Last news in Fakti

5 Август, 2019 13:47 3 998 13

НАТО иска да спре „вълците единаци“

  • сащ-
  • стрелба-
  • йенс столтенберг-
  • нато-
  • вълците единаци

Трябва да се борим с тероризма по най-различни начини

НАТО иска да спре „вълците единаци“ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Държавите трябва да работят заедно, за да спрат "вълците единаци", които се вдъхновяват един от друг, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Столтенберг каза това при посещение в новозеландския град Крайстчърч, където през март мъж уби 51 мюсюлмани. Генералният секретар на НАТО направи изявлението си и във връзка с двете масови убийства в САЩ през уикенда, при които бяха убити 29 и ранени десетки хора в щатовете Тексас и Охайо. Убийствата доведоха до призиви за по-строг контрол върху оръжията и до безпокойство от засилването на национализма и ксенофобията.

"Тези атаки са извършени от "вълци единаци", но в същото време те са свързани, защото нападателите се вдъхновяват един от друг и се споменават един друг в своите манифести. От това става ясно, че трябва да се борим с тероризма по най-различни начини и с най-различни средства. Обществото трябва да защитава ценностите на свободата, откритостта и толерантността. Виждаме, че мнозина от терористите са едни от нас. Те са родени в страните ни, идват от собствените ни общества. Заради това трябва да обърнем внимание на причините", каза Столтенберг пред новозеландска медия.

Нападателят от Тексас, който уби 20 души в търговския център "Уолмарт", изрази в манифеста си подкрепа за стрелеца от Крайстчърч Брентън Тарант. Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн, която ще се срещне утре със Столтенберг, заяви, че се надява светът да запомни начина, по който Нова Зеландия се е противопоставила на насилието и омразата.

"Това е едно глобално предизвикателство. Разбира се, ние трябва да правим, каквото можем, за да се справим с актовете на омраза, насилие и расизъм в собствените си страни. Необходимо е обаче и единство в международната общност в борбата с актовете на омраза, насилие и тероризъм", подчерта Ардърн на пресконференция.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ****

    33 2 Отговор
    Дано и тебе те срещне такъв единак,горещо ти го пожелавам пудел такъв,че за пари сте готови на всичко,дори света да затриете.
  • 2 толерантен

    31 2 Отговор
    Интересно, а мюсюлманските "вълци единаци", не му влизат в подозрението на тоя...
  • 3 А ле ле!

    27 1 Отговор
    Какво ще спирате и как?Глобален тероризъм ли?Първо спрете терора ширещ се в политическото задкулисие!Решава една държава и напада военно друга!Частни армии!Религиозни радикални соцоипати финансирани и въоръжавани от тайни организации!Моралната система на световната политическа класа е пълна с убийства лъжи мръсни интереси измами насилие и цинизъм!Вълците единаци убиват десетина и себе си!Задкулисието милиони!
  • 4 Краси

    28 0 Отговор
    Ще ги спрат, ама на куково лято. С тази политика дето водят даже ще станат повече.
  • 5 Я па тоя

    31 0 Отговор
    Лицемери-нали точно НАТО ги сьздава тези терористи заедно сьс САЩ--за бальци ли ни имат?
  • 6 _!_

    21 0 Отговор
    Нали вие държите всички развъдници за вълци бе пипчер дребен, нали ги използвате за свой интерес и като изпълнят задачата си ги ефтанизирате! Ама някой бягат и се възпройзвеждат! Тогава светът вижда последствията от кuрвёнската и безжалостна задкулисна игра! Дано един ден тия грехове да ви застигнат.... гнусни чревни паразити такива!
  • 7 _!_

    12 0 Отговор
    Нали вие държите всички развъдници за вълци бе пипчер дребен, нали ги използвате за свой интерес и като изпълнят задачата си ги ефтанизирате! Ама някой бягат и се възпройзвеждат! Тогава светът вижда последствията от кuрвёнската и безжалостна задкулисна игра! Дано един ден тия грехове да ви застигнат.... гнусни чревни паразити такива!
  • 8 Enichar

    12 0 Отговор
    Kakvoto posadish, tova shte pojenesh.487
  • 9 Ердоган отдавна ги предупреди

    11 2 Отговор
    Че с този език на омразата рано или късно държавите им ще пострадат
  • 10 Добърден

    15 0 Отговор
    Ясно сега ще направят нова военна база в Нова Зеландия да се борят с терористите от собствените си държави.
  • 11 Наблюдаващ

    14 0 Отговор
    НАТО иска да спре вълците единаци , за да се отвори фронт на глутниците .
  • 12 Nemess

    7 0 Отговор
    Ами тези вълци единаци а и цели организации нали ги създават те НАТО и САЩ ръка за ръка.ама като се обърнат срещу тях пък ревът.Хем ги сърби хем ги боли как да ги разберем😳😳😳
  • 13 Либерал

    1 0 Отговор
    Аз съм толерантен,към тези ,които режат мюсюлмански зелки