Last news in Fakti

9 Септември, 2019 20:00 2 183 13

Потвърдено! Техеран отново трупа уран

  • иран-
  • уран-
  • ядрена сделка-
  • хасан рохани-
  • маае

МААЕ обяви, че Иран инсталира по-модерни центрофуги за обогатяване на уран

Потвърдено! Техеран отново трупа уран - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Международната агенция за атомна енергия - органът на ООН, който контролира ядрените дейности на Иран - потвърди, че Техеран инсталира модерни центрофуги за обогатяване на уран, предадоха световните агенции. Чрез тези центрофуги Иран може да увеличи запасите си от обогатен уран, което е нов етап в намаляването на иранските ангажименти по ядрената сделка.

Иран е инсталирал или е в процес на инсталиране в обекта за обогатяване на уран в Натанз 22 центрофуги от типа IR-4, една от типа IR-5, 30 от типа IR-6 и три модела IR-6s, се казва в изявление на говорител на МААЕ. Констатациите в него са въз основа на проверките, извършени от инспектори на агенцията на място.

В събота Иран обяви в детайли нови мерки за намаляване на ангажиментите по иранската ядрена сделка, но ще продължи да разрешава достъп на инспектори на ООН, които следят ядрената му програма. Вчера временният директор на МААЕ Корнел Феруца посети Техеран, където се срещна с ирански представители.

Според споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г. Иран има разрешение на този етап да произвежда обогатен уран само с центрофуги първо поколение - IR-1. Инсталирането на по-модерни центрофуги може да ускори производството на обогатен уран и увеличаването на иранските запаси. От юли те превишават пределите, фиксирани в ядрената сделка (300 килограма).

МААЕ съобщи също, че Техеран я е информирал в неделя за намерението да инсталира каскадно 164 центрофуги за обогатяване на уран от типа IR-4 и 164 модела от типа IR-2m. Методът на каскадното инсталиране цели да подобри процеса на обогатяване.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дългият

    2 19 Отговор
    Има центрофуги...има проблем,няма центрофуги...няма проблем.Брадатият козел от Техеран очаква Е.С. да окаже влияние на оня шут Тръмп...И как ще стане това..Взривяване на центрофугите барабар с козела...
  • 2 Истината съм аз

    17 0 Отговор
    Нищо няма написано за протестите на хората против стратегията за детето ...а протестите са от стотици и хиляди хора
  • 3 onq s konq

    14 2 Отговор
    "Струпан уран - весел Техеран"- древна близкоизточна поговорка

    Коментиран от #6

  • 4 pepe le pew

    8 1 Отговор
    Браво! Сега да почват ракетите и огън бий.
  • 5 Матей

    8 3 Отговор
    Тръмп много хитро се изтегли от споразумението с Иран и започна всякакви заплахи с война,съзнавайки логичния отговор на Иран--ускорено производство на атомна бомба.С което печели заветния казус бели(повод за война).Ред е на Русия и Китай да се намесят,за да охладят страстите на имперските стратези,защото Иран все още не може да се защити сам,колкото и да не е по вкуса на Израел.

    Коментиран от #8

  • 6 Лозунг

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Техеран Иран Уран !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ракия мен

    2 11 Отговор

    До коментар #5 от "Матей":

    Русия и Китай нямат думата, НАТО винаги са на страната на Америка. А слаба Америка и слаб Запад, значи Китайците да си продават стоката на бедните руснаци, и заводите в Китай да са на загуба с бедните руснаци. Китайчетата работят за запада и долара е фактор. Просто иранците имат късмет, че хилъри клинтън не е орезидент или някой, като рейгън.

    Коментиран от #10

  • 9 Жоро

    2 12 Отговор
    Рано или късно ще им подпалят потурите на джендърите иранци...Плачат си за бой,и скоро ще си го получат...

    Коментиран от #13

  • 10 Жоро

    2 11 Отговор

    До коментар #8 от "Ракия мен":

    Ако един от двамата, Рейгън или Буш бяха президентът на Сащ....Сега нямаше да я има тази тема....А иранците щяха да събират с метла и лопата останките от Техеран...
  • 11 Ели

    1 2 Отговор
    Няма страшно, има едни вирусчета, които чакат активиране.

    Няма да има ядрен апокалипсис.

    Преговорите в случая не са излишни.
  • 12 НАТО ВЕЦ

    7 0 Отговор
    Нещата, които се случват с обогатяването на уран от иранците са съвсем логични и очаквани. Достатъчно е да си спомним, че САЩ в момента не разполагат с технология за обогатяване, а нуждите им от "гориво" за АЕЦ-овете растат. Кои са държавите, потенциални доставчици на този продукт? Ами, Русия, Китай, Индия, С.Корея и Иран разбира се. Първите четири обогатяват до нива за производство на ядрени оръжия и притежават такива. Към момента, Иран обогатява до ниво за производство на ядрено "гориво". Според споразумението, Иран се ограничаваше в количеството на тази суровина. Логично се стигна до "оттеглянето" на САЩ от споразумението, естествено със съпътстващите пушилки. Резултата е повишаване на производството, естествено на уран, обогатен до "енергетично" ниво. Айде сега познайте, кои са ахмаците. Със здраве на всички.
  • 13 любопитен

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Жоро":

    Нещо лошо ли са ти сторили иранците? Пълнолетен ли беше или като малък ти се случи това? С психиатър разговаряш ли за случилото се?
Новини по държави: