Last news in Fakti

3 Септември, 2019 19:20 3 350 24

Русия нахока Борис Джонсън за Втората световна война

  • борис джонсън-
  • великобритания-
  • втора световна война-
  • ссср-
  • русия

Искри между Лондон и Москва

Русия нахока Борис Джонсън за Втората световна война - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руското посолство във Великобритания коментира изявление на британския премиер Борис Джонсън, който сравни действията на СССР в източната част на Полша през 1939 г. с агресията на нацистка Германия, съобщават руските медии.

По-рано Джонсън направи видеобръщение, което беше публикувано в профила му в "Туитър". В него той говори за обстоятелствата около избухването на Втората световна война, като изтъкна, че Полша през 1939 г. се е оказала "между фашисткия чук и комунистическата наковалня". От руското посолство в Лондон отвърнаха, че изявлението на Джонсън в контекста на 80-годишнината от началото Втората световна война било изненадващо.

"При всички исторически дискусии около съветската военна операция в източните райони на Полша (в Западна Украйна и Западен Беларус), постановката на въпроса, при която действията на СССР фактически се приравняват с агресията на Хитлер, е напълно неприемлива", подчертават от руската дипломатическа мисия във Великобритания. Освен това от посолството са изтъкнали, че британската дипломация преди началото на Втората световна война била "съучастническа с нацистката агресивна политика" и "последователно саботира" идеите на СССР за създаване на ефективен антихитлеристки съюз, по-специално за защита на Полша.

От руското посолство също така са изразили съжаление, че Борис Джонсън е изразил такава позиция по отношение на Втората световна война, като отбелязват, че огромното мнозинство от британците и руснаците отдават почит на жертвите и почитали съветско-британския съюз (който се сформира чак след нападението на нацистка Германия срещу Съветския съюз на 22 юни 1941 г., и който е "конюнктурен", а не ценностен). Руснаците също така удобно забравят секретния протокол от пакта "Рибентроп-Молотов", сключен малко повече от седмица преди началото на войната (23 август 1939 г.) по инициатива на Хитлер и Сталин. От този секретен протокол става ясно, че двата тоталитарни режима са се сговорили за подялбата на Европа.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    23 39 Отговор
    Борката си го премести, гооолем прас, Русия го била нахокала !
  • 2 РЗС

    43 15 Отговор
    какво друго да очакваме от борко тъпото

    Коментиран от #5

  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 4 Отговор
    Да, ясно! Руснаците зачеркнаха ПЕРЕСТРОЙКАТА..., но "пиленцето вече отлетя"
  • 4 Рашка с чашка

    27 10 Отговор
    В известен смисъл рашките са прави. Защото Великобритания и Франция са защитниците на Полша, след като и Германия и СССР са нападнали Полша, те са били длъжни да обявят война и на двата агресора. Щом тогава са се направили на разсеяни, да си траят сега.

    Коментиран от #15, #19

  • 5 ЗАБЛУДЕНИ ПУТИНОФИЛИ,

    14 24 Отговор

    До коментар #2 от "РЗС":

    Прочетете книгите на Игор Бунич и Виктор Суворов,в които аргументирано и точно е посочен главния вдъхновител и виновник за Втората световна война. Може и да ви светне нещо в мозъците,промити от рубладжийски историци(по-точно фалшификатор на историята) и медии,издържани от Кремъл.

    Коментиран от #9, #12, #23

  • 6 Никой

    13 6 Отговор
    Следващия малоумник който се качи на престола.
  • 7 нова конспирация

    6 6 Отговор
    Скоро ще светне колямата конспирация;В Путин-Д Тръмп-Б Джосън. И тримата много ясно работят за разпада на ЕU. Дори Борис ще сбъдна мечтата на Путин да се разпадне и GB.... три весьолъх друг, екипаж машинъй боевой....Всички други приказки и скандали са само за театър-забавление на публиката.
  • 8 Руските свине

    20 11 Отговор
    Съвсем изнагляват и забравят, че фактически бяха съюзници на нацистка Германия при започването на ВСВ!
  • 9 Заблуден тъпанар

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "ЗАБЛУДЕНИ ПУТИНОФИЛИ,":

    Ако бе ходил в казарма, щеше да ти е достатъчно да разбереш какви измишльотини и кьорфишеци пишст тия пишман автори бивши ченгенца ( бивше ченге няма, само си сменя шефа)

    Коментиран от #11

  • 10 дааа

    7 0 Отговор
    Неприемливо било, ама верно.
  • 11 Гост

    11 12 Отговор

    До коментар #9 от "Заблуден тъпанар":

    Бил съм в казарма и твърдя, че по долни използвачи от руснаците няма. А и техниката им е скапана

    Коментиран от #16

  • 12 Тъй

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "ЗАБЛУДЕНИ ПУТИНОФИЛИ,":

    Заблуден си вярно е.
  • 13 Англичанин

    4 1 Отговор
    Откачалката на Англия.......
  • 14 Дориан

    5 1 Отговор
    В британската външна политика има ярки моменти и много повече безлични управници. Както е Чембърлейн, който подкрепя разпадането на Чехословакия. Кралството в момента също е в слаб момент. 4 години цял свят наблюдава как се руши авторитета на тази страна. Това са месеци цигански номера с брекзит. После как някой ще гледа адекватно на външните им работи?
  • 15 Po-znaesht

    7 6 Отговор

    До коментар #4 от "Рашка с чашка":

    Как Англия ще обяви война и на руснаците,като всичко се разви и изясни само за един и половина месеца бе,Неграмотник!!Тоест,Германия завзе Холандия,Белгия и Франция за 1,5 месеца и започна да атакува,бомбардира и потопява британски кораби!! Ясно беше,че и тя е наред,а руснаците не са я нападали тогава !!!Защо да обявяват война и на СССР???Отделен е въпросът,че Англия е била ФИКТИВЕН защитник на Полша!!!С какво реално са им помогнали на Полша??Наприлер,когато поляците вдигнаха Варшавското въстание срещу нацистите,колко британски войници са се били във Варшава,а макар с извесгно стратегическо закъснение ,именно руската армия ги изтласква и пренасочва германците назад от Варшава!!А сега можеш да благодариш за урока,като си използваш езика,а не ръцете...там,където отпред ще е най-приятно...

    Коментиран от #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Русия е окупатор

    6 8 Отговор
    Всички се гаврят с руските лъжци!Всички се присмиват на руските алкохолици.Лъжещи за всичко.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гошо

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Рашка с чашка":

    Щото има голяма разлика от причината за навлизането на Германия от тази на Словакия и СССР

    Коментиран от #22

  • 20 Гошо

    1 4 Отговор

    До коментар #15 от "Po-znaesht":

    е ще им обявят нали са агресори руснаците хе хе Айде на СССР англичаните да обявят война ги било страх или нямали време ,ама на Совакия защо не го правят
  • 21 Призрак

    7 4 Отговор
    На всички русофилистици им пожелавам да емигрират в Русия. Ако може още тази вечер. Амин
  • 22 Po-znaesht

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гошо":

    И тебе ли ще те учана историябе,Неграмотник??Само срещу ползване на септември твоето езиче,явно..А не безплатно!!!Защо намесваш Словакия и сам си навеждаш главата към Моя? Нали именно на 30 септември 2938 г. се сключва Мюнхенското споразумение между Англия,Франция и Германия и Италия, с което тези държави ДАВАТ Судетите и други части от Чехия на Германия!Тоест,отстъпват им ги,без да участва Чехия!!Това са части от Словакия и други!!! Така започва Втората световна война-със съгласието фактически на Англия и Франция!!! А не със пакта ,сключен със СССР само една седмица преди германците да нападнат и Полша-1939 година.Поне отвори Уикипедия,след като си вдигнеш главата от Моя!!!Ще си разшириш познанията,вместо да се буташ между шамарите..и Моя...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Boris Jonson

    2 0 Отговор
    Боли ма шмайзера какво мислят рашките.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания