Last news in Fakti

19 Август, 2019 18:50 1 915 15

В Русия отричат за атаката срещу българския НАП

  • нап-
  • русия-
  • атака-
  • хакери-
  • българия-
  • отрича-
  • гру-
  • интернет

Това са фалшиви новини, пишат в Русия

В Русия отричат за атаката срещу българския НАП - 1
Снимка: БГНЕС

В третия по брой читатели американски вестник The New York Times излезе статия „Подозират Русия за гигантски хак в България“, в който Москва е обвинена за множеството беди, сполетели българския народ през последните години, пише „Федеральное агентство новостей“ (ФАН), предаде агенция "Фокус".

Тази история започна в началото на миналия месец. Два български телевизионни канала съобщиха на своите зрители, че са получили писмо по електронната поща с линк, на който може да се види цялата официална информация на 5,5 милиона граждани на България, фактически на цялото възрастно население на страната. Линкът бе показан в ефир.

Ако кажем, че това произведе ефект на взривила се бомба, означава да не кажем нищо. Страната не бе виждала такава паника от 22 декември 1991 година, когато в хумористичната програма „Ку-ку“ „удачно“ се пошегуваха за авария в АЕЦ „Козлодуй“. Тази шега бе приета за истина от цялата страна. ФАН по-рано съобщи за това в статията „Как българските медии шокираха целия свят“. Но този път нямаше шега, а и на българите не им беше до шеги. Работата е в това, че в страната може, например, да се получи кредит с висока лихва чрез интернет, като съобщиш само своите данни от личната карта. По този начин всеки жител на страната не по своя воля може да стане длъжник и да разбере за това чак след месец, когато просрочи заема. Наистина, този, който е решил да получи чужди пари е лесно да бъде определен, тъй като средствата по такъв кредит се превеждат само на българска банкова сметка, а за неговото откриване е нужно лично явяване в банката с документи. Но така или иначе перспективата да загубиш, най-малкото, време, за да докажеш, че не ти си взел кредита, меко казано, не вдъхновява гражданите на България.

Освен това не е сигурно, че ще успееш да го докажеш. В тази връзка бяха получени повече от пет хиляди телефонни обаждания и 1,2 милиона обръщения от граждани чрез интернет с искане да се провери възможността за кражба на техните данни и да се предотврати използването им от трети лица. Българските власти реагираха своевременно. Линкът е закрит. Финансовите организации започнаха при кредитиране да изискват не само данни от личната карта, но и снимка от нея. Започна разследване. То бързо установи, че данните на българите са били откраднати от защитените сайтове на Националната агенция по приходите.

Скоро бе установена самоличността на лицето, което успя да хакне тези защитени обекти. Оказа се, че е Кристиян Бойков, който дори няма висше образование, тъй като е само на 20 години. Той беше арестуван за три дни, след което беше освободен с подписка за неотклонение. По-късно бяха арестувани Иван Тодоров и Георги Янков, ръководител и счетоводител на българския клон на TAD Group, в който също работи Кристиян Бойков. Въз основа на преговорите им с Бойков в интернет, те са обвинени в подбудителство. Изглеждаше, че до края на историята остава само да изчакаме края на разследването и съдебната присъда. България обаче има съюзник на НАТО с три букви, който би било по-правилно да се нарече собственик на съюза. Издаваният в тази страна-съюзник вестник The New York Times убеждава българите, че в този случай става въпрос не за широкомащабно хулиганство в интернет, а за специално подготвена подривна операция против тяхната държава. Кой е подготвил тази операция? Спокойно може да не питате. Разбира се, руснаците. Именно на това е посветена и гореспоменатата статия в изданието.

„Хакът бе обнародван – данните изтекоха в медиите от електронна поща с руски адрес – именно в момента, когато България завърши покупката на осем нови F-16 в рамките на плана, подкрепян от САЩ, за замяна на остарелите съветски самолети и довеждане на своите ВВС в съответствие със стандартите на НАТО. Някои американски официални лица, които следят внимателно Русия, казват, че хакерството е отличителна черта на операциите на руското военно разузнаване ГРУ за включване в кампанията по оказване на финансово и политическо влияние на ключови страни, взимащи решения в правителството на България“, се съобщава в статията.

В целия материал има само едно доказателство за участието на руското ГРУ в кражбата на данните от НАП, но затова пък „крайно убедително“: електронното писмо с линка към тези данни е изпратено от руски адрес. Всеки нормален човек тук веднага ще обърне внимание на три момента. Първо, дори децата знаят, че всеки може да си направи поща на всеки домейн във всяка страна. За това е нужен само достъп до интернет и езикови познания. Второ, по никакъв начин не става ясно, защо ГРУ, получило данните на всички възрастни българи, не ги използва за своите разузнавателни цели, а ги публикува в интернет. Трето, публикувайки тези данни в интернет, ГРУ фактически би издало своите талантливи агенти.

Авторите на статията не обръщат внимание на подобни дреболии и продължават да твърдят, че случилото се е отмъщение на Русия за факта, че България е решила да обнови своите ВВС чрез закупуването на самолети в САЩ. Но тук би било правилно да напиша, че България реши да замени остарелите съветски самолети за остарели американски. Тъй като и МиГ-29, и F-16 са разработени през същата 1974 г. и в същото време руските изтребители са по-добри в някои отношения на американските.

Фактически България просто оказа финансова помощ на САЩ, като закупи от тях самолети. Що се касае до отмъщението, то публикуването на данните от НАП на практика наказа българския народ, а не неговите ръководители, предани на идеалите на евроатлантизма. На Русия това не ѝ е притрябвало. Тук възниква въпросът. Ако писмото с линка за данните от НАП е било от американски адрес, то би ли обвинил The New York Times американските спецслужби в хакерската атака? Всички знаят отговора. Между другото, незнайно защо никъде не публикуват руския адрес. Може би, защото тогава би било по-лесно за всички да го проверят и опровергаят. Ако следваме логиката на американските журналисти, то в тази история има и факт, който показва участието на САЩ. Фирмата TAD Group, в която работят всички трима заподозрени, е регистрирана в американския щат Калифорния. А на всички ни е ясно, че да се регистрира фирма е значително по-трудно от поща в интернет.

По-нататък в статията цитират директора на Центъра за изучаване на демокрацията в София Огнян Шентов. По неговите думи, първото правителство на премиера Бойко Борисов се е разпаднало през 2013 година след рязкото покачване на цените на енергията, което доведе до масови протести, които уж са били провокирани от Русия. Тук трябва да се припомни, че в началото на същата година жителите на много градове в България излязоха на протест след рязко увеличение на цените на тока, което удари джоба им, тъй като много апартаменти в България се отопляват с климатик през зимата. От статията излиза, че без агентурата на ГРУ българите не биха си помислили да протестират. Тогава, в резултат от демонстрациите, не само Бойко Борисов подаде оставката си за първи път (сега той е премиер на България за първи път), но и паднаха цените на електричеството, при което цените на енергоносителите в момента на указаните събития не са се променяли.

Сега властите в България принуждават малките производители на свинско месо в селата да унищожават животните под предлог на епидемия от африканска чума по свинете. При това големите производители на свинско месо от агроконцерните на ЕС не страдат по никакъв начин, а напротив, печелят, като отстраняват своите конкуренти. Малките български свиневъди искаха да се направи експертиза на умрелите свине в страните, които не влизат в ЕС – Сърбия, Северна Македония и Русия. Но властите не ги чуха. Тогава започнаха протести: жителите на селата отказаха да убиват своите животни и блокираха пътища. Ако тези протести се разширят, то не се съмнявам, че в западните медии ще се появят статии, че са организирани от Русия и ако не е била руската агентура, то българските свиневъди с радост биха заклали всичките си прасета и, оставайки без средства за съществуване, биха се събрали край представителството на ЕС в София, за да скандират „Благодаря, че ни водите по правилния път към светлите идеали на евроатлантизма!“


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Азз

    9 1 Отговор
    Русия? Ма откъде на къдя въ?
  • 2 Ernesto Guevara

    19 5 Отговор
    Наште тикви казват че е Кристият,а американските тикви казват че са руснаците.Май и едните и другите само си измислят
  • 3 Хахаха

    20 5 Отговор
    Има ли още идиоти, които още вярват, че руснаците са виновни за всичко?
  • 4 А стига бе

    17 4 Отговор
    Ама на руснаците само това им е работата-за нашият сополив НАП да мислят...-как ли да го хакнем...хаахахааа...Абе не ставайте смешни бе
  • 5 Игор Додон

    16 3 Отговор
    Явно и в САЩ излизат некадърни писачи.
  • 6 Колко колко ? Кво ?

    12 0 Отговор
    Абе то е ясно че марсианците ни хакнаха бе !
  • 7 Хрониките на Евразия

    6 2 Отговор
    Пишат , че 72% от дезинформацията идва от Русия ..

    Russia is the leading global offender of foreign disinfo influence operations around the world, accounting for a whopping 72% of total operations. Study by Princeton'
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Све

    10 3 Отговор

    До коментар #8 от "Хмммм":

    Нали хванаха американската ТАД ГРУП. Българските соросоидчета са с размътен мозък.
  • 10 Patriot

    7 1 Отговор
    На кой му трябваме ние,та чак ще ни хакват калпавите ни системи.Айде у лево,моля ви се!!!
  • 11 Пак си дойдохме

    1 5 Отговор
    на думата: Русия е виновна за всичко. НАП и МФ са" невинни".
  • 12 наблюдател

    8 2 Отговор
    Абе, руските хакери са всемогъщи! (въпреки технологичната изостаналост на страната спрямо американците - така поне твърдят русофобите) И е много удобно да бъдат обвинявани за всички беди в света! Дори за нестихващите масови убийства в царицата на демокрацията - америка! Ако някъде спре тока, ако някъде блокират сървърите на летищата, ако някъде източат сметките или данните на хората - има си оправдание - ГРУ и лично Путин!
  • 13 Алфа Вълкът

    7 1 Отговор
    Това не е атака от Русия, американски вестник защитава американската компания "тад груп", която е отговорна за хакването на НАП. Може българи да са хакерите и собственика, но поръчката идва от САЩ и по конкретно ЦРУ.
    Забравихте ли "бръмбаргейт" и как САЩ подслушваше Германия, Холандия, Белгия и други от "съюзниците" си? Просто всички, които мразят Боко и скочиха да защитават цайса. Америте сами се издадоха, като защитават Цайса и ония мутраноид шефът му!
  • 14 Руските свине

    8 4 Отговор
    Винаги са лъгали, лъжат и ще продължават да лъжат.
  • 15 селянин 1

    4 2 Отговор
    А бе,..Путин е виновен,он е наредил,,атаката,,с/у нашия нап,оти боко купи,,блок,,с един двг,а он като угасне,падат като,,круши,,в/у складовете.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания