Last news in Fakti

25 Септември, 2019 22:30 5 423 17

Защо Сноудън се бои да излиза от дома си в Москва?

  • едуард сноудън-
  • русия-
  • москва-
  • дом-
  • сащ

Едни го смятат за морален изобличител на американските тайни служби, а други - за наивник и изменник

Защо Сноудън се бои да излиза от дома си в Москва? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Книгата на Едуард Сноудън "Permanent Record" не е единствената, която е написал. Но тази беше очаквана с особен интерес както от онези, които считат 36-годишния бивш експерт от американските тайни служби за благороден разобличител на тъмни тайни, така и от другите, които го смятат за наивник и изменник.

През май 2013 Сноудън започва да предава на вестниците "Гардиън" и "Вашингтон пост" секретна информация, засягаща Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ. По данни на Пентагона, Сноудън притежава почти 2 милиона секретни файла, заради което в САЩ го чака съд по обвинение в шпионаж и кражба на държавна собственост. Сноудън обаче изтегля всичките си спестявания и успява да напусне САЩ, след което прави опит да замине за Хонконг, но в крайна сметка се озовава в Русия, където получава и временно убежище.

За кого е била предназначена тайната информация?

Мемоарната книга на Едуард Сноудън не дава отговор на много от въпросите около неговата личност, в т.ч. и на най-важния: дали е предавал секретната информация само на журналистите, или след бягството си от САЩ е сътрудничил и на руските и китайските спецслужби.

Вече 6 години Сноудън живее в Русия. В Москва той обитава тристайно жилище заедно със съпругата си - американка по народност, за която той се ожени съвсем наскоро в Русия. Двамата поддържат контакти с много ограничен кръг от хора, а с руски граждани почти не общуват. Посещават музеи и ходят на опера и, както пише в книгата си, за него е загадка как адвокатът му винаги успявал да им осигури билети за ложите на Болшой театър.

В книгата си Сноудън пише, че сегашният му начин на живот в Русия почти не се различавал от предишния му в САЩ: с часове наред той е пред компютъра, играе компютърни игри, общува в интернет, посещава известна верига за бързо хранене. Но в същото време, когато напуска жилището, си слага слънчеви очила и шал, вдига си качулката и внимава да не си показва лицето на места, на които би могъл да бъде заснет от охранителни камери. Защо се дегизира? От какво точно се страхува? Това не става ясно от мемоарите му, но той твърдо вярва, че Русия няма да го предаде на американците.

Опити да получи убежище в друга държава

В книгата си Сноудън описва една любопитна случка: веднъж в Третяковската галерия млада туристка, говореща английски с немски акцент, го разпознала и го помолила за разрешение да си направи селфи с него. Той бил толкова объркан, че се съгласил, но бързо след това напуснал галерията и още дълго време се страхувал снимката да не се появи някъде из социалните мрежи. Но за негово успокоение и огромно облекчение това не се случило.

На Едуард Сноудън му харесва в Русия. И въпреки това той продължава да полага усилия за получаване на убежище в някоя западна държава, например във Франция или Германия. Стига те да не го предадат на американците...

Автор: Ефим Шуман


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Димитър

    24 11 Отговор
    Верно ли уeeee? ЦРУ дават мило и драго да научат къде е квартирата му, а тук propagandistkiq плювалник гойче гнойче ги изпревари и вече знае къде е :D :D :D

    Коментиран от #4

  • 3 Тръмп

    12 7 Отговор
    Дурак!!!:):):)
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Шляхтиц

    9 9 Отговор
    Интересно с какви средства се препитава и живее? Би трябвало да работи все пак някаква работа. Каквито и спестявания да е имал, броените пари рано или късно свършват.

    Коментиран от #9

  • 9 Нощна смяна

    24 2 Отговор

    До коментар #8 от "Шляхтиц":

    Ами , питай Сергей Скрипал и дъщеря му от какво живеят и можеш да си отговориш на въпроса .
  • 10 onq s konq

    9 10 Отговор
    Статията е меко казано съмнително-наивна.Възможно ли е примерно Доче Веле да знаят че Сноудън ходи със шал и тъмни очила,а хора интересуващи се от него да не могат да го разпознаят?А през лятото също ли ходи с проклетия шал по улиците и маха ли ко във Болшой театър?И какъв е този негов "Адвокат" - охрана ли му е,съдебни дела ли води ,или е просто слуга?Истината е,че в тия 2 млн. "секретни файла" ОТДАВНА няма нищо секретно защото Амер служби за БРОЕНИ ЧАСОВЕ И ДНИ са променили всичко за което смятат че той е имал достъп,че дори и още 1 млн. "отгоре".С други думи Той не е нужен вече нито на Руските,нито на Китайските служби,единствено на Американското правосъдие...което пък ако го искаше толкова много,отдавна да го е КУПИЛО от Руската Мафия,която щеше да им го достави в Луксозна кутия завързана с още по-луксозна лентичка.
  • 11 И аз да съм няма да изляза

    1 4 Отговор
    Ми нормално да не излиза ,знае какво ще се случи. Ще изтече разтворен в киселина в градската канализация , и на негово място има подготвен агент в същият вид, говор ,акцент, кръвна група ,и даже разположение на пломбите в зъбите .
  • 12 Ели

    16 4 Отговор
    Защото се страхува от "демократичните" англосаксански империи на злото.

    Като казвам империя не се шегувам, вижте колониите на Британия, и военният ботуш и диктат на САЩ.


    Откога истината стана държавна тайна.
    Просто показа цинизма, наглостта, зверствата, икономическите и военни престъпления и геноцид на цивилно население на злата диктаторска ос САЩ и Британия.

    Колкото са по-далеч от Европа са тези две робовладелски държави, толкова по-добре.

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Borislav Popov

    2 0 Отговор
    Аз се престраших и вече излизам, но още ме е страх от тока по трамвайните релси
  • 15 Дидо

    1 0 Отговор
    То хубаво пак,че е от таз страна ,щото иначе току виж е пил полония с чая или новичок. Както се оправиха с Литвиненко или както българския чадър.Бе щяха да му намерят цаката те,ама явно американците нямат надежден изпълнител или такъв на който да му стиска да свърши работата.
  • 16 Бай Шиле

    0 3 Отговор
    Е, не се разбира защо се бои Сноудън.Американците нямат новичок.А ако отиде в Европа няма да го върнат в САЩ.ЕС е независим от САЩ.Както и DW.

    Коментиран от #17

  • 17 М. Иванов

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Бай Шиле":

    Голям виц, ЕС независим. От него нищо не зависи. Я познайте коя американка каза "Фък ЕС". :)
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания