Last news in Fakti

8 Август, 2019 18:39 7 169 21

Внимание! Африканска чума

  • свиня-
  • африканска чума-
  • молдова-
  • кантемир

Молдова съобщи за две нови огнища на болестта на своя територия

Внимание! Африканска чума - 1
Снимка: БГНЕС

Молдова съобщи за две нови огнища на африканска чума по свинете, информира Световна организация за здраве на животните (СОЗЖ), цитирана от Ройтерс.

Случаите са обявени в Готещ, в област Кантемир, близо до границата с Румъния.

Болестта уби три прасета, а други 10 прасета са умъртвени, посочва СОЗЖ, позовавайки се на доклад от молдовските власти за здравеопазване на животните.

Молдова потвърди няколко огнища на африканска чума треска през последните месеци.

Заболяването, което е нелечимо при прасетата, но не е опасно за хората, се разпространява в Източна Европа.

В България болестта е засегнала свиневъдни стопанства и е довела до мащабно умъртвяване на животни, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El boko

    36 5 Отговор
    Кой ГЕРБажия ходи за последно в Молдова? :)
  • 2 Ториното

    7 1 Отговор
    На суджуци!
  • 3 Батиста

    32 2 Отговор
    А защо няма Африканска чума в Германия, Франция, Холандия - а само в Източна Европа ? Случайност ли е или в големите държави производители имат ваксина за нея ?
  • 4 Умртееее

    2 12 Отговор
    Молдова. Връщаме ви го тъпкано с чума разбира се. Чумата е наша бг зараза. Много се радвам че сме заразени. Така Молдова ще се зарази и тя 👍.
  • 5 Цанко

    28 4 Отговор
    Един от основните вектори на пренасяне на вируси е кърлежът от рода ornithodoros .Има положителни проби от опити, провеждани дори с оборни мухи и комари,
    при които заразените с вируса насекоми го пренасят върху свинете при ухапване. А тая година комари и мухи в изобилие. Изтърваха момента за борба с комарите поради липса на средства. Милиарди за 8 самолета има а за борба с комарите няма ! До сега загубите от Африканската чума за България надхвърлят два и половина милиарда !

    Коментиран от #7

  • 6 Дрън, че пляс

    13 3 Отговор
    Е като не е опасна тази чума за хората , тогава що не оставят хората да си колят прасетата и заредят фризерите с месо за следващите 1 - 2 години ? Уж оставала до 3 години в замразено месо , пък сега не била опасна ...Пък и не знам българите да са продали сурово месо , тъй че не виждам какъв е проблема...
  • 7 Да да

    7 14 Отговор

    До коментар #5 от "Цанко":

    Да речем че си прав. Само ми кажи как сметна цифрата 2,5 милиарда! В рубли ли е, в боливъри и ирански нови ментета? Да кажем че са унищожени 200 000 прасета и едното струва 500 лв.! Сумата става 100 мил. лв.! Ама комунист писател, не математик.

    Коментиран от #12

  • 8 NikNay

    17 2 Отговор
    И сега какво? Искате да ни успокоите , че видите ли зараза има и в други страни ? Не се опитвайте да замитате некадърноста и невежеството на правителството под килима с подобни статии . . . .
  • 9 Тръмп

    13 3 Отговор
    Това доказва,че чумата идва от Румъния чрез заразения фураж!!!:):):)А на коя фирма е фуражът се трае,което не е добре!!!:):):)

    Коментиран от #20

  • 10 Иван

    14 2 Отговор
    Африканска чума,донесена от ЦРУ.
  • 11 Behemoth

    11 2 Отговор
    А банкянската чума ?
  • 12 Цанко

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Да да":

    Загубите за индустриалните свиневъди може да достигнат 2 млрд. лв....18.07.2019 . .....Прибави и тия от малките стопанства !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 VAG

    15 2 Отговор
    Миналата година бяха овцете тая са свинете,догодина ще си измислят и за кравите!И така да съсипят всичко за да може на някой си фирмите да вкарва от чужбина меса.
  • 15 Ник

    5 2 Отговор
    Забравихте конете и магаретата догодина са те.
  • 16 Розата

    7 3 Отговор
    Най накрая ще евтаназират и нас хората и ще останат САМО БАЦЕ И КМЕТА НА СИМИТЛИ. НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА И ТАЙЪВ ПРОСТ НАРОД!!@

    Коментиран от #17

  • 17 Нямам търпение ние да умрем

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Розата":

    То закакво да живеем. То сега с чумата в бг дори ще ни забранят в чужбина да ходим. Който се е измъкнал на време от бг преди чумата е късметлия и ще оцелее. Той има хубав живот и ще живее. А ние тука в бг сме обречени на смърт.

    Коментиран от #18

  • 18 Споко Ердоган

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Нямам търпение ние да умрем":

    Ше си прибере територията и ше ни освободи от бг дс убо мутренско комунистическо олигархично управление
  • 19 дрт прч

    4 0 Отговор
    ВСИЧКО ТОВА Е ПОЛИТИКА НА "ЕС". ТО ПРИРОДАТА ПРАЗНИ ПРОСТРАНСТВА НЕ ТЪРПИ, ТАКА ЧЕ ЩЕ СЕ НАМЕРИ КОЙ ДА ВНАСЯ СВИНСКО МЕСО В БЪЛГАРИЯ. ДРУГ Е ВЪПРОСА ЗА ЦЕНА И КАЧЕСТВО.
  • 20 отфермата

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тръмп":

    Свинекомплекс Николово има ли закупен фураж за малки прасета от ПРОВИМИ Румъния 2018 и 2019г.Може ли БАБХ да даде информация
    за количествата внесен готов фураж за прасета от Румъния през последните 2 години.Тогава ще стане ясно кой докара африканската чума.
  • 21 Eistee

    1 0 Отговор
    Интересно, защо някой не си направи труда да даде малко повече факти относно това заболяване? Само превеждаме статийки с крещящи заглавия от странство или сме истински журналисти? Едно бързо търсене в Интернет дава следната информация:

    ASF (African Swine Fever) се причинява от вирус, който е крайно адаптиран към физиологията на прасетата и до сега няма доказателства за заразени други биологически видове, още повече хора, изложени на контакт с вируса или със заразени прасета или месо от тях. Вирусът е типичен за диви прасета, брадавичести свине и четкоухи свине в Подсахарска Африка. За съжаление през 2007-ма година навлиза в Европа през пристанището Поти (Западна Грузия, на Черно море) и от тогава епидемията се разраства - на изток, като вече има множество случаи дори в Китай и на запад - засягайки държава след държава от Източна Европа. Интересно, как от министерството на Земеделието един тупан дори за 12 години не си даде труда да оцени ситуацията, да разработи стратегия за противодействие, мерки за ограничаване на заразата?! Евете им майката на домашните прасета, ама знаете ли каква екологична катастрофа ще е, ако останем без диви прасета?! Това основен стълб в екологичното равновесие. Свинско се внася, ПРИРОДА НЕ МОЖЕМ ДА СИ ВНЕСЕМ, тутманици!