Last news in Fakti

5 Октомври, 2019 22:59 2 298 18

Ето кои са най-обичаните родни есенни храни

  • тиквеник-
  • есен-
  • ястия-
  • чушки-
  • сарми

Тиквата е най-обичаният есенен продукт

Есента има своята невъобразима романтика, с килима от паднали листа, уханието на печени кестени, капките дъжд, които се стичат по стъклата. Това е и времето, в което може да се насладим на вкусни ястия с родни продукти. Foodpanda подбра най-обичаните есенни храни. Не забравяйте, че това, което прави българската храна уникална, е красивият баланс между вкусове, цветове и разнообразие от продукти, които биват отглеждани идеално в нашия климат.

1. Печени чушки - Ароматът на салата от печени чушки, чесън и оцет е предпочитам не само за феновете на ракията. Тази салата е традиционна за нашите земи, като често се към нея се добавя и сирене.

2. Тиквеник - Есента е сезонът на тиквата, която е най-обичаният есенен продукт. С нея може да се приготвят супи, предястия, основни ястия и десерти. Но най-традиционният роден продукт е баницата с тиква.

3. Печени кестени - Няма нищо по-романтично от есенна разходка, придружена от аромат на печени кестени. Те са изключително полезни и универсални. Може да ги варите, печете, използвате към предястия или основни.

4. Сарми - Едно от уникалните български ястия, които можете да опитате, са лозовите сарми. Може да се яде във вариация с лозови или зелеви листа, но за есента е по-подходящ варианта с лозови. Все по-често навлизат вегетарианските сарми, но традиционните се приготвят с кайма, ориз, билки, кисело мляко и др.

5. Печени картофи - Есента е сезонът не печените неща. В хладните дни наблягаме на топли и вкусни ястия. Печеният картоф е подходящ за всеки вкус, защото позволява множество вариации. Само картоф с подправки, пълнен с месо, сирена или всичко, което ви е по вкуса.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    20 8 Отговор
    Боко Тиквата е най обичан. Няма спор.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Буаааа.

    10 8 Отговор
    И аз повръщам буууааа егати мозайката буааааа по здрава става от Бойковите магистрали буууааа.

    Коментиран от #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мозъчен тръст Цвъ Цвъ

    9 6 Отговор
    Имплантираме мозък на Бойко
  • 6 Домакиня

    19 3 Отговор
    Маро, лозови сарми се правят късно напролет или в ранното лято, когато листата са крехки и лозите не са пръскани. Сарми стават и от крехки липови листа, но ти едва ли готвиш! Другите са от консерва и нямат нищо общо с истинския вкус.
  • 7 Лорчето, ценител на хубавото...!

    7 4 Отговор
    Чудесна статия, чудесни български продукти...!
  • 8 Тиквата

    3 6 Отговор
    Кво толкова ви кефят печените лестени не моа разбЕра. Имат вкус на недопечен картоф.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Вече

    12 2 Отговор
    12 години сме на тиквено меню