Last news in Fakti

9 Юли, 2019 17:30 1 559 6

Заев стана жертва на телефонни измамници

  • зоран заев-
  • телефон-
  • измамници-
  • комици-
  • алексей столяров-
  • северна македония-
  • оставка

Заради разговора дори поискаха оставката на премиера

Заев стана жертва на телефонни измамници - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев е разговарял с руските комици Владимир Кузнецов и Алексей Столяров, известни като Вован и Лексус, убеден, че говори с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и с бившия украински президент Петро Порошенко, съобщава информационният сайт "Плусинфо".

Наложи се министър-председателят да даде пресконференция по казуса, който предизвика скандал в Северна Македония. Повдигна се и въпроса за издаването на държавни тайни по време на тези разговори. Въпреки това Заев заяви, че не трябва да подава оставка. Готов е да понесе отговорност, ако се докаже, че издал държавна тайна, но след като е преслушал разговорите смята, че няма за какво да бъде подведен под отговорност, предаде Би Ти Ви.

По време на разговорите Заев е говорил за план за бъдещето на Косово и преговори за размяна на територии, а също така и подробности за политиката на ЕС и НАТО спрямо Русия. „Не очаквам отражение върху дипломатическите отношения на Северна Македония с други страни”, заяви Зоран Заев. В разговорите той изразява своето мнение за държавните глави на други държави, а някои от тях не са особено ласкави като това за сръбския президент Вучич.

В клипа, публикуван от комиците в Youtube, те твърдят, че са говорили със Заев три пъти - в края на август миналата година, през януари тази година и на 20 април. Те посочват, че до публикуването на клипа Заев наистина вярвал, че е говорил със Столтенберг и Порошенко.

В един от разговорите с мнимия Порошенко се включва допълнително и фалшивият Столтенберг и тримата водят дискусия. На видеото се чува, че Заев и комиците разговарят на различни теми - за ситуацията в Македония преди референдума за новото име на страната, за Косово и Сърбия, както и дали Русия има влияние в Северна Македония. Споменава се и това дали тогавашният президент Георге Иванов получава подкрепа от Владимир Путин. В тях се засяга и темата за автокефалността на македонската православна църква. Мнимият Порошенко казва на Заев, че е успял да осигури автокефалност на украинската църква като резултат от солидните си връзки с вселенския патриарх Вартоломей, но е платил за тази цел 150 хиляди евро.

"Порошенко" предложил на Заев да му съдейства пред патриарха за македонската църква, и то с "отстъпка" само срещу 100 хиляди евро. "Порошенко" казал на Заев, че учени от Украйна са открили, че има връзка с гените на Александър Македонски, и сега можел да представя като "Петро Македонски", на което Заев отговорил, че историята може да сближи украинския и македонския народ. Трите разговора продължават общо 54 минути. Северномакедонският премиер заяви, че не се е чул по телефона с истинските Столтенберг и Порошенко след излизането на записите с разговорите с мнимите им двойници в интернет пространството.

Заев не е единственият, който е разговарял с Вован и Лексус. По-рано те са си правили подобни шеги с френския президент Еманюел Макрон, с бившия британски външен министър Борис Джонсън, с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, с няколко американски конгресмени и с други световни политици. „Станах жертва на измама на добре организирана структура, която иска да извлече полза от злепоставянето на нашите евроатлантически стремежи. Става дума за добре организирана структура, която работи в интерес на трета страни“, каза македонският премиер.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Адолф

    6 0 Отговор
    ТОТАЛКА Е
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Стана

    7 0 Отговор
    защото за нищо не става.
  • 5 Иванов

    3 0 Отговор
    Пак добре, че не им е метнал през терасата някой куфар с долари, щото днес трябваше да обяснява, че парите били от тъста и тъщата, а на тях им ги дарил дядо Мраз!))))
  • 6 ШОП

    4 0 Отговор
    Е нашия боци направо е нобелов лауреад в сравнение с този селянин. Разбрах едно мн важно нещо от тези интервюта и то е че заев мрази от дъното на душата си вучич. (поръчение на вучич беше размазаната физиономия на заев в началото на мандата му.) дали заради това или пък име още нещо не знам и не ме интересира много. За нас е важно макетата да признаят че преди 45 год. Болшинството от това сегашното население на макарония е имоло бг самосъзнание и е говорело на бг език включ. И гоце делчев. Не признаят ли това, то бойко требва да ги мота и стопира от всекъде. Не го ли направи..... То ние ще изгубим бг самосънанието си като народ
Новини по държави: