Last news in Fakti

29 Юли, 2019 14:25 4 076 30

Каракачанов: Нямаме проблем с македонско малцинство

  • северна македония-
  • малцинство-
  • красимир каракачанов-
  • омо илинден пирин
Каракачанов: Нямаме проблем с македонско малцинство - 1
Снимки: БГНЕС

Красимир Каракачанов отрече да има проблеми с правата на „така нареченото македонско малцинство в България“ в интервю пред македонския телевизионен „Канал 5“, излъчено в неделя вечерта, пише "Фокус".

"И какви точно са проблемите на човешките права на т.нар. Македонско малцинство в България”? Можете ли да ми кажете къде е проблемът? ” - oтговаря българският вицепремиер, попитан за македонското малцинство, по-точно за скорошния доклад на Съвета на Европа, призоваващ България да зачита правата на македонското малцинство.

"Става дума за организация, наречена ОМО "Илинден Пирин". В България само една група хора говорят за тези въпроси. Но фактите са публични: ОМО "Илинден Пирин" беше създадена като организация на югославското посолство през 90-те години, когато Югославия все още съществуваше. Извинете, но няма как България да признае такава организация, която чужда страна", казва Каракачанов и е прекъснат от журналиста, който подчерта, че го пита за хората, а не за организацията.

„Вижте, при последното преброяване в България има такива, които са заявили, че са марсианци, ескимоси ... Те са няколко няколко хиляди. Какво означава да ги „признаем”? Ние досега говорехме, че до 1944 година няма отделна македонска нация. За какво македонско малцинство в България да говорим, след като македонска национална идентичност се създава в Югославия?“ - отговаря Каракачанов.

Той отбеляза, че "България има конституция и има държавност от 1400 години, има традиция" и българската конституция не признава колективни права, т.е. правата на малцинствата, но всеки гражданин има права въз основа на това, че е гражданин. Каракачанов посочи примера с турците: „В България трябва да има половин милион турци, които говорят турски, но те не са признати за малцинство и имат правата въз основа на това, че са граждани “.

На забележката на журналиста, че македонците в България нямат право да учат на македонски, Каракачанов отговори: "Кой македонски език да се преподава? Какъв македонски език да учат в Пиринска Македония или България? Този език в България никога не се е говорил, не се използва. Това е един език, който е създаден тук (в Македония). Ако някой иска да го научи, той може да го научи като английски, немски, френски - факултативно, както другите езици. Включително и турски не се изучава задължително, при това пак ще кажа, имаме 500 000 турци”, каза българският министър на отбраната, отбелязвайки, че нов подобен доклад на Съвета на Европа "не е проблем", защото България не може да плюе върху собствената си история и има национално достойнство, което не се решава в Съвета на Европа, но в главата и сърцето на всеки българин.“


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    24 2 Отговор
    Дърпаме ръчната спирачка за присъединяването на макетата - дори една държава да не е съгласна, остават извън Европа. Ще изчакаме 20 години и албанците ще са по-вече от макетата. Тогава нито мАКЕДОНИЯ, НИТО МАКЕТА, НИТО ПРОБЛЕМ С "МАЛЦИНСТВО"...
  • 2 българин от македонско

    18 9 Отговор
    С политици като тебе, скоро българите ще станем малцинство в България
  • 3 Лекар БГ

    25 3 Отговор
    Най-бързият отговор на подобни малоумни твърдения е,"Няма и никога не е имало такова малцинство в БГ.Нито пък ще има."Затова,няма и проблем.
  • 4 Откакто Съвета

    8 7 Отговор
    на Европа върна руснаците в парламентарната му асамблея ще се нагледаме на подобни провокации. Македонското малцинство отдавна е загърбено от от управляващите в Северна Македония. За него не става дума изобщо в договора, съвместните комисии и пр. Но ето, че доминираният от руснаците Съвет на Европа /плащат старите вноски и сега всяка година по 32 милиона евро/ поставя отдавна закрития проблем. Подет в Северна Македония от определени медии, разбира се.
  • 5 Дориан

    11 12 Отговор
    Шкембето да не се прави на много независим политик, защото след някой семинар или пресконференция първи ще клекне. България първа признава Македония. После и да се прави някой на националист, гафът е направен. Жалкото е, че поредно десетилетие обръщаме поглед на югозапад към едни чукари, населени с промити мозъци. И откакто това е било доктрина за България, все губим. Затова Румъния си експлоатира Добруджа, изкарва хубава реколта. Изпомпват нефт и газ и не са зависими от потоци и директиви. Но не, всеки националист се влече от тази пустош на югозапад, от която няма абсолютно никаква икономическа изгода.

    Коментиран от #10, #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Петро

    9 4 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Ще е забавно да гледаме тогава реакцията на българските патрЕоти, които са активни сама на думи. Ако ще и 1800 години държава да е, на югозапад ще граничим с Албания. Точка.

    Коментиран от #9

  • 8 мда

    10 0 Отговор
    Меко им го е казал. Явно става за дипломат. :-)
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ВМОРО

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Дориан":

    Явно си компетентен по темата "Добруджа". Моля, припомни на аудиторията кой, как и защо предостави Северна Добруджа на Румъния и Нишко и Поморавието на Сърбия. Предварително благодаря!

    Коментиран от #14, #23

  • 11 Коментар📝

    4 4 Отговор
    https://m.fakti.bg/bulgaria/385379-karakachanov-maksimumat-na-cenata-za-novite-iztrebiteli-e-2-mlrd-leva.ВОЙВОДО ИЗВИНЕТЕ ПСЕВДО ВОЙВОДО ЩО ИЗЛЪГА НАРОДА
  • 12 ВМОРО

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Дориан":

    Всеки националист се влече от национално могъща, социално справедлива и целокупна Родина.
  • 13 И аз съм българин

    9 1 Отговор
    В жилите на около две-трети от българите,тече малко или по много македонска кръв.Така че тия от поречието на Вардар имат много здраве

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ВМОРО

    4 5 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    НЕ МИ ДАВАЙ НАКЛОН НА НАСТРОЕНИЕТО, ИЗТРЪПНАЛ. АЗ ВОЕВОДИ НЯМАМ. НЯМАМ И ПСЕВДО ВОЕВОДИ. АЙДЕ, ДЪРПАЙ!

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ВМОРО

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Българин":

    ДА НЕ БИ ДА Е ТЕХЕН ПАТЕНТ НИКЪТ МИ? ЗАПАЗЕН САМО ЗА ЧЕРВЕНИ "ПАТРИОТИ" ЛИ Е? ДА ВНЕСА ЯСНОТА - КОГАТО И ДА ПУКНАТ КАРАКАЧАНОВ, СИДЕРОВ И СИМЕОНОВ, ВСЕ ЩЕ Е КЪСНО. СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА КРАДЛИВИЯ ИМ АНТУРАЖ И ПРОЧЕЕ ПРЕБОЯДИСАНИ ИЛИ ОРИГИНАЛНО ЧЕРВЕНИ КОМУНИСТИ. КАЗАХ!

    Коментиран от #21

  • 20 Асака

    2 0 Отговор
    Какво ей какво спорите мк нема точка.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Факт

    7 2 Отговор
    Македонци с родители българи?
  • 23 Дориан

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "ВМОРО":

    Защото участват във войната, нали така? Защото българската революционна дейност е била слаба. Хората са страхливи. Левски и Раковски са талантливи стратези, но с българи революция не се прави. Нека видим гърците. Предполагам си завършил СОУ или техникум, но да те светна за гръцката организация фелики етерия. Абсолютен образец. Там всеки член познава максимум още двама и предателството не представлява проблем там. На срещите са били с маски. Да не говорим за финансирането от одеските търговци. Резултатът е 11 години въстание. А в България от 4 окръга въстава един. И въстанието приключва за 2-4 седмици. Заради овчето мислене. Иначе сме горди българи. Жалко за идеалистите в това време, които плащат с живота си. Но със стадо такива мероприятия не се правят. Така че другия път без глупави въпроси. Да сме си вдигнали въстание като хората, да сме се били, та подкрепата от този и онзи нямаше да има значение. А така Румъния мобилизира корпус, дори Карол се бие при Плевен. И после дипломатите им са в пълното си право да претендират.

    Коментиран от #25, #26

  • 24 ПЕНКО

    3 3 Отговор
    КАРАКАЧАНОВ ПРОВЕРЕН ЛИ Е ЗА " АФРИКАНСКА ЧУМА " ???
  • 25 ВМОРО

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Дориан":

    Да, участват във войната от самото начало. Има доста начини една страна-победителка да бъде компенсирана. Земята е практически вечен ресурс.
    Сърбите и черногорците се включват чак след сраженията на Шипка и крайната победа е ясна. Румънците са компенсирани за отнетата им от Русия Бесарабия с нашата Северна Добруджа. И изобщо не са били доволни от тази компенсация. Кон за кокошка според тях. И бъдещ повод за конфликти между два едноверни и братски народа, каквито са българи и власи.
    България има безброй въстания, метежи, бунтове и завери през петте века османско робство. Българи се бият на руска или австрийска страна във всяка тяхна война срещу турците. Пишеш ми за окръзи. Аз ще ти спомена Карпошовото въстание (1689), двете Търновски въстания, Чипровското въстание (1688), Тракийското въстание (1829), Нишкото въстание (1841), Априлското въстание (1876) и апотеозът на българската революция - Илинденско-Преображенското въстание (1903). 11 години гръцко въстание? Та гърците са активно подкрепяни от Великобритания през цялото време и от Русия и Франция след 1826 година. Губят две войни от турците, през 1897 и 1919-1922 година, и ги газим през Първата световна (като те са отново подпомогнати от руси, британци, френци). Точно гърците ли намери да величаеш?

    Коментиран от #27

  • 26 ВМОРО

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Дориан":

    Та през Първата световна война сърби, черногорци и гърци общо мобилизират по-малко войници отколкото наброява числеността на българската армия. Носим ги на гръб 8 месеца келявите ти гърци!
  • 27 Николай

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "ВМОРО":

    Факт е че сами се освобождават от турците 1821 а 1922 губят войната след 4 годишни битки дълбоко вътре в Анадола а гръцката армия стига до Анкара.А на първата световна удвояват територия си която грабят от нас. Така и не разбрах как сме ги газили ние
  • 28 Крали Марко

    1 1 Отговор
    От 1878г. България плаща скъпо и пре скъпо на съседите си за своята независимост - Северна Добруджа на Румъния, Одринско на Турция, Беломорието на Гърция, Македония на Македония, зап покрайнини Ниш на Сърбия, до кога и сега ли да плащаме на съседите с отстъпки, до кога..........
  • 29 ДОКО

    0 0 Отговор
    НЕМАМЕ ПРОБЛЕМИ С МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО НО ИМАМЕ ПРОБЛЕМИ С ЦИГАНСКОТО МНОЗИНСТВО..
  • 30 Българин

    0 0 Отговор
    Кво Македонско малцинство кви пет лева
Новини по държави: