Last news in Fakti

28 Август, 2019 15:56 2 431 8

Косово завлича Сърбия с милиони

  • косово-
  • мита-
  • сърбия

Страната загубила около 300 млн. евро заради митата върху своите стоки

Косово завлича Сърбия с милиони - 1
Снимка: Shutterstock

Сърбия е отчела пропуснати ползи от 300 млн. евро, заради наложените допълнителни мита от Косово. Това обяви сръбският министър на търговията Расим Ляич, цитиран от РИА Новости.

Косово въведе мита от 100% върху сръбски стоки. През последните 9 месеца в страната са били доставени сръбски стоки на стойност с 298 млн. евро по-малка.

Изчислява се, че ежедневните загуби възлиза на 1.78 млн. евро. Посочва се, че съпътстващите загуби са още по-големи.

Ограничена е работата за транспортните фирми, които доставят стоки за Косово или се грижат за транспортната логистика. Ощетени са и много сръбски производители и доставчици.

Гражданите в Северно Косово са принудени да се снабдяват със стоки, произведени от други страни или да намират сръбски продукти по алтернативни начини. Основни стоки в Косово са се увеличили с 5%, като са повишени и разходите на производителите, които са си осигурявали голяма част от суровините от сръбски представители.

САЩ вече многократно призоваха Косово да преустанови митата и да постигне договаряне на цените със Сърбия.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Той Долс

    11 4 Отговор
    Нали Путьо и Ердоганя се аресват.Да ги видя сега.

    Коментиран от #2

  • 2 Borislav Popov

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Той Долс":

    На Путен и на Ердоган им е през сайдера за косоварите и сърболяците, те разбира се се опитват да правят за пред хората някакви телодвижения, че да си мислим, че не е така, но ние много добре знаем, че това си е така. Големите страни, като САЩ, Китай, Турция, Русия и т.н. гледат преди всичко своите интереси, а за итересите на малките страни, на тях не им пука. Напразно тук, всякакви фили и фоби и други видове, руски подолги се опитват да ни докажат, че тяхните интереси били и наши интереси. Няма такива филми и не е имало никога, всеки знае себе си !
  • 3 Секс Пистълс

    5 4 Отговор
    Пука им щото зад Косово седи Албания а на Туркето за Албания им пука и още как както и на Рушняците за православните сърбе.
  • 4 2223009

    8 6 Отговор
    Да си купуват от нас, сърбите да припадат - малко им е
  • 5 Дъ Клаш

    11 2 Отговор
    Турция и Русия е толкова съюз колкото Иран и Израел.
  • 6 onq s konq

    10 2 Отговор
    След като Сърбите са я дакарали до там да се впечатляват и разчитат на търговия с Мижаво Косово,ЖАЛНА ИМ МАЙКА!А Европа е ПОД НОСА ИМ,ама...НЕ СА ЧЛЕН И ВНОСНИТЕ МИТА НА ЕС СА УБИЙСТВЕНИ ЗА ТЯХ.Русия също им е на "една ръка разстояние",ама и там МИТА,пък какво ли да продават,след като Руския пазар е ЗАЛЯТ С КИТАЙСКИ СТОКИ...А иначе тука Русофилите се скъсват да твърдят че Сърбия е по-добре от БГ,а Вучич БЕЗОТГОВОРНО ЛЪЖЕ,че "ни е надминал",пък то ПО БЕЗПРИСТРАСТНИ ДАННИ Средната сръбска заплата е 920лв,а Българската- НАД 1200ЛВ!Та КАКЩЕ ГИ СТИГНЕМ СЪРБИТЕ?Ами като излезем от ЕС и хукнем като луди НАЗАД:)

    Коментиран от #7

  • 7 Х.Бобов

    1 5 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Ах колко си умен човек ТИ си за депутат

    Коментиран от #8

  • 8 Ти си

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Х.Бобов":

    За председател на парламентарна група най-малко.
Новини по държави: