Last news in Fakti

31 Юли, 2019 13:30 19 095 43

Откриха планета, подобна на Земята

  • наса-
  • планета-
  • земя

Откритието е направено от сондата TESS

Откриха планета, подобна на Земята - 1
Снимка: Shutterstock

Сонда на НАСА откри планета, имаща състав, подобен на Земята, съобщи Xinhua.

Открити са три планети около звезда, разположена на 73 светлинни години от нашата планета. Смята се, че екзопланетите ще са едни от най-интересните обекти за проучвания от учените.

Откритието е направено от сондата TESS. И трите планети обикалят около звезда – джудже, известна като М. Тя има обем, който е с 40% по-малък от този на Слънцето.

Първата и най-вътрешна планета, наречена TOI 270 b, е с 25% по-голяма от Земята и има приблизителна маса 1,9 пъти по-голяма от тази на нашата планета. Тъй като тя е най-близката от трите до звездата, планетата е описана като „гореща“ и е повече от вероятно да има скалиста повърхност.

Другите две планети са определяни като малки копия на Нептун. Планират се нови проучвания на планетите чрез телескоп, които ще покажат как те функционират.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 31 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    34 81 Отговор
    Добре, че са САЩ да изследват Космоса, че ако разчитахме само на северноазиатската кочина още нямаше да знаем какво има на Луната.

    Коментиран от #4, #29, #32, #35

  • 2 Олимпийска надежда

    45 3 Отговор
    "TOI 270 b".."TOI 270 b" земьо македонска!
  • 3 ХХХ

    48 4 Отговор
    Щом няма правителства и мутри, местя се там.
  • 4 Зузу

    78 14 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    В световната история на науката гениите по математика, физика и т.н. са от Германия, Франция, Англия и Русия, но не и от САЩ!

    Коментиран от #7, #10

  • 5 kon6pirator

    38 2 Отговор
    Остана само да успеем да пътуваме със скоростта на светлината и сме там. Пращаш 20 годишен космонавт и пристига 93 годишно сърдито старче...

    Коментиран от #30, #43

  • 6 брадат козел

    20 2 Отговор
    A какви "функции" могат да имат "функциониращите" планети?
  • 7 Borislav Popov

    19 39 Отговор

    До коментар #4 от "Зузу":

    Каскет, пак се обърка нещо. Брой спечелени нобелови награди: САЩ 375, СеСеСеРе+рушийка 31. Къде ги слагаш тия азиатски джуджета изобщо? Или договорът ти за писане на коментари го изисква?

    Коментиран от #12, #41

  • 8 Bubbles

    19 9 Отговор
    Там имат ли си Бойко да им купува самолети?
  • 9 Американец

    21 10 Отговор
    Но в крайна сметка всички гении отиват да работят за САЩ

    Коментиран от #13

  • 10 Шляхтиц

    34 9 Отговор

    До коментар #4 от "Зузу":

    Тези, които днес се наричат американци, са потомци на избягали от Европа авантюристи, измамници, престъпници, пирати, бегълци от закона и т.н., прочие и други........

    Коментиран от #15

  • 11 бай марс

    4 4 Отговор
    ...и кво от това ?
  • 12 нобел

    26 6 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    Да не би да твърдиш, че преди нобел не е имало наука?!!! Неграмотник!

    Коментиран от #14

  • 13 Neo

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Американец":

    Глупости!
  • 14 Borislav Popov

    4 14 Отговор

    До коментар #12 от "нобел":

    Това ли казах бе, паляк? Ама така и така си почнал, я ми кажи един рушки учен преди Нобел??

    Коментиран от #26, #33, #40

  • 15 Да да

    7 16 Отговор

    До коментар #10 от "Шляхтиц":

    А българите избягали в САЩ от комунизма, как се наричат? Тези, които сс отишли през ВСВ, какви са? Бараката Обама от коя европейска страна е и какво престъпление е извършил? Сергей Брин що не работи за СеСеСеРе? Прост народ, слаба държавс.
  • 16 Хохи

    6 4 Отговор
    Е те това ако не са новини за ИДИОТИ
  • 17 Само истината ще спаси България

    17 6 Отговор
    Българите не сме нито тюрки,нито готи,нито римляни!Ние сме българи и траки!Ако се поинтересувате малко,ще видите че българите са цял етнос,а не някакви малко племе.Онези на Волга са също Българи,но потурчени от турците,които искат да ни изкарат тюрки,а всъщност тюрки няма!Това е езикова група,като славяните.Сега време е за интересното.През 1923 година,ирландски и шотландски учени установяват,че келтите и българите са един и същ народ,който се е разделил.Културата,бита,гайдата, физиономиите ни-ВСИЧКО Е ЕДНО И СЪЩО!Самите ирландци имат легенда,според която техните предци са дошли от БАЛКАНИТЕ!Англичаните също са наши братя.Лудост или не,англичаните имат само 30% саксонски генни,но имат 44% балкански генни.

    Коментиран от #19, #20

  • 18 АНЕНЕРБЕ

    9 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: НАСА откри планета, имаща състав, подобен на Земята.

    Съществува ли в състава на планетата химическото съединение ВОДА и в какво състояние след като е описана като "гореща" и е "повече от вероятно да има скалиста повърхност" ??

    Информацията е повече от недостатъчна , а камо ли да се прави сравнение на двете планети.

    Не разбирам защо НАСА се занимава с други планети след като не познава нашата ?!

    ВИЖТЕ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА НАШАТА ПЛАНЕТА БЕЗ ВОДАТА!!!

    Нали в Глава 21 от Отровението е записано:
    „И видях ново небе и нова земя, защото първото небе и първата земя преминаха и море НЯМАШЕ вече”.

    Ще бъдете впечатлени от формата на ЗЕМЯТА без моретата и водата!!! Тя е по грозна и зловеща от тази на Луната.

    Без ВОДАТА Земята би представлявала един голям БЕЗФОРМЕН МЕТЕОРИТ, какъвто навярно е била преди да застане в позицията в която е в момента.

    БЕЗ ВОДА НЕ БИ ИМАЛО НИТО МАТЕРИЯ НИТО ФЛОРА И ФАУНА , НИТО ПЪК ХОМО САПИЕНС

    Имайки предвид обстоятелството, че Луната и Земята са ДВОЙКА ПЛАНЕТИ можем да допуснем, че ТИТУЛЯРА в СЛЪНЧЕВАТА СИСТЕМА е ЛУНАТА , а ЗЕМЯТА е прилепила се към тази система.

    Моретата и ВОДАТА за ЗЕМЯТА играят ролята на ДЕМПФЕР благодарение на който нашата планета се позиционира по познатият ни начин спрямо СЛЪНЦЕТО и ЦЕНТЪРА НА ЕКЛИПТИКАТА / NGC 6543/

    За 25920 години ОСТА на Земята извършва една пълна прецесионна обиколка около NGC 6543 /мъглявина Котешко око позната още като ЧЕРНОТО
  • 19 Знам знам🙄

    8 4 Отговор

    До коментар #17 от "Само истината ще спаси България":

    Оооф а чети още малко. Славяни няма преди 16 век и оня калпав хърватин Мавро Урбини. Траки е презрително гръцко название за огромен етнос съставен от стотици племена. Народ втори след индийците по многобройност. Езикът не е мъртъв половин свят го говори. Гръцката азбука е унификация на тракийските руни. Много от тракийските племена са наричали себе си освен с племенното название и българи. Арменски и гръцки източници цитирам не си смуча от пръстите. Византия има няколко договора с БЪЛГАРИЯ преди 681 година. Които просто няма как да премълчи и да скрие. Ето ти домашно разбери с кои тракийски племена Константин е сключил съюз за да може да вземе престола и какво е било едно от условията на траките. Ще разбереш защо всички наши ханове са християни. А аз мисля че скоро време светът ще разбере за третия голям клон на християнството. Ще се разбере че Борис е клал не еретици а християни клонящи към римската църква. И много други лъжи и покрити неща. Те между другото оттогава ни намразват сърбите. Насила ги правим православни много големи сръбски родове са избити докрак. До пеленаче имам впредвид. Още Кубрат получава църковно политическата титла патриций заради намесата си в църковните борби между Рим и Константинопол.

    Коментиран от #24

  • 20 АНЕНЕРБЕ

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "Само истината ще спаси България":

    Не зная дали свързваш с нещо понятията : БАЛХ, БАЛХАРА , БАКТРИЯ, но живеещите в тази част на Хиндукуш АВГАНЦИ ни разпознават нас българите като техни родни братя.

    Не говоря за общи думи които са над 300 на брой , за носии и обичаи са като нашите.

    Този най древен град БАЛХ даде на човечеството личности като ЗОРОАСТЪР , МАХРАМ БАЛКхис /Савската царица/

    Тук процъфтява най-старият арийски културен център, наречен днес Бактрийско-маргиански археологически комплекс, древен колкото и първите градове в Индия – Мохенджо-Даро и Харапа

    Свещената книга на учението Авеста е на бактрийски език и е създадено от Зороастър /ЗАРДУСТРА/.
    Това учение се е превърнало в религия на древна ПЕРСИЯ.

    На 15 км от Балх е свещенния за ШИИТИТЕ град - Мазар и Шариф свързан с пророка Али и местото където той се е възнесъл.

    ТАМ ВСИЧКИ ГЪЛЪБИ СТАВАТ БЕЛИ !!!!

    Дай Боже някога да ни светне КОИ СМЕ и ОТКЪДЕ ИДВАМЕ!!!

    Коментиран от #21

  • 21 Знам знам🙄

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "АНЕНЕРБЕ":

    Много си прав. Ами в по древната история да не кажа митологията има много метафори свързани с едно голямо пътуване. От европа наизток и после наобратно. Винаги ми е било много чудно как огромна орда като тази на Аспарух или Исперих е стигнала толкова навътре без да воюва. Ми Има едно много просто обяснение което някъде някога съм чел. Но не помня къде. Та то е следното . Българите воюваха с ромеите за бащината си земя. Та така наречените траки които са стигали до кавказ просто са приели или още по сигурно повикали своите братя на помощ срещу Рим.Византия е по късно название. Как така толкова бързо се сливат език религия бит и култура.те са родствени племена. Точно аненербе е организацията която припознава готите като гети а гетите като българи и то от исторически документи.

    Коментиран от #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Анто

    7 1 Отговор
    Промити мозъци... Спрете да превъзнасяте американците! Огромна част от учените в НАСА са ЕВРОПЕЙЦИ! Относно нобеловите награди... Ако попитам за име на гений, кого ще посочите? Аристотел, Айнщайн, Шекспир, Нобел, Нютон, да Винчи, Ом, Волта, Тесла? Все американци, нали?
  • 24 анова

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Знам знам🙄":

    БРАВО
  • 25 падналия ангел

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Знам знам🙄":

    Ох добре, че само траките намесваш! А можеше и до ненадерталците да стигнеш!
  • 26 анова

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Borislav Popov":

    НОБЕЛ НЕ Е НИКАКЪВ УЧЕН А ОТКРИВАТЕЛ НА ДИНАМИТА ЛОМОНОСОВ МЕНДЕЛЕЕВ
  • 27 Коти Пука

    2 2 Отговор
    Ако някой е ходил в Ирландия вероятно е забелязал,че там има две населени места с името Karlow и името на другото е Tulow. Звучат като Карлово и Тулово. Бихте ли коментирали сходството в имената.
  • 28 степан

    2 0 Отговор
    Ние сме на всеки километър . Винаги нещо ще е подобно на друго .Око да види ръка да пипне.Учените сигурно са виликобританци или американци те винаги откриват нещо безполезно.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ЕКСПЕРТА

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "kon6pirator":

    НЕ 73 ЗЕМНИ ГОДИНИ БЕ КОНШПИРАТОРЧО,А 73-СВЕТЛИННИ ГОДИНИ. Т.Е. 73 ГОД. СЪС 300 000 КМ. В СЕКУНДА.ТОВА РАЗТОЯНИЕ МОЗЪЧЕТО ТИ НЕ МОЖЕ ДА ГО ПОБЕРЕ.

    Коментиран от #42

  • 31 Валентин

    4 2 Отговор
    Добре, че има малоумници дето вярват на монтажа, че армстронг е на Луната а не в холивудско студио с декори от стериопор и картон тъпите американци дадоха на света 100 войни и само една спечелена дори демокрацията измислиха в памуковите плантации
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Радио точка

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "Borislav Popov":

    А бе, умнико, ако не беше руския физик Александър Попов (открователят на радиото) сега щеше да ръсиш мозък с димни сигнали!
  • 34 КОСМОНАфффТ

    1 2 Отговор
    Милиарди бюджет се оправят с малко анимация...
    Още ли вярвате на тези компютърни графики?
    КОСМОС НЯМА - ЗЕМЯТА Е ПЛОСКА!!!
  • 35 КОСМОНАфффТ

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    И какво има на Луната?
    Нищо персонално към теб, но ми е много странна твоята увереност, че ние "знаем какво има" на Луната.
    Холограма!!!
    Или?
  • 36 Реалист

    3 0 Отговор
    Уморих се от алутизъм! Какво им е общото със земята!? Нито са споменати кислород и вода, нито твърда повърхност (по сравнението с Нептун съдя че не)! Също там гравитацията ще е 2 пъти по голяма от тази на Земята, така че не е оферта.
  • 37 ДОКО

    1 1 Отговор
    ПОСЛЕ СЕ УСТАНОВИ ЧЕ НА ТАЯ ПЛАНЕТА ИМА РАЗВИТА ДЕМОКРАЦИЯ..НАПРЕД ЮРУШ ДА ПРЕВЗЕМАМЕ..БОКО НАШИЯТ ВЕЛИК ПЪЛКОВОДЕЦ ША НИ ВОДИ..
  • 38 цачо

    2 1 Отговор
    Щото сега знаеш,какво има на Луната?
  • 39 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    И там ли НЯМА живот ?
  • 40 Умник

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Borislav Popov":

    Плачеш за Нобелова награда за простотия ...неук си като управляващите си господари мутри ...т. е с мутрински капацитет на мозъка ..................Теорията за произхода на земята е Руска Кант Лаплас .Във всеки кабинет по химия в цял свят има една табличка за химични елементи от които е съставен света наречена Менделеева таблица ,,,,,,,,,Попов ,,курчатов Ломоносов имнго други
  • 41 Ха.мерибка

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    Колко от тези лауреати са хамериканци???????
  • 42 kon6pirator

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "ЕКСПЕРТА":

    Говориш ми за мозъче, а не можеш да свържеш две изречения смислово. Бихте ли прочели отново целия ми коментар и пак ми обяснете за мозъчето......
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.