Last news in Fakti

11 Юли, 2019 13:00 3 626 40

Разпадането на СССР: Катастрофа или триумф

  • ссср-
  • доналд туск-
  • русия

Доналд Туск отговори на Владимир Путин

Разпадането на СССР: Катастрофа или триумф - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Разпадането на СССР не е най-голямата геополитическа катастрофа на века. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от ТАСС.

Туск отвърна на твърдения на руския президент Владимир Путин. По-рано Путин заяви, че разпадането на СССР е било тежка геополитическа катастрофа.

„Разпадането на СССР се превърна в дар за грузинци, украинци и поляци. То беше позитивно за Централна и Източна Европа. Мисля, че имаше ползи и за руснаците. Това въобще не е голяма геополитическа катастрофа, както някои твърдят“, заяви Туск.

В момента той е на посещение в грузинския град Батуми. То е по случай 10 години от реализирането на програмата „Източно партньорство“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    44 16 Отговор
    А разпадането на ЕС? :)

    Коментиран от #3

  • 2 дрън

    24 18 Отговор
    Прав е чевека!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дориан

    41 20 Отговор
    Катастрофа е, защото наруши баланса за кратко. И какво трябва да означава дар за грузинците? Значи един грузинец се е срамувал да е гражданин на глобална държава и да съжителства с азери, узбеки и прочее. Сиреч изпитва някаква етническа нетърпимост (ксенофобия). А нали европейските ценности са против това? Нали ЕС проповядва търпимост, толерантност, разбирателство. Господин Туск обаче си противоречи.

    Коментиран от #30

  • 5 Игор Додон

    46 16 Отговор
    Неблагодарни говеда са си поляците. Да заемеш 200 км на запад немска земя си е чист подарък от СССР, но хората от Полето не го осъзнават. Да ти построят нови градове, страната ти да се развива индустриално. Въобще, златната кокошка на източния блок. Даже и човек в космоса да пратят. Но накрая пак са неблагодарни. Говедата са неблагодарни и на ЕС въпреки стотиците милиарди евро налети в това поле. Тази нация се разяжда от собствената си злоба.

    Коментиран от #8

  • 6 Монгола

    14 10 Отговор
    Тусковица не знае че Полша никога не е била част от СССР ХАХАХАХА
  • 7 Дориан Попа

    43 14 Отговор
    Господин Туск е прав! Позитивното влияние се усеща. България за 30 години се отърва от два и половина милиона "излишни" свои граждани. Северната ни съседка пък олекна с 6 и положението е идеално. Балтийските държави разкараха по една трета от населението си. Въобще, страхотно евроатлантическо развитие. Усещаме го, господин Туск.
  • 8 Бесен Язовец

    19 8 Отговор

    До коментар #5 от "Игор Додон":

    Е ти какво очакваш от хора които се хранят със варено Зеле поръсено със Захар!
  • 9 Монгола

    27 9 Отговор
    Партньорите от Запад където стъпят някой губи земя, Украйна и Грузия са примери!
  • 10 среднощен

    26 7 Отговор
    "Раждане, растеж, разпадане /смърт/" - както всичко във времето..! Да не би Туск да подготвя европейците за "разпада" на ЕС..? Ще се види много скоро - след Брекзит..!

    Коментиран от #16

  • 11 no name no face no number

    7 10 Отговор
    катастрофа разбира се и Миша да го ду....ха со...по...ли..в
  • 12 Наблюдател

    21 31 Отговор
    Единствено робски натури могат да съжаляват за разпадането на СССР-Империята на злото!

    Коментиран от #13

  • 13 no name no face no number

    30 13 Отговор

    До коментар #12 от "Наблюдател":

    Империята на злото е фък офф ФАЩ и техните жалки съюзници

    Коментиран от #26

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 стар трол

    21 10 Отговор

    До коментар #14 от "На чичо ми Сорос козяка в Атака":

    Колега,а смени плочата.Ще се изтърка игличката на грамофона.

    Коментиран от #23

  • 16 среднощен

    25 5 Отговор

    До коментар #10 от "среднощен":

    Когато се "разпадаше" СССР със СИВ и Варшавския договор, светът се радваше като на "чудо", което се случва за да се спаси мира..!? Не много време след обявяването на САЩ и пазарния "западен модел" за "победител" се разкри истинското лице на "корпоративния капитализъм"..! Всичките конфликти навсякъде по света потвърждават тезата ми..! Ударите на НАТО в Сърбия, всичките "арабски пролети", Украйна, Венецуела и т.н. са доказателство, че студената война бе "спечелена от САЩ" не в полза на демокрацията и мира, а в полза на едни корпоративни интереси..!? "Маските паднаха", "картите са на масата" и времето за "блъфиране" приключи..! Сега е на ред следващия икономически модел - този на Китай..! Но той е "централизиран планов" - какво ще става с "пазарния" модел на САЩ и ЕС..? Ще се "разпада"..? Първо ЕС, а после "ще видим" - както казва героинята от една реклама..! Светът върви към сериозни глобални промени - това ни казва Туск..!!
  • 17 Борката съм бе, Попов

    13 13 Отговор
    Естествено, че триумф. Триумф на свободата пред комунистическото робство.
  • 18 Напротив г-н Туск

    23 9 Отговор
    Нашият народ дори не осъзнава каква трагедия го сполетя, сравнима с война, само бомби не са падали. Тотално загубени 2-3 поколения, оцелявали без цел и посока, тотална смяна на ценностите, деградация, икономическа разруха, демографска, образование, здравеопазване и куп други неща. Историята не познава подобен преход. Обикновено се преминава от капитализъм към социализъм, а не обратното, както се получи при нас. Ще трябват 100-200 години за да се нормализира всичко това. Наистина е глобална катастрофа без аналог.

    Коментиран от #33

  • 19 ТускЕправ

    10 5 Отговор
    Тукс може би е имал предвид, че той ще разпадне ЕС и така това просто ще е по-голяма катастрофа... като гледам как Туск упралвява ... точно това е резултата.
  • 20 пенко

    12 7 Отговор
    ЕДИНСТВЕНИЯТ ДОНАЛД -КОЙТО ЩЕ ОСТАНЕ В ИСТОРИЯТА Е - "ПАТОКА ДОНАЛД" !!!!!!!!!!
  • 21 El chochone

    13 17 Отговор
    Разпадането на СССР е ода на радостта и триумф за цялото човечество. Може да се сравни с края на ВСВ - щастлив миг за всеки нормален човек.
  • 22 Факт

    3 3 Отговор
    Само дето загинаха милиони, втората световна ряпа да яде!
  • 23 На чичо ми Сорос козяка в Атака

    15 6 Отговор

    До коментар #15 от "стар трол":

    Плоча 2 щом така ти харесва):)Нешо за руска ядрена подводница в Баренцово море няма ли новинка??? Чакаме 4 тата нагазила там, където бият лошо:):)А пак де...:) Нешо за ''ударен от мълния'' пламтящ самолет да се каже....??
  • 24 ****

    13 6 Отговор
    Айде сега които подържате този нов строй,работете цял живот за да изплатите 8-те фърчила които ще ви продадът новите ви партньори на завишени цени,те да бяха позлатени,пак нямаше да струват толкова.

    Коментиран от #34

  • 25 Румяна Костова

    11 8 Отговор
    Туск и гражданите на бившите съветски републики живеят в различни реалности.За него може и разпадането на СССР да е дар.Абсолютно всички републики, напуснали този съюз имат икономика, въртяща прогресивно надолу. Но пък имат право да крещят по площадите и повечето от тях да провеждат гей паради. И ако живееш все по-зле от година на година, колко добре всъщност са защитени човешките ти права?
  • 26 Наблюдател

    8 10 Отговор

    До коментар #13 от "no name no face no number":

    И малките деца знаят, че Русия Империята на злото. Само робите на руските роби поддържат алтернативна версия.
  • 27 Румяна Костова

    2 5 Отговор

    До коментар #14 от "На чичо ми Сорос козяка в Атака":

    Понятие нямам какво е числото Ви на IQ, дали достига 42,но в паметта имате големи пропуски. Доверието към Путин 1918 година бе 77 процента. Изщислилу сте по Ваши си методи сега 6 процента са за Путин. По всяка вероятност го бъркате с Порошенко, точно толкова е популярността на неговата партия Европейска солидарност.
  • 28 USSS

    6 6 Отговор
    Много правилно го каза- " има полза и за самите руснаци". На руските диктатори обаче, им се смали много зоната на влияние.
  • 29 someone

    8 9 Отговор
    дар ли ? че на бившите съветски републики главоломно им се стопи населението, икономиките им се сринаха до основи, милиони хора им се разбиха животите. Този лицемер и боклук въобще чува ли се какво говори? особено частта с : Мисля, че имаше ползи и за руснаците.
    Сериозно и какви бяха ползите ? Разнебитена държава, корупция и мафия в невиждани размери , войни за Чечня , масов срив във демографско естество ?
    И какво се е развило от Централна и Източна Европа , това че станахме колонии и кошчета за евтин западен боклук ли ? Я се махай от главата нагъл полски маргинал.
  • 30 Иван

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Дориан":

    Когато съюза е доброволен, е едно, когато е наложен с чужда сила ....???
  • 31 Хахах

    7 5 Отговор
    Разпада на СССР е доказателство колко е еволюирал света. Тази грешка просъществува само няколко десетилетия. Жалката системка - комунизъм бе отхвърлена от света като тумор. Малко разсейки като Северна Корея и Венецуела служат само за пример хахахаххахаха Диктаторчето за това реве за СССР, че точеха повече държави - да лъжат че имат развитие хахаххаха
  • 32 usa = джудже

    4 6 Отговор
    СЛАВА НА ВЕЛИКА БРАТСКА РУСИЯ !!! БОЖЕСТВЕНА СИЛА НА ЗЕМЯТА !!! РУСИЯ Е НАЙ ГОЛЯМАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА СЪЩЕСТВУВАЛА НЯКОГА !!! БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ В ЕДИН ЮМРУК ОТ ВЕКОВЕ ЗА ВЕКОВЕ !!! СМЪРТ ЗА САТАНАТА -сащ.
  • 33 Санчо

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "Напротив г-н Туск":

    не мотат да се нормализират нещата. болеста е неизлечима и ще умрем като народ. ще умрьт и нашите убийци,не само физическите,но и пьклените мозьци замислили геноцида.(от альн дьлес до раньба и империите управлявани задкулисно от антихриста).
  • 34 Санчо

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "****":

    не партнери а господари. всьщност собствениците на живота и бьдещето ни.
  • 35 Иван Шишман-НАТО вън 🇧🇬🇷🇺

    5 7 Отговор
    А възхода на Русия,е кол в гъзовете на фащ и глобалните гейове от есгей.
  • 36 ТОЧКАТА

    3 1 Отговор
    Ясно неолибералноатлантическо тълкуване
  • 37 outlander

    6 3 Отговор
    Вечното и неразрушимо СеСеСеРе изтече в канализацията като прокиш без дори пушка да гръмне и това беше най-големия триумф на цивилизования свят, а за нас беше освобождение от руско иго, за това признателния български народ благодари на своите американски братя за това освобождение. Вечна слава на великите САЩ!!! ❤🎉🇺🇸🇺🇸🇺🇸🎉❤

    Коментиран от #38

  • 38 Иван Шишман-НАТО вън 🇧🇬🇷🇺

    2 4 Отговор

    До коментар #37 от "outlander":

    А какво ще кажеш за новият ,,варшавски,, договор,между Русия,Китай и Индия.
  • 39 Коко

    0 0 Отговор
    Дай, Боже!
  • 40 ххх

    1 0 Отговор
    Путин това го каза във връзка с останалите извън границите на Русия нейни граждани а не ,че е бил против разпадането на СССР като държава.Туск да не се прави на тапа! Да вадиш изречения от целия контекст е типично за наглосаксите. Този е възприел изцяло техния маниер.Лъжи и само лъжи!