него се виждат много интересни неща. На първата цветана графика се вижда че генетичната композицията на българи, македонци и румънци е абсолютно идентична, за това съм писал много пъти тук. (Добре е да се навре на македонистите в очите - същите са като нас българите-татари и са леко различни от сърби...) Подобна е на сърби и хървати, а на турци е напълно различна. По надолу има една таблица с генетическата близост на различни народи и за нас се вижда че българите сме най-близки с унгарци, австрийци, швейцарци , южни германци, чехи и французи в тоя ред. Това са ни братя, буквално. Друго напълно сме различни от руснаци и скандинавци. Като казвам че сме близки с южните германци не твърдя че те не са по-близки до австрийци отколкто до нас или пък чехите не са по близо до словаци отколкото до нас... Но очевидно е близоста в генезиса на всички европейските народи. За перспектива например различни видове индийци са по разлинчи по между си отколкто най-различните европейци също по между си. Такава е генетиката, другото са лакърдии.
  • 64 бай Даньо

    5 1 Отговор
    Стискам палци на маляките да си направят едно мурабе с "Великата Турция" на Мехмед ага. Ние само люпим семки тоя път.

    Коментиран от #65

  • 65 байка Мелания

    2 4 Отговор

    До коментар #64 от "бай Даньо":

    стискам пу... Ердоган да изцепи тоя предател Ци/чи/пра прас!
  • 66 Динго

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "БЪЛГАРИН БУДИСТ":

    На същите нива е както и в България Хаплогрупата E1 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d7/Percentage_of_major_Y-DNA_haplogroups_in_Europe.png
  • 67 да се знае

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "С голо дупе ли":

    Турчин с голям ку*р няма! Ако има такъв, гаранция ако си направи изследвания ще се окаже, че е с Български гени! Големите тояги, са запазена марка на Българите! Нашите гени са пръснати далеч, от Одрин надолу.
  • 68 Браво на Турците Колкото Повече ги плюят

    2 6 Отговор
    Знам чее точно обратното.Велики са и много горди не като цялата паплач на Балканите.

    Коментиран от #69

  • 69 Манаф

    2 1 Отговор

    До коментар #68 от "Браво на Турците Колкото Повече ги плюят":

    от класа си тииии, затова им се радваш... Ех да забием един кол в земята, тебе да забием отгоре на кола... Ама да те чакам докато през сливиците ти излезе... Дракула така ви е лекувал и хубаво ви е било

    Коментиран от #74

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Yavuz

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "СссереМ":

    Най вероятно щяхте да останете, заради липса на средства за връщане и сега щяхте да сте с турски паспорти
  • 72 Пръци

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Мехмед":

    Абе клоун айде нападнете една мъничка държава,на пример Швейцария или Холандия или Англия,па да видим къф к.р че рупате.Абе вече го рупате,ама сте исторически тъпоряги,тюркопитеци.
  • 73 999

    0 1 Отговор
    Стига сте писали фълшиви новини турците тази сутри изпратиха втория сондажен кораб
  • 74 999

    0 1 Отговор

    До коментар #69 от "Манаф":

    Но недей забравя къдее бил забит главата на дракула и от кого
  • 75 потурчени турци

    1 0 Отговор
    всичките български турци са потурчени за 500 г и още са потурчени
Новини по държави: