Last news in Fakti

1 Септември, 2019 10:45 4 867 56

80 години от избухването на Втората световна война (ВИДЕО)

  • всв-
  • втора световна война

На 1 септември 1939 г. започва най-големият военен конфликт в историята на човечеството

80 години от избухването на Втората световна война (ВИДЕО) - 1
Битката при Курск

На 1 септември 2019 г. се навършват 80 години от избухването на най-големия военен сблъсък в историята на човечеството – Втората световна война.

За тези повече от 6 години между 1 септември 1939 и 2 септември 1945 г., в които трае мащабният конфликт, съдбите на военни и цивилни на територията на 5 континента се променят безвъзвратно. Според различни източници Втората световна война е взела между 50 и 60 милиона жертви.

Втората световна война противопоставя териториалните амбиции на нацистка Германия, фашистка Италия и империалистическа Япония срещу внушителния и малко очакван съюз между САЩ, Съветска Русия и Британската империя. Нещо повече – тя противопоставя не просто армия срещу армия, а нация срещу нация, въвличайки в сблъска огромни маси цивилно население от всички слоеве на обществото, припомня БГНЕС. Водените между двата лагера битки по суша, въздух и вода се простират от Западна Европа до степите на Русия, от пустините на Северна Африка до джунглите на Югоизточна Азия, във водите на Атлантическия, Тихия и Индийския океан.

През 1938 г. Германия, Франция и Великобритания подписват Мюнхенското споразумение, с което Судетската област бива отнета от Чехословакия и присъединена към Германия. През 1939 г. пък Германия и Съветският съюз подписват т.нар. Пакт Рибентроп-Молотов – исторически документ, с който в сферата на съветско влияние попадат Литва, Латвия, Естония, Финландия, част от Полша и част от Румъния, а Хитлер получава възможност да нападне остатъка от Полша. На 1 септември 1939 г. Вермахтът нахлува в Полша и след няколко дни съпротивата на поляците е преодоляна. В този момент Третият Раайх вече владее Австрия и Судетите. През периода май-юни 1940 г. германските войски окупират Белгия, Холандия, Люксембург и Франция. Същевременно силите на италианския съюзник на Хитлер превземат Британска Сомалия, а в периода между ноември 1939 и март 1940 г. се води Съветско-финландската война. Успоредно с тези събития Япония постепенно окупира огромни територии в Източна Азия. Най-кървавият период на Втората световна война настъпва на 22 юни 1941 г. с нахлуването на хитлеристката армия в Съветския съюз, а след нападението на Япония срещу американската военноморска база в Пърл Харбър на Хавайските острови на 7 декември същата година в конфликта се включват и Съединените щати. Европейската фаза на войната приключва с безусловната капитулация на Германия през май 1945 г., а азиатската – с капитулацията на Япония в началото на август същата година. Няколко дни преди това САЩ пускат атомни бомби над японските градове Хирошима и Нагазаки, което е първата употреба на ядрено оръжие в света.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хисторик

    12 8 Отговор
    Полша се бори 30 дни с германците а Сталин през това време прехвърля руснаци зад Урал и се готви за нападение от нацистите-фашисти от Германия!
  • 2 Хисторик

    21 8 Отговор
    Със спогодбата между СССР и Германия за Литва, Латвия, Естония и част от Полша Сталин цели да запази живота на руското население което преобладава там!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 КОНТРАТА

    3 31 Отговор

    До коментар #4 от "Добружанец":

    Тези територии никога не са били български с изключение на Западните Покрайнини!!

    Коментиран от #10, #15

  • 6 СТАЛИН ЕБА ХИТЛЕР КАПИТАЛИСТА

    19 11 Отговор
    И 1945 г бой по алчните капиталисти и маршал Жуков можеше да превземе и UK ако Сталин беше пожелал!!!
  • 7 Хрониките на Евразия

    16 16 Отговор
    Всеки трети руски гражданин счита , че Втората Световна Война е започнала през 1941 година .
    Това е така , защото съветските "историци" специално са разделили понятията "Втората Световна Война " и "Великата отечествена война" - за да може днес да имаме усещането , че СССР е жертва , а не инициатор и съюзник на Хитлер .
    Но това е стара руска традиция , когато нападат други страни Полша , Румъния , Финландия , Латвия и Естония през 1939 , те не го считат за война ..
    При тях войната започва , когато нападат на тях .
    В едно руско село, попитах една старица , дали помни началото на войната през 1941 година ..
    А тя ми отговори - Войната започна през 1939 година , а през 1941 година при нас немците дойдоха ..
    Но беше единствената , която знаеше това .
    Дали защото са разстреляли мъжа и през 1938 , като много умен , (така ми каза бабата ), или си беше природно интелигентна ..
    .

    Коментиран от #39

  • 8 Благодарен

    8 10 Отговор

    До коментар #4 от "Добружанец":

    И отрови диктатора Борис заради който също като днес богатите бяха помазани,а останалите робуваха и живееха без ток и обувки.
  • 9 Генерал

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "Добружанец":

    Южна Добруджа от Крайовската спогодба е спазена под натиска на Германия и със съгласието на СССР. Третият Райх и СССР бяха съюзнически държави по това време,Румъния е компенсирана с други земи.
    Крайовската спогодба е единствената, която е сключена без съдействието на Германия, затова и тази територия -Южна Добруджа остава безспорна.. и не е барана от победителите след ВСВ.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ропотамо

    4 10 Отговор

    До коментар #10 от "Добружанец":

    А ти явно си някакъв потомствен простак, който не познава историята и географията.

    Коментиран от #14

  • 12 Професора

    6 5 Отговор
    А какво е участието на България във ВСВ? Участието е мерзост номер 3 след втората Балканска и ПСВ. ВСВ е мерзост номер 3.
  • 13 Володя

    10 11 Отговор
    Сталин се готвеше за нападателна война, а не защитна.Затова и Вермахтът навлезе толкова надълбоко в СССР.

    Коментиран от #20, #25

  • 14 Бесен Язовец

    7 4 Отговор

    До коментар #11 от "Ропотамо":

    Той жобружанеца не я знай историята и географията, а контрата, щото е руска подлога,, много я знае, нали тъй каскет ??
  • 15 Borislav Popov

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "КОНТРАТА":

    Аз си знаех, че руските тролове сте прозди, посредствени и необразавани, ама не мислех, че чак толкова.

    Коментиран от #16

  • 16 КОНТРАТА

    7 12 Отговор

    До коментар #15 от "Borislav Popov":

    Кога е била Беломорска Тракия българска бе шушляк? Точно 15 години. По тая логика турците са ни владеели 500 г. и могат да имат претенции за цяла България а Румъния да има претенции за Южна Добруджа!

    Коментиран от #18

  • 17 Пунчо

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "Добружанец":

    Абе и аз преди ден върнах на България Беломорска тракия и Македония, обаче никой не ме смята за велик, а един ми предписа хачета някакви. Защо ли?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Жуков

    5 6 Отговор
    Ако японците бяха спазили договорката с Хитлер и бяха нахлули в СССР, вместо да атакуват САЩ през 1941 година, Москва нямаше никакви шансове да бъде спасена. Именно сибирските войски спазват Москва.

    Коментиран от #22, #23, #27, #41

  • 20 анова

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Володя":

    Елитните войски на червената армия противостояха на Квантунската за това Сталин използва тактиката на изгорената земя точно в решителния момент Вермахта остава без гориво и продоволствие

    Коментиран от #44

  • 21 Обективен

    4 0 Отговор
    Това е най трагичната война....стотици милиони бели хора загиват....затова сега към Европа прииждат Варвари!
  • 22 ГОШО

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Жуков":

    Те такава уговорка първо не са имали и второ боя дето са яли при езерото Хасан им е бил повече от достатъчен
  • 23 анова

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Жуков":

    Браво ЖУКОВ ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ ИСТИНАТА РИХАРТЗОРГЕ спасява Сталин
  • 24 стоян георгиев

    1 3 Отговор
    втората световна воина е предизвикана от тия дето са се готвили наи-активно за нея.може да се провери лесно кои са били.
  • 25 любопитен

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Володя":

    А Западна Европа, като се е готвила да отбрана, кво стана бе? Докъде проникна в тях Хитлер? Или и те са се готвили за нападение?

    Коментиран от #36

  • 26 Фактолог

    10 2 Отговор
    И преди 80 години, и след 75 години, пак същото! ... Запада напада Украйна (нарича се Майдан), руснаците отнасят вините и глобите!! ... Но най-противното е, когато четеш някои маймуняци как се прехласват по Западните ценности и мразят всичко Източно, дори родните земи, традиции и вяра!!! ... Човек е слязъл от дървото, а няоки днес не могат да се изправят! ... Та на тези човекоподобни ще кажа: Човешките ценности не са западни или източни, а идват от (раз)клоните на вида... ако разбират това, ще открият, че имат глава, която не е торба за готови Западни ценности!!!
  • 27 Монгола

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "Жуков":

    Що пишеш глупости бе?!!! Японците са превзели Китай преди да нападнат тихоокенската база на краварите. Нищо не е пречилона жълтите да атакуват СССР от Юг на Севр! Пречила е само Червената Армия!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 NSDAP

    8 7 Отговор
    Кой победи Германия ли?Германия беше победена от лошата инфраструктура.Когато започва операция Барбароса,1/4 от немските танкове затъват в блатата и калта по съветските пътеки(пътеки,защото тогава там е нямало пътища).Нито битката при Сталинград,нито Курск,нито десанта в Нормандия спасиха еврейските задници.Ако СССР имаше пътища като тези на Франция о Белгия,Япония и Германия щяха да имат граница до 3 месеца и фелдмаршал Ерих фон Манщайн и генерал Tomoyoki Yamashita щяха да си пият кафето заедно.Слава на братска Германия,да живее Адолф Хитлер и Велика Готия!!!Всички готи заедно(българи,хървати,германци,италианци,унгарци)!!!

    Коментиран от #32

  • 30 NSDAP

    4 3 Отговор
    Слава на Вермахта и братска Германия!
  • 31 kiro

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Фактор.":

    Много як коментар. Ти си истински българин. Личи си по простащината ти и наследствената ти злоба от прадядо ти Хитлер. А пък можеби имаш нещо и от Султан бей ...,нали знаеш 500години са били с роднините ти..
  • 32 Кантемировска Танкова Бригада

    5 3 Отговор

    До коментар #29 от "NSDAP":

    Те 34 ТАКНА И РАКЕТИТЕ КАТЮЛА + СИЛАТА НА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ СМАЗАХА НЕМЦИТЕ В РУСИЯ И В Европа! Да не би руснаците да воюваха от асфалтирани пътища в Русия? Много глупости ди написал!

    Коментиран от #37

  • 33 Хрониките на Евразия

    3 2 Отговор
    Преди 80 години , два канибалски режима си поделиха Европа и сложиха началото на най - кървавата война в историята на човечеството !
    В Германия помнят това и се срамуват ..
    В Русия също помнят ,но се гордеят с това ..
    В това е разликата !

    Коментиран от #34, #35

  • 34 Ханибалът

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "Хрониките на Евразия":

    Канибалите убиваха цивилни във Виетнам и Корея!
  • 35 селянин 1

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "Хрониките на Евразия":

    А бе,тия евроазиатци,много болнав народ са..швабите се,,срамували,,за тва не искат да платят на поляците 800 милиарда$,репарации от ВСВ..а Руссия се гордее,защото са победители..а тях не ги съдят.
  • 36 Хрониките на Евразия

    3 3 Отговор

    До коментар #25 от "любопитен":

    Има хиляди документи , но Путин ги засекрети до 2040 година , за да продължавате да се правите на жертви и да се гордеете с некадърното съветско ръководство , погубило милиони !
    Сталин е разчитал , че Германия ще води продължителна война с Франция и се е готвил да я нападне в гръб ..
    Затова и ученията на съветската армия през 1940 година , са били нападателни , а въоръжението им е било повече от въоръжението на цяла Европа .
    5 милионна армия на източните граници , хиляди самолета , танкове и оръдия , са очаквали заповед да ударят Германия в гръб , докато тя воюва с Франция .
    Но германците много бързо завземат и плановете на Сталин не се осъществяват !
    А днес руската пропаганда се опитва да ни внуши , че подлата политика на Франция , Англия и Полша , са принудили Сталин да подпише съюзнически договор с Хитлер .
  • 37 NSDAP

    1 4 Отговор

    До коментар #32 от "Кантемировска Танкова Бригада":

    Русия 18 милиона военни загиват
    Германия 6 милиона военни загиват

    Руските войници са общо 30 милиона,а немските общо 25 милиона.Германия воюва на 3 фронта,а Русия на 1.Видяхме ви вас славяните колко сте добри през ПСВ.България ви победи,Германия ви победи, Отоманската империя ви победи,а дори и АВСТРО-УНГАРИЯ ви смаза!Добре,че бяха лошите ви пътища и англичаните,че иначе щяхме да ви направим на сапун до един!
  • 38 До функционера

    3 1 Отговор
    от НСДАП: Германците са воювали наистина само на Източния фронт, на Западния са ходили да се възстановяват, поне до 1945.
  • 39 плевен

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хрониките на Евразия":

    Всъщност и ти и руската баба бъркате. ВСВ започва 1937 с нападението на Китай от Япония, и завършва 1945 с капитулацията на същата тази Япония. Така, че не се присмивай, защото с нищо не си по-умен от тези които се мъчиш да поучаваш. Толкова за теб. А сега за Марчето. Маро, когато напада Полша, Хитлар не владее Австрия и Судетите, а Ав. и Чехословакия. И моля те никога не пиши за история, защото с твоите европейски и азиатски фази объркваш професионалистите, като този с хрониките.

    Коментиран от #43

  • 40 Ако било станало това

    4 0 Отговор
    , ако бил Бойко да построи магистрали в Русия по които Тигтите да минават! Абе вие сте много смешни бе! Еми да са ни направИли немците танкове които да вървят в кал.
  • 41 Желанията пораждат страданията

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Жуков":

    ако-то , най често цапа гащи , и мирише лошо , а в исторически план е забранено да се употребява , но малко информация. Както знаем японците нападат 1938г. с амбиции да стигнат Сибир , но получават шамар с крак , от обединените сили на СССР и Монголия , това последното рядко се знае , а монголците са били свирепи войни , и буквално са хвърляли в ужас японците. Това преосмисля цялостната стратегия на японците , и те се насочват по посока Индонезия , и се готвят за война със САЩ , който е започнал сериозно да ги притиска . А стратегиите са винаги дългосрочни и трудно се влияят от моментни положения , и никой в крайна сметка не е очаквал , и от германци и от японци , че Москва няма да падне зимата на 1941г. Но все пак Сталин държи там 1. 800 000 елитна армия , която води учения , и гради тежки отбранителни рубежи -профилактично. В последният момент , в условията на пълна секретност ,прехвърля около 700 000 към Москва , значи там са останали поне милион войници , да посрещнат инвазия , ако се наложи . И последно японците са доста слабички като войници , за да затруднят руснаците , ако беше обратното , щяха да са постигнали успехи , още през 1938г.

    Коментиран от #46

  • 42 КАПИТАЛИЗМА не е спрял да воюва !

    2 0 Отговор
    Всички войни са тяхни !
  • 43 Хрониките на Евразия

    0 2 Отговор

    До коментар #39 от "плевен":

    Войната между Япония и Китай значи е световната 😂😂😂
    Те били целият свят според теб 😂😂😂
    Я ходи си виж говедата в двора бе историко 😂
  • 44 Очевидно

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "анова":

    Ми нормално да остане без гориво , един бензинов двигател , като го напънеш през кал ,и сняг започва да гори Х 5 , и за 20-30 минути изсушава резервоара. А зад гърба, в дълбокият тил партизаните взривили паровоза с цистерните.
  • 45 Преди воювали с Комунизма а днес ?

    2 0 Отговор
    Правдата е КАПИТАЛИСТА не е създаден да живее съвместно с населението. Той живее с една ЦЕЛ - ДА ГРАБИ ! Но днес населението няма нищо освен живота .
  • 46 Хрониките на Евразия

    0 2 Отговор

    До коментар #41 от "Желанията пораждат страданията":

    Всъщност битката при Халхин Гол е само един граничен инцидент ..
    Жуков разполага с 7 дивизии , 500 танка и 250 самолета , срещу две леко бронирани японски дивизии и една пехотна дивизия .
    Въпреки руското надмощие , жертвите са еднакви , около 8 хиляди и от двете страни ..
    И много унищожени руски танкове .
    Както винаги , дори и при гранични инциденти , руснаците удавят в кръв своите противници ..

    Коментиран от #49, #51

  • 47 КАПИТАЛИЗМА днес няма от кого да краде

    3 0 Отговор
    СССР го няма, целият света е техен и ние сме тяхни и пак са в КРИЗА ! Повредата е в техният ТЕЛЕВИЗОР. Но защо нас ще трепят а тях ?
  • 48 Банкерите и ЕЛИТА СА ЗА ТРЕПАНЕ !

    3 0 Отговор
    На една шепа мутражници - света им се оказа МАЛЪК.
  • 49 На риболов при езерото Хасан

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "Хрониките на Евразия":

    Всъщност , всяка една инвазия започва с "граничен инцидент" и продължава към териториален прецедент. От там нататък " усещаш" при допир ,дали ще е голям и твърд , или как ще бъдеш посрещнат . Това което цитираш са сериозни сили за 1938г. , и имат характер на военни действия , танкове , самолети . И това с което могат да се похвалят, като някакви успехи японците , са само битката във въздуха , където руските самолети отстъпват , и се налага спешно да преосмислят тактиките. Но те и американците отстъпват в началото на войната срещу японците . По земя японците са превъзхождани сериозно . И ако руснаците имат струпана такава численост , цитирана от теб на даден участък , то сметни приблизително колко имат разположени по цялата граница в готовност за отбрана , само камионите им ЗИС са 18 000 .

    Коментиран от #50

  • 50 Хрониките на Евразия

    0 2 Отговор

    До коментар #49 от "На риболов при езерото Хасан":

    Говорим за две различни неща , къде е Жуков със седем дивизии , против 3 японски дивизия ..

    Езерото Хасан е друг филм , там съветските войски начело с Блюхер са почти унищожени .
    След това маршала е арестуван и

    умира в Лефортовския затвор пребит за загубата от японците до смърт ..На 10 март 1939 г., посмъртно със задна дата, е лишен от званието маршал и осъден на смърт „за шпионаж в полза на Япония, участие в антисъветска дясна организация и военен заговор
  • 51 Историк

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "Хрониките на Евразия":

    От лъжи няма никаква полза. Халкин Гол е категорична военна победа за руснаците. Там японските сили са хванати в танкови клещи , и доунищожени артилерия. Японските архиви са засекретени , но се касае за около 45 000 жертви . В руските секретни архиви са посочени около 8000 руски жертви . Японските бронетанкови сили са особено слаби , и се стига до такива батални сцени , че японските офицери да повеждат с извадени саби японските войници , срещу руските танкове , на сигурна смърт. Битката при Халкин Гол остава в сянката на германското нападение над Полша , и не придобива особена известност, но придава особено значение върху бъдещите руски и японски планове. Япония се насочва към богатата на петрол , английска Индонезия , а в СССР се сдобива с измамно самочувствие , че е велика и организирана военна сила , с отлична бронетехника , нещо което ще му изиграе лоша шега през първите няколко месеца на войната срещу Германия.

    Коментиран от #53

  • 52 групен фюрер

    2 0 Отговор
    Главни виновници за ВСВ са Франция и Великобритания.В Париж през 1919г.,жестоко ограбиха териториално и финансово Германия,Унгария и България.Нормално е да се потърси реванш.
  • 53 Хрониките на Евразия

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Историк":

    Да де , аз какво казвам ?
    7 дивизии + монголската кавалерийска , 500 танка и 250 самолета , срещу 2 леко бронирани японски и една пехотна , току що сформирана . И в никакъв случай 3 дивизии не са 60 хиляди души ..съветските данни посочват толкова.
    А една година преди това , при езерото Хасан , съветските претърпяват жестоко поражение .
  • 54 одъртял комсомолец

    2 0 Отговор
    Полските пиандета се опитват по всякакъв начин да внушават, че СССР, разбирай Русия, трябва солидарно с Германия да носи вина за Втората световна! Всичко това при положение, че през 1938г точно Полша, солидарно с Хитлер участва в окопацията на Чехословакия. Някои от коментиращите правилно отбелязват 1937-ма и нападението на Япония над Китай, но според мен най-точната година като начало на войната е 1936-та. Визирам разбира се испанската гражданска война, в която участват всички основни играчи- СССР като съюзник на комунистите, Англия Франция, Германия и Италия като съюзник на Франко! Само между другото да спомена, че в испанската гражданска война участват и около 1000 българи- интербригадисти. Англетата разбира се обявяват война на Германия, непосредствено след нападението над Полша, а те както знаем обичат да пренаписват историята. Щом Англия не е била официално във война, значи такава не е имало въобще! Да ама не! Полските пиандета обвиняват СССР, че е оставил Хитлер да се разправя с варшавското въстание. Ама що не се сърдят на Англетата, които не си мръднаха пръста след нападението на Хитлер над Полша??? Не се ли опасяват, че ако Путин вземе и нападне Полша, съюзниците по НАТО, отново ще си бъркат в носовете и ще гледат саир. Всъщност обективно погледнато, май точно това ще се случи. Едвали англетата и франсетата ще си помръднат кутретата заради пияните полски отрепки!!!
  • 55 Хохохохо

    0 3 Отговор
    Слава на Хитлер!Поздрав за всички чалми и евреи.
  • 56 емо

    1 1 Отговор
    Бих искал да добавя ,че Полша още в 1938 година окупирва северните територии на Чехословакия и обвинява както Германия така и СССР за около 5.7 милиони жертви.Същите свине избиха хиляди евреии и други малцинства още преди Германия да е нападнала Полша.Мислейки един съюз с Германи ще си възвърне всичките си територии които бе загубила. Днес е същото тези свине заедно с кавбоите си мислят при един военен кофликт ще победт Русия и ще си поделят огромната територия с природните богатства. Запада вече от 200-250 години провежда същата политика (няма значение къва ситема) заграбване на огромните руски земи.