Last news in Fakti

2 Август, 2019 23:02 1 970 7

Facebook откри саудитска пропагандна мрежа

  • саудитска арабия-
  • пропаганда-
  • facebook

Фалшиви акаунти са разпространявали държавна пропаганда

Facebook откри саудитска пропагандна мрежа - 1
Снимка: Shutterstock

Свързани с правителството на Саудитска Арабия хора са ръководели мрежа от фалшиви акаунти и страници във Фейсбук, за да популяризират държавната пропаганда и да атакуват регионални противници, съобщи компанията днес, съобщи БНР.

Фейсбук обяви още, че е заличил над 350 акаунта и страници с около 1,4 млн. последователи в поредна акция срещу „координираното неавтентично поведение“ в платформата си и първа подобна дейност, свързана с Рияд.

Страни в Близкия изток все по-често се обръщат към социални медии, включително Туитър и ЮТюб, за да упражняват прикрито политическо влияние онлайн.

Ройтерс разкри мащабна „иранска“ кампания миналата година, а Рияд е обвинен в използване на същата тактика, за да атакува регионалния съперник Катар и да разпространява дезинформация след убийството на саудитския дисидент Джамал Хашоги.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На всякъде е така

    1 1 Отговор
    Просто тия не са си платили. Кеймбридж Аналитика виж как си плащат и бачкат. Даже нашите ГРОБаджиски тролове им плащат за да им върви пропагандата. Ся, може да има някои мушмуроци, които минават аванта, като единия автобус симпатизанти на сините утайки, ама те и без това са скъсани и няма какво да дадат, та фацата ги държат за разнообразие.
  • 2 Мосак Фонсека

    1 1 Отговор
    Какъф шок само
  • 3 Мартин

    3 2 Отговор
    А Американската пропагандна мрежа откри Фейсбук преди 15-на години.
  • 4 Знам знам🙄

    0 1 Отговор
    Неизбежно е. Това са новите методи за влияние на глобализма. Технологиите се развиват невериятно бързо. Светът все още не използва това което е създал и на 50 %. Хибридна война. Кой го па тва измисли.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.