Last news in Fakti

19 Септември, 2019 16:24 10 714 53

Как СССР получи секретен самолет на САЩ през 1969 г.

  • ссср-
  • русия-
  • сащ-
  • самолет-
  • безпилотен-
  • секретен

Съветските инженери внимателно изследваха апарата

Как СССР получи секретен самолет на САЩ през 1969 г. - 1
Снимка: Wikipedia

През ноември 1969 г. в Съветския съюз от Съединените щати дойде невероятен коледен подарък - елегантна летяща машина, много подобна на известния стратосферен разузнавателен самолет SR-71 Blackbird, само че малка - с дължина само три метра.

Това беше безпилотния разузнавателен самолет D-21, разработен от същия отдел на „Локхийд“, в който създават Blackbird. Устройствата са сходни по дизайн и предназначение: шпионски полет със свръхзвукова скорост и огромна надморска височина, като единствената разлика е, че след изпълнение на мисията SR-71 се връща в базата, а D-21 изпуска касетата със заснетия филм и се самоунищожава. Дронът излита от специално оборудван Blackbird. По-късно е разработен вариант за стартиране от B-52, пише "Поглед Инфо".

Първият боен полет на устройството завърши с гаф. Излитайки от Blackbird, D-21B (вариант с ракетен ускорител) прелетя над Китай, снима ядрен полигон близо до езерото Лоб-Нор, а след това по неизвестна причина не поема обратен курс, а продължава да лети до изчерпване на горивото си и каца в околността на Байконур. Съветските инженери внимателно изследваха апарата. „Това представляваше голям интерес за съветската авиационна промишленост, тъй като е сравнително компактна машина, оборудвана със съвременна разузнавателна техника и предназначена за дълги разузнавателни полети с висока свръхзвукова скорост при условия на силно кинетично нагряване“, споделят руските историци, специалисти по авиацията Ефим Гордън и Владимир Ригман.

С решение на Министерския съвет на СССР от 19 март 1971 г. в Съветския съюз започва разработването на стратегическия дрон „Ворон“, подобен на D-21. Носител на апарата трябва да бъде ракетоносача Ту-160. И американските, и съветските дронове станаха жертва на напредъка в областта на шпионските спътници. Снимките от космоса и в двете страни бяха признати за по-обещаваща посока и безпилотните проекти бяха затворени. „Гарван“ никога не е построен. Двадесетина D-21 се съхраняват в „гробището на самолета“ в американската въздушна база „Дейвис-Монтен“.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Рашка с чашка

    42 61 Отговор
    Ворон- гарван никога не е построен, демек D-21 се е оказал прекалено сложен за прекопиране.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Знаещ

    35 43 Отговор
    И некадърните рашки дори не можаха да го изкопират.
  • 6 Хрониките на Евразия

    35 51 Отговор
    Далечната 1969 година ..
    От тогава го разучават и до сега в Русия дрон сами не могат да си направят ..

    Коментиран от #7, #10, #14, #26, #35

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Borislav Popov

    30 44 Отговор
    Руските инжинери са но гледали, като теле в зеле !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 То е достатъчно,

    44 20 Отговор

    До коментар #6 от "Хрониките на Евразия":

    че Иран правят и дронове, че правят и "Пейтриът" на скъпа скрап. Направо говеждите станаха за смях.
  • 11 Хрониките на Евразия

    30 36 Отговор
    Между другото , същата година в СССР , започват да произвеждат тоалетна хартия на 3 английски машини ..
    Че този дрон им се е видял като извънземен летателен апарат .
  • 12 всичките им достижения са подобни

    20 24 Отговор
    Шпионаж , кражба на технологии и ли като тази щастлива случайност която ги оставя с глътнат език . А после се фукат пред своите запалени фенове че били изобретили технология на световно ниво.
  • 13 Обикновен човек

    36 25 Отговор
    А през1999 от Югославия САЩ направиха подарък на Русия Ф 16 стелт свален с сръбска прашка!!!

    Коментиран от #17

  • 14 Бесен Язовец

    10 17 Отговор

    До коментар #6 от "Хрониките на Евразия":

    Аааа, не, един пощенски направиха, но той падна при първия си изпитателен полет, разби се в дувара на панелката.
  • 15 Руските свине

    25 28 Отговор
    Винаги са копирали и плагиатствали!
  • 16 Д'мин

    31 9 Отговор
    Два са полетите на това недоразумение , и двата над Китай. Въпросния полет не завършва, както едва ли не се казва, че каца на космодрума Байконур, а пада в Монголия и монголците го предават на руснаците. Над двадесет бройки от това чудо стоят, като музейни експонати защото е много хубаво.
  • 17 Читател

    27 4 Отговор

    До коментар #13 от "Обикновен човек":

    Супер-некомпетентен си. Свалиха F-117. A F-16 никога не е споменаван като стелт.

    Коментиран от #19

  • 18 Хрониките на Евразия

    20 25 Отговор
    Главното оръжие на Запада против СССР , не беше нито санкциите , нито надпреварата във въоръжаването , нито гладът в СССР .
    Главното оръжие стана именно тоалетната хартия .
    С нейната поява , народа престана да чете съветска пропаганда , когато си облекчаваха нуждите и СССР идеологически се пропука ..
    До масово използване на това идеологическо оръжие не се стигна , само 50 % от населението на големите градове я използваше , но и те бяха достатъчно ..
  • 19 Обикновен човек

    24 8 Отговор

    До коментар #17 от "Читател":

    За чий ...трябва да го споменават ?Той още е на чертежи платени от България!Ама за това че свалиха американска кочина над Югославия е факт, през дядовия ми е как се казва таралястника на САЩ!

    Коментиран от #28

  • 20 чукча

    16 22 Отговор
    на братушките всичкото въоръжение е взаимствано от запада от пантивека
  • 21 чукча

    18 19 Отговор
    21-ви век една кола не могат да направят

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 duster

    12 10 Отговор

    До коментар #21 от "чукча":

    щото американците правят коли ли те още произвешдат автомобили с ресиор и на шаси само дачия
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 23 Отговор

    До коментар #22 от "Румяна Костова":

    Руcия нямa нуждa дa ни "OCВOБOЖДAВA", дocтaтъчнo e дa aктивирa cвoитe "cпящи клeтки". Миниcтър прeдceдaтeл нa БЪЛГAРИЯ в пeриoдa 1950-1956 г. e пoлкoвник oт НКВД c пceвдoним Cпaртaк. Cтaвa въпрoc зa caтрaпa - вълкo чeрвeнкoв. Зa бaй тoшo нe знaм, нo тeзи прeди нeгo, кoмуниcтичecки миниcтър прeдceдaтeли, дo eдин ca oфицeри oт Лубянкa... Цялaтa ни държaвнa cтруктурa e oкупирaнa oт руcкитe \"cпящи клeтки\", eдинcтвeнo гeн. Б. Бoриcoв уcпя дa прoбиe oгрaничeниятa c хитрocт, зaщoтo гo пoдцeнихa интeлeктуaлнo нeгo, a и БЪЛГAРCКИЯТ НAРOД e умeн и мъдър. Ocвeн тoвa, чecтнo кaзaнo имaхмe нeвeрoятeн шaнc c Гoрбaчoв и Eлцин, a мoжe би и Гocпoд e Бългaрин, чe хвaткaтa ce oхлaби и бързo Бългaрия пoe глъткa въздух....

    Коментиран от #40

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 копи пейст

    19 20 Отговор
    Руснаците са толкова зле,че цял живот са само копи/пейст от САЩ и пак немогат да копират нещата.Жалки руски инженери.Пълна скръб.
  • 28 копи пейст

    16 14 Отговор

    До коментар #19 от "Обикновен човек":

    От доста време ти чета коментарите и си доста проста личност.Пишеш пълни глупости.Сърбите свалили Ф-16 стелт ? Ти въобще четеш ли си глупостите,че чак и влизаш тука да се правиш на оборотен ? Аман от прости комунистически изчадия.
  • 29 ПЕНКО

    22 22 Отговор
    ТАПАНАРИ -ТАПИГЬОСОВЦИ- В 1969 ГОДИНА РУСКИТЕ МИГОВЕ РАЗМАЗВАХА АМЕРИКАНСКИТЕ САМАЛЬОТИ ВЪВ ВИЕТНАМ !!! ИМАШЕ ИНСТРУКЦИЯ ЗА "Ф"-ЧЕТАТА : -"ИДВАТ МИГОВЕ- ПИКИРАЙТЕ И КАЦАЙТЕ " !!!

    Коментиран от #32, #33, #34, #38

  • 30 ДАААА

    7 13 Отговор
    КАКВОТО И ДА ПОЛУЧИШ, КОГАТО СИ НЕКАДЪРЕН , ВСЕ ТАЯ !
  • 31 Румяна Костова

    41 18 Отговор
    Сега веднага троловете на "русофилската армия" състояща се от 20 луди от Карлуково ще започнат да ни рекламират техните су-35 производство на русофилите в България, в "завода" им за изтребители пето поколение, намиращ се в Карлуково.За всичките проблеми на България е виновна организираната престъпна групировка със странното наименование русофили. "Русофилите" е организация състояща се от мургави хора от най-различни малцинствени групи, видяхме ги как изглеждат и какво представляват на събора им на язовир Копринка. Това е един катун от около 10 хиляди души, потомци на човекоподобните маймуни и всичките мургави. Знаем как една много голяма малцинствена група в България надушва местата където се раздават бързи и лесни пари. Интересно ми е обаче, как се чувстват истинските руснаци, които са снежно бяли хора с руси коси, розови бузки и светли очи сред тези мургави хора, със странното наименование "русофили"?? - Как се чувствате сред "русофилите" господа руснаци?? Удобно ли ви е и не се ли срамувате да се приравнявате с мелезите, човекоподобни маймуни в катуна "русофили"??

    Коментиран от #41

  • 32 А БЕ

    9 8 Отговор

    До коментар #29 от "ПЕНКО":

    Пий си хапчетата редовно бе , тогава не си бил роден ! Дрънкаш глупости !
  • 33 NikNay

    14 6 Отговор

    До коментар #29 от "ПЕНКО":

    Абе ти на колко ракии си в момента??
  • 34 Емил Рангелов

    15 15 Отговор

    До коментар #29 от "ПЕНКО":

    Нещо много бъркаш !Статистиката говори друго ,особено след пускането на Ф4 Фантом втора генерация с гатлинг оръдие на борда Вулкан и втола генерация ракети въздух-въздух!След мисия са се прибирали всички с поне по 2 свалени Мига в колекцията!Иначе руската пропаганда едно си знае и си плямпа!

    Коментиран от #37

  • 35 СВТ40 ссср

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хрониките на Евразия":

    Еха какъв кеф заврян пред монтира и глава с неправилна форма от облъчването само това може.
  • 36 Айде бе

    14 5 Отговор
    Ся кажете и имената на немските инженери, направили тоя дрон, както и кой от тях е бил вербуван от руснаците да го програмира да се приземи в Байконур. От как умряха немците, кравевъдите не само един самолет, реактивен двигател и ракета не могат да си конструрат, ми даже и атомна бомба не могат да си сглобят.
  • 37 Суха статистика

    5 3 Отговор

    До коментар #34 от "Емил Рангелов":

    А колко часа имат виетнаците на МИГовете и колко американските пилоти. Иначе стаистиката си е стаистика. Ама само по въздух.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Гост

    12 3 Отговор

    До коментар #25 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Тоя па Главанак . Борисов е най голевия руски агент в историята на България факт
  • 41 Гюрза

    9 1 Отговор

    До коментар #31 от "Румяна Костова":

    Я дай нещо,за белата кожа..и колко пъти на ден се епилираш.
  • 42 Йозеф

    5 11 Отговор
    Ватниците са гледали като мачка у пуздер, толкова са калпави, че и мотика не могат да изкопират.
  • 43 изумен

    16 6 Отговор
    Само да напомня, че по това време американската орбитална станция Скайлаб не можа да да се задържи в орбита и падна. Съветските Салюти стоят и до ден днешен превърнати в международната станция. По този начин и американците успяха да се задържат на орбита. Така че, рашки, прашки ама СССР изведе човечеството в космоса. Историята не може да се изкриви с долари. С тях може да се купят подмазвачи, но не и хора с принципи и обективност.

    Коментиран от #47

  • 44 Хрониките на Евразия

    7 11 Отговор
    - Добре де какво ти харесва в Русия ?
    - Децата ви са хубави и красиви .
    - Само децата ли ?
    - Всичко друго , което правите с ръце , е много , много лошо ..
  • 45 Някой

    8 4 Отговор
    И сега излезна, че руснаците са виновни щото няква Хамериканска тенекия паднала сама . Ха ха ха.

    Коментиран от #50

  • 46 Жоро

    5 6 Отговор
    Когато мурзилките се опитват да хванат SR-71,три коптора се разбиват..
  • 47 Жоро

    2 5 Отговор

    До коментар #43 от "изумен":

    На кви наркотици си бе каскет свински...мухахаха
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 потребител

    2 2 Отговор
    Върховна неграмотност и некомпетентност от страна на пишещият!Такъв самолет при свършване на горивото НЕ МОЖЕ ДА КАЦНЕ,а пада като чувал с картофи! А от височината от която пада и скоростта също с която пада не виждам много какво е останало за изследване!
  • 50 руска измет

    3 7 Отговор

    До коментар #45 от "Някой":

    Тенекия ама руснаците цял живот се опитват да копират американските тенекии и все нещо не им достига и разбират всъщност колко е изостанал руския инженерен деградант !
  • 51 Самолиот

    2 0 Отговор
    тая щайга самолет ли е
  • 52 лаборант

    4 1 Отговор
    Пълни глупости и лъжи.Никога не е имало D-21. Никога не е имало и днес не може да бъде създаден толкова малък свръхзвуков самолет. Дори дозвуков самолет/дрон с дължина 3 м не може да прелети цял Китай, още повече пък преди 50 г. Самият SR-71 Blackbird е 70 тона и е дълъг 33 метра.
  • 53 audi a8

    1 4 Отговор
    да в този случай даже не са могли даго копират много са зле честно казано
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания