Last news in Fakti

9 Септември, 2019 16:19 1 528 5

Ясен е списъка с новите еврокомисари

  • урсула фон дер лайен-
  • еврокомисари-
  • ес

Той е бил утвърден от Урсула фон дер Лайен днес

Ясен е списъка с новите еврокомисари - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

27 eврокомисари са в обявения днес списък за новата Европейската комисия, който бе разпространен днес, съобщи БНР.

Говорителят на настоящата ЕК Мина Андреева заяви, че в него липсва еврокомисар от Великобритания, тъй като институцията продължава да работи с презумпцията, че Обединеното кралство се оттегля от ЕС на 31 октомври.

Освен българският представител Мария Габриел, в него са включени познатите от настоящия състав на Комисията Франс Тимерманс, Маргрете Вестагер, Йоханес Хан, Вера Йоурова, Фил Хоган, Валдис Домбровскис, Марош Шефчович. Сред новите лица са досегашният завеждащ пресслужбата ѝ Маргаритис Схинас като представител на Гърция, Силви Гулар на Франция, Дидие Рейндерс на Белгия, Паоло Джентилони на Италия. Както вече е известно, върховен представител по външната политика и сигурността ще бъде испанецът Жозеп Борел, а председател на Европейския съвет - белгиецът Шарл Мишел.

Очаква се утре по обяд новоизбраният председател на Комисията Урсула фон дер Лайен да обяви разпределението на ресорите.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов изрази увереност, че България ще получи ресор, който ще бъде модерен, достоен и с поне три пъти по-високо финансиране, отколкото досегашния ресор.

Изтеклият списък, според който България ще поеме „Образование и култура“, се обявява като „доста спорен“ от запознати.

След това Европейският парламент трябва да даде съгласието си за целия състав, в т.ч. за председателя и върховния представител за външната политика, който е и заместник-председател на институцията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар📝

    5 0 Отговор
    А Там ИМАЛО МИКРОФОН.
  • 2 Смехурко

    5 0 Отговор
    Ще получим пернишки ресор!
  • 3 Behemoth

    2 1 Отговор
    Образование и култура....е сега вече ще плачат....
  • 4 Шляхтиц

    4 0 Отговор
    Господине Стойчев, ясен е списъкЪт, сказуемно определение се членува с пълен член.
  • 5 АНЕНЕРБЕ

    4 0 Отговор
    Борисов: Близо 1 млрд. лв се дават за РЕМОНТИ в сферата на образовaнието !!

    СЕГА ЩЕ НАПРАВИМ И УЧИЛИЩАТА МАГИСТРАЛИ.